Мотиватори.нет

Раздели за главна страница => Читанка => Темата е започната от: Джинджър в 12.05.2015 20:43

Титла: Наслаждавайте се на своето кафе!
Публикувано от: Джинджър в 12.05.2015 20:43
[attachimg=1]

Веднъж, 10 години след дипломирането си, бивши студенти отиват на гости на един професор, който навремето им е преподавал психология. Поседели, поговорили… А когато професорът ги попитал, как живеят, в отговор чул само жалби от многобройните житейски трудности.

Сърдечният домакин предложил на младите хора да пийнат кафе и донесъл от кухнята кана с кафе и поднос, претрупан с най-различни чашки – порцеланови, стъклени, пластмасови, кристални; прости и изящни. Когато всички си взимат по една чашка, професора казал:

«Както забелязахте, останаха само обикновените чашки. Никой не иска да взима простите и евтини. Желанието да имаш само най-хубавото е и източникът на вашите проблеми. Разберете: чашката не прави кафето по-вкусно и ароматно. Понякога тя просто е по-скъпа, а понякога скрива това, което пием. Вие искахте кафе, това беше вашето истинско желание. Но вие съзнателно избрахте по-красивите чаши и започнахте да разглеждате на кого какво му се е паднало.

Сега помислете: живота е кафето, а работата, парите, положението, обществото са чашките. Това са само инструменти за съхраняване на живота. Това, каква чашка имаме, не определя и не променя ценността на нашия живот. Понякога фокусирайки се на чашката, ние забравяме да се насладим на вкуса на самото кафе. Наслаждавайте се на своето кафе!».
Титла: Re: Наслаждавайте се на своето кафе!
Публикувано от: Kaka в 21.06.2015 12:54
Прекрасно  :bravo: :bravo: :bravo: Така унила бях в това дъждовно време, че това разказче ми дойде, като слънчева усмивка  :biggrin: Благодаря ти Джинджър  :agree:
Титла: Re: Наслаждавайте се на своето кафе!
Публикувано от: georg.gi в 05.07.2015 23:14
Понякога пиенето на кафе е ритуално.Затова и чашката има значение.Същото е и  в живота. Затова всеки често пъти си избира красивия детайл за да има ритуално удоволствие.Това професора не го е оценил. :P