Автор Почина Алексей Скурлатов, прототипът за паметника на Альоша в Пловдив

4
via dnevnik.bg

16254-0

В Алтайския край на Русия на 92 години почина Алексей Скурлатов, ветеран от Втората световна война, станал прототип за паметника на руския войник в Пловдив.

Това съобщи местната администрация, цитирана от ИТАР-ТАСС.

До последните си дни той живя в родното си село Налобиха в семейството на дъщеря си, описва агенцията.

Скурлатов е на фронта от септември 1941 г., участвал е в битката при Курск и освобождаването на Харков, Николаев и Вознесенск. Отличен е с два ордена "Червена звезда", като втория получава 68 години по-късно. У дома се завръща през 1946г., след което работи като бригадир на машинно-тракторна станция, комбайнер, шлосер, инженер. Пенсионира се пред 1983г., но продължава да работи като механик в местен ремонтен завод.

Паметникът на Альоша, за който в България са композирани и песни, е от 1957 г., но се разбира, че Скурлатов е бил прототип за него едва през 1980 г. През 1944г. той участва във възстановяването на телефонна линия в Пловдив, където се сприятелил с местен служител в телефонната станция. Смята се, че българинът е предал снимката на Скурлатов на скулпора Васил Радославов, който на нейна основа създава 11-метровата железобетонна фигура.

Трябва винаги да се отдава почит не само на хората чийто лик е използван за модел, но и на майсторите - архитекти, художници, строители изградили паметниците в България  :agree:

А ето и истинска снимка на човека

16297-0
Бжжж бжжжж бззз...

Вечна му памет...

тинтири-минтири