Автор Козирка за климатик - hand made

11
Реших да ви разкажа как сам си направих козирка за климатика, но не каква да е, а истинска, здрава, яка козирка. Даже климатика на комшията да падне отгоре ще го издържи! Пък и да ви покажа, че освен да обикалям планини мога и да боравя с някои инструменти (или поне си мисля, че мога). Ще има 20 снимки с малко мои коментари.
Ето го пациента. Климатика долу е моя. Комшиите над мен се отопляват с климатика си и всяка зима моя се превръща в ледена буца защото тече непрекъснато отгоре му.

15447-0

Някои от използваните инструменти: електрожен (на 30 години), ъглошлайф, дрелка, други ръчни инструменти и малко майни.

15448-0

Избираме си основа за рамката. В моя случай стоманена шина 30х5мм. Общо бяха 6 парчета по 1 метър. На снимката са четири от тях.

15449-0

Винаги когато правя нещо по-сложно от забиване на пирон в стена си правя груби сметки и чертежи. В нашия случай се двоумях между два типа конструкция, но накрая се спрях на „класическия” – два правоъгълни триъгълника съединени в паралел. Наложи се за сметките да си спомня и питагоровата теорема. a^2+b^2=c^2

15450-0

Прорязваме леко шината за да може да я сгънем и правим прав ъгъл

15451-0

Моя милост преди заваръчния процес

15452-0

Първа заварка, не ме съдете строго. В заваряването съм начинаещ, но мисля че все пак добре се справих.

15453-0


Единият триъгълник е готов

15455-0

Двата триъгълника преди съединяването им в паралел. Тук много трябва да се внимава да стане наистина паралелна конструкция. Ъглите от правите шини към триъгълниците трябва да са перфектно под 90 градуса!

15456-0

Заварките след шлайфане

15457-0


А този лист ламарина ще използваме за покривен материал. Много се двоумях какво да бъде отгоре, но накрая се спрях на тази ламарина поради изключително икономически причини – беше ми налична в гаража. Проблема, е че най-вероятно ще дрънчи зверски когато върху нея капе вода или вали дъжд. Решил съм ако съмненията ми се потвърдят да налепя в бъдеще отгоре някакъв друг покривен материал.

15459-0

Рамката заварена

15460-0

Рамката грундирана

15461-0

Тъй като стана бая голяма и леко тежка към въпроса за крепежни елементи подходих сериозно  :sm_biggrin:

15462-0

В последния момент се оказа, че отворите в дясно ще бъдат толкова близо до края на стената, че има вероятност да изкъртя част от зида пробивайки отвори за дюбелите. Тук дойдоха на помощ майните, за които споменах в началото на темата.   :mad: Взето бе решение отворите да се изместят навътре. Набързо добавени две планки:

15463-0

Готовус

15464-0

Следващия проблем. Наистина сериозен проблем! Как да се отбележат отворите за пробиване в стената над климатика? Климатика е на височина около 5 метра. Рамката е огромна и тежи около 5-6 килограма. Как да отбележа отворите и те да са идеално нивелирани? Еми ето как: правим си шаблон от остатъчна ламарина, с права линия по средата която е успоредна на повърхнината на моята нова козирка. Тъй като е ламарина – залепих магнитния нивелир по дължина на черната линия, качих се на стълбата и отбелязах без никакъв проблем отворите.

15465-0

Малко зора докато я завинтя на място и ето го крайния резултат:

15466-0

Край! Почвайте да критикувате  :smile:

Решил съм ако съмненията ми се потвърдят да налепя в бъдеще отгоре някакъв друг покривен материал.

...например ... още една ламарина  :old: :D :gigi:

Моя милост преди заваръчния процес

(Attachment Link)

Здравей, Лорд ВЕЙДЪР  :sm_biggrin:

...например ... още една ламарина

Много смешно - хе хе  :smile:
Имам предвид нещо такова:
15487-0

доста добре се е получило (особено, ако не ти е първа специалност). Определено с тези битумни керемидки, ще има и много добър естетичен вид  :old:

Поздравления  ГОГО  :bravo:. на мен ми предстои да правя нещо подобно, че да питам - как хвана ламарината към рамката? и това с битумните керемидки е много добра идея  :idea:

Имам забележки по конструкцията  :idea:

15506-0

Имам забележки по конструкцията  :idea:

(Attachment Link)

Няма как без фуга. Стената е покрита с нещо като пръскана мазилка, но вместо мазилка е баластра с цимент от това е доста неравна. Като служа битумните керемидки ще я запълня.  :smile:

Имам забележки по конструкцията  :idea:

(Attachment Link)

Няма как без фуга. Стената е покрита с нещо като пръскана мазилка, но вместо мазилка е баластра с цимент от това е доста неравна. Като служа битумните керемидки ще я запълня.  :smile:

Няма й нищо на козирката . Идеята е да пази климатика от обледяване вследствие работата на горния климатик - така, че фугата, абсолютно не е проблем  :up:

Браво на Гого. Гледам в интернет вървят от 80 лева нагоре!  :cranky:

Винаги когато правя нещо по-сложно от забиване на пирон в стена си правя груби сметки и чертежи

Браво  :bravo: Така е! Винаги трябва да има чертеж и писалка!!!