Автор Битовата техника в миналото

4
Трудно е да си представим, но в миналото е нямало нито телевизори, нито перални, нито хладилници. Благодарение на ума и златните ръце на много изобретатели живота ни днес е по-лесен. В тази тема ще ви разкажа за първите екземпляри битова техника от миналия век.

17195-0

10 снимки и текст в продължението:
Бжжж бжжжж бззз...

Електрическа пералня от 1927 година. Все още доста странна на външен вид, но вече усъвършенствана (нейния прототип е изобретен през 1908 година.)

17196-0
Бжжж бжжжж бззз...

Втория по важност домашен електроуред е хладилника. На пръв поглед прилича на сейф, но това е хладилник произведен през 1927 година.

17197-0
Бжжж бжжжж бззз...

Малко хора знаят, но прахосмукачката се е появила преди хладилника. Явно чистотата в дома на изобретателите е била по-важна от съхранението свежестта на хранителните продукти. Уилям Хенри Хувър регистрира патент на свое име за изобретяване на прахосмукачката през 1908 година.

17198-0
Бжжж бжжжж бззз...

Домакините обаче са имали по-голям проблем с мръсните съдове за хранене. Американката Жозефина Кокрейн се опитва да намери решение на този проблем през 1866  година създавайки първата в света съдомиялна машина. Но за нейната работа е било необходимо огромно количество вода. Затова нейното изобретение е било отложено за по-добри времена. Доста заведения все пак закупуват не икономичната техника за да повишат своя статус. В обикновените домове съдомиялната машина се появява чак през 1970 година.

17199-0
Бжжж бжжжж бззз...

Днес никого не може да удивиш с преносимо радио захранвано от батерии. Но през 1955 година модела «Regency TR-1» прави истински фурор сред населението. Първото безжично радио за бита (технологията дълго е запазена за военните) е разработка на две компании Texas Instruments of Dallas, Тексас , и Industrial Development Engineering Associates (IDEA), Индианополис. Въпреки посредственото маркетингово представяне, за отрицателно време са продадени 150 000 броя.

17200-0
Бжжж бжжжж бззз...

Трябва да признаем, че не всеки е можел да си позволи преносимо, джобно радио. Но за сметка на това почти във всяка къща е имало тостер, започвайки от 1900 година. Тази популярност донася на компанията «General Electric» огромна за онези времена печалба и известност.

17201-0
Бжжж бжжжж бззз...

Производството на сешоари е било малко разпространено. Първи се сеща да направи машина за сушене на коса френския фризьор Александро Кодфою. Първият сешоар се продава в Германия под марката FON, регистрирана през 1908 , от електрическата компания AEG.Той е алуминиев с регулатор на мощността и дървена дръжка.

17202-0
Бжжж бжжжж бззз...

Първите телевизори се появяват през 1930 година и на външен вид съвсем не приличат на съвременните LCD телевизори. Освен това са били невероятно скъпи, това е причината да бъде произведена много малка партида, само 1000 бройки.

17203-0
Бжжж бжжжж бззз...

Електрическия чайник навлиза много по-успешно в бита на хората. Масово се предлага не много скъп, но изключително практичен модел с марка «Swan Company», който е бил способен да заври 3 литра вода за 9 минути.

17204-0
Бжжж бжжжж бззз...

Микровълновите печки се появяват значително по-късно – през 60 години на 20 век. Произвежда ги компанията «Phillips», рискувайки с това иновационно изобретение.

17205-0
Бжжж бжжжж бззз...

как ли ще изглеждат сегашните електроуреди след 40-50 години, на нашите внуци?

Не мога да си представя ежедневието, без сегашните технически удобства  :P

Не мога да си представя ежедневието, без сегашните технически удобства  :P

Щяхме от сутрин до вечер да сме около печките и легените с пране  :(  :biggrin:

Тостера е много як, едно погрешно докосване и .... вече нямаш нужда от тостер  :sm_biggrin: