Мотиватори.нет

Раздели за главна страница => Интересно - любопитно => Темата е започната от: KING в 20.03.2014 20:29

Титла: Защо ние никога не сме виждали малки гълъби?
Публикувано от: KING в 20.03.2014 20:29
[attachimg=1]

Градските жители сигурно си мислят, че популацията от гълъби се възпроизвежда по някакъв магически начин — всички птици, които ние виждаме по улиците, са вече възрастни, ние никога не сме виждали пиле на гълъб.
Продължението в темата...
3 снимки + текст


Титла: Re: Защо ние никога не сме виждали малки гълъби?
Публикувано от: KING в 20.03.2014 20:30
Бъдете сигурни – малките съществуват, а за това че не ги срещаме си има логично обяснение. Отчасти това е свързано с това къде гнездят тези птици: гълъбите строят своите гнезда в места, приличащи на пещери и скали – това е в следствие на гена, който те са наследили от своите предци, живели някога по крайбрежието на Средиземно море. В градовете гълъбите строят своите гнезда на много подобни места – под первази, в покривите на блоковете, под мостовете. В големите градове хората са построили много отлични за тази цел изкуствени скали.

[attachimg=1]
Титла: Re: Защо ние никога не сме виждали малки гълъби?
Публикувано от: KING в 20.03.2014 20:30
Друга причина поради която ние не срещаме малките на гълъба е факта, че малките не напускат гнездото от четири до шест седмици след своето излюпване, докато не пораснат. Някои градски жители наричат гълъбите – летящи плъхове, но това не е така, гълъбите са много добри родители. Мъжкия и женската заедно хранят своите малки, а ако един от родителите загива, то втория прилага всички сили да изхрани потомството. Така, че малките в повечето случаи оживяват.

[attachimg=1]
Титла: Re: Защо ние никога не сме виждали малки гълъби?
Публикувано от: KING в 20.03.2014 20:30
След като малките напуснат гнездото, те започват да игнорират своите родители и започват да се хранят без чужда помощ. Младите гълъби се присъединяват към най-близкото до тяхното гнездо ято птици – в съседния парк например.Гълъбите имат своя територия, която обитават, и ако вземете гълъб и го пуснете на чуждо място, той ще се постарае да се върне на неговата територия.
Но, в някаква степен това че не виждаме малките на гълъба е хубаво, защото те са доста некрасиви: почти голи, с редки полупрозрачни пера с розов оттенък. А например млад гълъб може лесно да се различи по няколкото неголеми пухкави пера стърчащи от задната част на главата му.

[attachimg=1]
Титла: Re: Защо ние никога не сме виждали малки гълъби?
Публикувано от: Kroko в 21.03.2014 00:05
Хм...Кинг, мога да посоча още няколко причини поради, които "никога не сме виждали малки гълъби":
 - много малко хора могат да различат млад от възрастен гълъб.
 - попаднал на земята - далеч от  гнездото, младия гълъб много лесно става жертва на бездомни котки, кучета или уличното движение.
 - ако е прекалено малък (като този на снимката) вероятността да не успее да се храни сам е доста голяма.
 - а това за пера "стърчащи от задната част на главата му" ми звучи меко казано странно  :upset:
Титла: Re: Защо ние никога не сме виждали малки гълъби?
Публикувано от: Jasmin в 30.03.2014 23:36
Горкичкото  :( Като го гледам на снимките, просто не виждам как ще оцелее  :(
Титла: Re: Защо ние никога не сме виждали малки гълъби?
Публикувано от: Яна в 31.03.2014 13:09
Когато гълъбът стане вече голям, той има стегнатите и лъскави пера на възрастните гълъби, но известно време има стърчащи пухчета над перушината на главата, които стърчат. За кратко време тези издайнически перца изчезват и се сменят с нормалните за зряла птица. Това е имал предвид авторът, говорейки за стърчащи пера. :old: