Автор Как спят космонавтите на борда на МКС?

3
2 снимки и малко текст

15859-0

Понятието «ден» на борда на Международната Космическа Станция (МКС) е доста условно, защото въртейки се около Земята, МКС посреща изгрева на Слънцето по 15 пъти в денонощието. Но това разбира се не означава, че космонавтите си лягат да спят по 15 пъти за 24 часа: човешките биоритми съществуват даже и в открития космос, и за да не се нарушава техния цикъл, за покорителите на космоса са разработени специални режими на сън и отдих.

Всяка «сутрин» екипажа се събужда от аварийната сигнализация на станцията. Чувайки нейния сигнал, космонавтите се откопчават от своите спални чували, които са прикрепени към стените. При това разположението на «леглата» има голямо значение – те са закрепени в непосредствена близост до вентилаторите, които обезпечават постоянен приток на свеж въздух. В противен случай съществува риск екипажа да се задуши от въглеродния двуокис, който издиша, или всички да страдат от мигрена заради кислородния глад. Вътре в спалните чували космонавтите често спят в поза на ембрион: счита се че това е най-подходящата поза за сън при безтегловност.

15860-0

Освен това техниката и цялото оборудване работят постоянно, а това означава постоянен шум. Някои членове на екипажа обичат да сравняват станцията с огромна бучаща прахосмукачка и предпочитат да спят с наушници. Но повечето са свикнали със шума, особено тези, които на Земята живеят в огромни мегаполиси или близо до автомагистрали. Що се касае до водните процедури преди сън, сътрудниците на МКС се мият колкото се може по-бързо. Тъй като да се измиеш под отлитащи струи вода не е лесна работа, душа на МКС е заменен с влажни кърпи. Бельото е за еднократна употреба и се сменя по три пъти на ден. Перални също няма и използваните дрехи просто се изхвърлят.

Край.

Много яко, но май това не е за мен  :dont:

.........Перални също няма и използваните дрехи просто се изхвърлят......
 На тези там незнам, колко им е таксата за смет на МКС (международна космическа станция), но трябва да я завишат  :blink: :upset:
На всички,  които се зайнтересуваха от статийката препоръчвам силно филма " Гравитация" на 3D, мноого добър !
Да приберем навреме хляба на народа!