Автор Морис Тилет – двойника на Шрек

11
6 снимки и текст:

16307-0

Знаете ли че създателя на популярния анимационен филм «Шрек» - Уилям Стейг, създава образа на главния си герой като взима за основа реален човек, името на който е Морис Тилет. Реалния човек е знаел 14 езика, бил е професионален борец, много добре е играел шах и независимо от своя устрашаващ вид и огромна сила е бил много скромен и дружелюбен човек.
Той е роден през 1903 година в Русия, във френско семейство, което през 1917 година напуска Русия заради революцията и се връща обратно във Франция.

Докато е бил малък Морис по нищо не се различава от своите връстници, даже на обратно – наричали са го «Ангел», заради миловидните черти на лицето му. Но всичко се променя когато става на седемнадесет години, и му диагностицират много рядко срещано заболяване – акромегалия или така наречения гигантизъм, който поражда чудовищно непропорционално увеличаване размера на костите, особено на лицевите.

16308-0

Заради това заболяване и ужасните външни трансформации Морис е принуден да се откаже от желаната кариера на юрист. Но той не слага кръст на своя живот, а решава да превърне своя недостатък в предимство! Морис заминава за САЩ за да стане професионален борец, и през май 1940 година той става шампион на Американската Асоциация по Кеч, като задържа титлата в продължение на 19 месеца. По това време е бил известен с прякора «страшилището на ринга», но по-късно му се връща прякора от детството и започват да го наричат, «френския ангел», благодарение на неговата душевност и добър характер.

16309-0

Също така трябва да се отбележи, че Морис Тилет е имал феноменални интелектуални способности, за които много дори не са подозирали. Той е можел спокойно да общува на 14 езика, пишел е разкази и стихотворения.

16310-0

За съжаление болестта му прогресира, и на 51 години Морис умира от сърдечен пристъп. Обаче целия му недълъг, но ярък живот е уникален пример за човешката воля и храброст. Вместо да се оплаква за това, че живота му е приготвил само «кисели лимони», той успява да се научи да прави от тях «лимонада» и да се наслаждава на своя живот. Сигурен съм, че на Морис много би му харесал неговия анимационен прототип Шрек, който също като него е добър независимо от своя страшен външен вид.

16311-0


Много интригуваща тема! Отново доказателство, че духа на човека е нещо много по- различно от физическата му обвивка.

Спомням си, че сме учили по биология за акромегалия, но съм забравил какви са  симптомите й. Доста страшно изглежда  :blink:

Много интригуваща тема! Отново доказателство, че духа на човека е нещо много по- различно от физическата му обвивка.

точно така и характера също!

напомни ми за

16313-0

Доста страшничък изглежда, дори и да е много мил  :(

Изглежда, като добър великан  :up: