Автор Интересни факти за упойката

7
16964-0

Сатириците наричат упойката средство, с помощта на което лекаря се избавя от съветите на болния по време на операция. В тази тема ще ви разкажа 10 факта за упойката – някои забавни, а някои не съвсем…

1. Ако трябва да говорим сериозно, под упойка се разбира общо обезболяване, своеобразно състояние на изкуствен сън с пълна или частична загуба на съзнание и загуба на чувствителност към болка. Това по принцип е известно на много хора, които знаят гръцки език: упойка в превод от гръцки означава «скованост» или «ступор». Специалистите също така съветват да не се бърка упойката с анестезията. Това също е гръцка дума и тя означава «нечувствителност». Да се отличи упойката от анестезията е лесно: упойката подразбира не просто местно обезболяване, но и изключване на съзнанието.

2. В лекарската каюта на английския галеон «Мери Роуз», потънал през 1545 година, са намерени множество колби, гърнета, бутилчици с лекарства, и също така голям дървен чук. Точно този чук е играл ролята на упойка, с негова помощ са изключвали съзнанието на пациента.
Бжжж бжжжж бззз...

3. Още преди нехуманния чук човечеството е използвало множество отвари от билки, треви предизвикващи сънно състояние – опиумен мак, марихуана, буника, цикута, бучиниш. Понякога с гъба са попивали отвари от въпросните треви и са я запалвали. Вдишването на изпаренията приспивало болния – а при невнимание понякога и лекаря…

4. Към средата на XIX век чука започва да губи позиции пред химията. Открити са вещества, които позволяват изключване на съзнанието и извършване на операцията без пациента да изпита болка. Първи от новите методи се възползват зъбните лекари.

5. На 11 декември 1844 година за пръв път е изваден зъб с помощта на обезболяващо средство. Както често се случва в историята, това става почти случайно. Вечерта преди тази дата зъболекаря Хораций Уелс, който живеел в градчето Хартфорд в щата Кънектикът посещава сеанс – демонстрация на диазотен оксид, който провежда гастрольор с име Гарднър Колтън. Демонстрацията силно впечатлява зъболекаря и той на другата сутрин посещава гостуващия лектор в неговия хотел и му предлага да изпита действието на неговия «веселящ газ» върху пациент, на който ще вадят зъб. Тъй като доброволци не се намират, лекаря решава да изпробва газа върху себе си. Всичко минава като по масло: упойката действа и неговия колега – доктор Рийгс изважда един здрав зъб на Уелс. «Започва нова ера във ваденето на зъби!» – ентусиазирано възкликва събудилия се без зъб стоматолог и въвежда в лекарската си практика диазотния оксид. В съвремието познат също като  «райски газ».

6. Тогава все още не са знаели, че диазотния оксид трябва да се смесва с кислород. Това става ясно след случай, при който рутинното вадене на зъб без малко не се превръща в трагедия.

7. Друг зъболекар, доктор Уилям Мортън, хирург и стоматолог от Бостън, разбира че пациентите му по-лесно издържат болезнените операции ако преди това им даде да подишат малко етер. На 16 октомври 1846 година Мортън демонстрира действието на етерния газ пред своите колеги. Колегите му са във възторг и започват да използват етера в своята практика.

16965-0
Бжжж бжжжж бззз...

8. След по-малко от 10 години знаменития руски хирург Николай Пирогов прави упойка в полеви условия, в обсадения от англичани и французи Севастопол.

9. Първото дете, родено под упойка се казва Вилхелмина Карстейрс, дъщеря на доктор Уилям Карстейрс от Индийската здравна служба. По време на раждането, на 09 ноември 1847 година, в Единбург, той упоява майката на детето с хлороформ.
Въпреки разпространеното мнение, момичето не е кръстено Анестезия, просто приятел на семейството, доктор Симпсън, разглеждайки в последствие снимка на седемнадесет годишната Вилхелмина възкликва: «А! Света Анестезия!»

10. В началото на XIX век японския поет и хирург Сейшу Ханаока изследва възможността да се използва за упойка смес от шест различни алкалоида. Съпругата и майката на изследователя сами предлагат да станат «опитни мишки». Хирурга избира жена си, и обяснява това просто и ясно: «Човек има само една майка».

16966-0
Бжжж бжжжж бззз...

Моля две дървени упойки и една метална 3 килограма  :rofl:

17277-0

А сега... едва ли някой може да си представи каквато й да е докторска намеса в нашето тяло без поне местна упойка  :P