Автор Да живееш и работиш в града Фейсбук

22
17312-0

Докато пътешествах по Силициевата  долина (много често грешно превеждана като Силиконова долина, от английски Silicon Valley) успях да вляза в офиса на Фейсбук. Да наричаш това място офис е най-малкото обидно за самото място. По-скоро това е малък затворен за външни хора град, който живее по свои собствени правила. Зукърбърг  е успял да построи не само най-голямата социална мрежа, но и истински комунизъм в своя град. Условията на труд на работниците от Фейсбук приятно изненадват, независимо че за Силициевата долина това е напълно нормално. Никакви битови проблеми не трябва да пречат на човек да твори. Офиса повече прилича на някакъв курорт, където всичко е включено. За служителите има всичко, започвайки от спортна зала и завършвайки с игрална зала. Само не е ясно как в такава обстановка може да се работи :)
51 снимки и коментари от Илия Варламов.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

01. Отвън офиса по нищо не се различава от многото други. Обикновени нискоетажни сгради, хора няма, даже реклами няма. По-рано тук е бил офиса на SUN и на други IT компании. Ето така изглежда входа през който всеки ден минава Марк Зукърбърг.

17313-0

02. Обаче след като влезеш вътре, всичко се променя!

17314-0

03. Вътре има един истински град, с велопътеки, зони за отдих, мостове и даже диви лисици.

17315-0

04. Жители на града са служителите на Фейбук.

17316-0

05. Някои се разхождат с децата си, някои просто почиват, някои работят. Всеки служител може да доведе със себе си свои приятели или роднини.

17317-0

06. Както във всеки друг град и тук, във Фейсбук по улиците има ресторанти и барчета от всякакъв вид. Единствената разлика с истински град, е че тук всичко е безплатно.

17318-0

07. Едно от барчетата

17319-0

09. Жителите на града постоянно биват развличани. Или ще има представление на акробати, или някакви музиканти ще изнасят концерт, а тук един от служителите учи други как да жонглират.

17321-0

10. Може да се работи и под сянката на брезите. Сега е зима, но през лятото казват, че тук е много приятно за работа.

17322-0

11. Столовата

17323-0

13. Много от служителите идват на работа с велосипеди, които паркират точно до своите кабинети.

17325-0

15. В града Фейсбук има ремонтна работилница за велосипеди. Разбира се всичко е безплатно.

17327-0

16. Паркинг за велосипеди на улицата. Това са безплатни велосипеди, които може да се ползват от всеки служител

17328-0

17. На алеите са нарисувани карти на града Общо 11 сгради.

17329-0

18. Казват, че тук живеят диви лисици. Навсякъде висят табелки с молба да не се хранят, милват и т.н.

17330-0

19. Нека погледнем какво има вътре в сградите. На всеки етаж обезателно има закусвалня. Тук можете да си вземете всякакви напитки и да си хапнете.

17331-0

20. Навсякъде е безплатно и на самообслужване.

17332-0

21. Някакъв единен стил на обзавеждане няма. Много от помещенията са били оформени и украсени от самите служители. Офиса всъщност е много уютен.

17333-0

22. Във Фейсбук работят стотици служители. За да може да намериш човека, който ти трябва на стените висят монитори. Въвеждаш име и фамилия и ти показва пътя към неговото работно място.

17334-0

23. Оформление на стените

17335-0

24. Друг етаж - висят картинки с птици, а в малките ниши са показани техните яйца.

17336-0

25. Време е да хапнем. Както вече казах тук има храна за всеки вкус. Има и мексикански ресторант, и бургери, има и салатен бар. Здравословното хранене е на мода. Събираш си една купчинка листа в чинийката…

17337-0

26. … добавяш допълнително сосове, орехи на вкус. Получава се ей такъв вкусен и здравословен обяд.

17338-0

29. Искате сладко? Има отделна закусвалня за сладоледи и торти.

17341-0