Автор Удивителни факти за първия “Годзила”

5
10 снимки и текст:
На 3 ноември 1954 година в Япония е първата премиера на филма “Годзила”. Филма до такава степен се харесва на публиката, че още на следващата година излиза нова серия, а в последствие филма заема достойно място в «Топ 100» на най-добрите филми за цялата история на киното.

В тази тема искам да ви разкажа и покажа някои интересни факти и снимки за тази поредица.

16451-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Идеята на филма за радиоактивното чудовище принадлежи на продуцента Томоюки Танака: преди това му забраняват да снима основания на реални събития кино проект «Behind The Glory», който е трябвало да разкаже историята на японските рибари от кораба «Lucky Dragon 5», които по случайност попадат в зона на американски ядрени изпитания и получават сериозни дози радиация. Между другото началото на  «Годзила» е точно копие на събитията от тази история.

16452-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Филма има социално значение, неговата поука, е че в следствие на опити с подводни ядрени взривове на дъното на океана, след хилядолетен сън се събужда Годзила. Това радиоактивно чудовище е един вид символично предупреждение към неразумното човечество. Предупреждение, че неговия огнен дъх рано или късно ще настигне хората, които обичат да си играят с огъня.

16453-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Името «Gojira» («Годзила») е комбинация на японските думи «gorira» («горила») и «kujira» («кит»). Този хибрид между горила и кит е ранния прототип на Годзила, предложен от самия Томоюки Танака. Но след като Танака вижда американския филм « The Beast from 20,000 Fathoms », той стига до извода, че Годзила трябва да бъде именно динозавър. Старото име на чудовището обаче се запазва.

16454-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Отговарящия за специалните ефекти Еидзи Цубурая първоначално си представя Годзила като гигантски октопод. Този октопод наречен Оодако все пак е бил направен и впоследствие се появява в някои от филмите за Годзила. Също така друг ранен вариант на Годзила е било същество с глава във формата на «гъба» от взрив на атомна бомба.

16455-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Идеята за покадрово заснемане на модела на Годзила (като в старите американски филми за «Кинг Конг») е била отхвърлена заради много по-големите финансови и времеви разходи. Също така Еидзи Цубурая заявява, че към този момент в Япония просто няма майстори на този вид анимация.

16456-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Не е за вярване, но първия костюм на Годзила е тежал цели 91 килограма! Поради тази причина оператора вътре (Харуо Накаджиме) е можел да измине с него не повече от десет метра, след което заради неговата тежест и голямата горещина, да се намираш вътре в Годзила е ставало невъзможно. За щастие, впоследствие костюмите стават значително по-леки.

16457-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Преди 60 години създателите на фантастични филми са били силно ограничени при реализацията на своите идеи. Очите и устата на чудовището от първия филм се управляват с три кабела, които минават зад гърба на Годзила. Във втория филм за тази цел в костюма монтират отделни батерии, но поради тази причина той става още по-тежък.

16458-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

В първия филм, в ролята на оператора дърпащ шалтера захранващ електрическите далекопроводи, които убиват Годзила се снима самия режисьор – Иширо Хонда. А малко преди тази сцена, в същата стая се вижда и самия Харуо Накаджиме , който участва във филма и в ролята на един от репортерите.

16459-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Ето още малко оригинални решения от създателите на филма: страшния рев на Годзила е бил създаден от композитора Акира Ифукубе, който за целта търка с кожена ръкавица по струните на контрабас, след това върху записания звук наслагват ефект на реверберации. Звука от крачките на Годзила е създаден с помощта на въже което бият в железен котел! Стълбовете на далекопроводите, които Годзила разтапя със своя радиоактивен дъх, са били направени от восък и са се топили след като към тях насочат светлина от прожектор и струя горещ въздух.

Звучи странно, но оригиналната версия на «Годзила» на японски език и с английски субтитри официално е показана в САЩ чак след половин век – през 2004 година. През същата година Годзила получава и своята заслужена звезда на алеята на славата в Холивуд.

16460-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Страхотен филм  :up: гледал съм го няколко пъти (не знам дали точно първата версия), черно бял. Според  мен много по-добро от сегашните, изцяло продукт на компютърните анимации кинопродукции  :dont:

Страхотен филм   гледал съм го няколко пъти

Не съм го гледал (явно съм доста млад)  :biggrin:, но като му гледам декорите и макета на Годзила - не благодаря!!!

И аз съм го гледал, като дете - на лятно кино  :biggrin:. Не знам останаха ли такива действащи в България  :(