Автор Аз обичам своята жена. Моята жена умря.

16
17975-0

Трогателното послание на Ричард Фейнман до своята любима, което тя никога не прочита.
През юни 1945 година Арлийн Фейнман, съпруга на изявения американски физик Ричард Фейнман умира от туберкулоза. Тя е била на 25 години.
Ричард Фейнман е бил влюбен в Арлийн от тринадесет годишен. Когато е на 19 те се оженват. Към момента на сватбата Арлийн вече е сериозно болна. Фейнман всеотдайно се грижи за съпругата си, която умира буквално в ръцете му. Смъртта на любимата потриса учения. Фейнман изпада в дълбока депресия.
През октомври 1946 година, 16 месеца по-късно, Фейнман написва писмо на жена си, запечатва го в плик, който е разпечатан чак след смъртта на самия учен, след 43 години. Пожълтелия плик е силно измачкан, сякаш дълго време е носен в джоб.

"Скъпа Арлийн,
Аз те обожавам, мила моя.
Аз знам колко ти харесва да чуваш това, но аз ти пиша не само за да те зарадвам. Пиша ти, защото това изпълва с топлина всичко вътре в мен. Не съм ти писал ужасно дълго време – почти две години. Но аз знам, ти ще простиш, инатестия прагматик. Мислех си, че няма никакъв смисъл да ти пиша.
Но сега, моя любима съпруго, аз знам, че съм длъжен да направя това, което толкова дълго време отлагах и толкова често правих в миналото. Аз искам да ти кажа, че те обичам. Аз искам да те обичам. Аз винаги ще те обичам.
Моя ум не може да разбере, какво означава да те обичам, след като ти си мъртва, но аз и до сега искам да те защитавам и да се грижа за теб. И аз искам да ме обичаш и да се грижиш за мен. Аз искам да обсъждам с теб своите проблеми. Аз искам заедно да правим разни неща. До сега това не ми беше идвало наум. А можехме да правим заедно толкова много работи: да шием дрехи, да учим китайски, да си купим кино проектор. Сега мога ли да направя това? Не. Аз съм съвсем сам без теб. Ти беше главния генератор на идеи и вдъхновител на всички мои безумни приключения.
Когато ти боледуваше, ти се безпокоеше, че няма да можеш да ми дадеш това, от което се нуждая, това, което ти искаше да ми дадеш. Не трябваше да се безпокоиш. Нямаше нужда от това. Аз винаги съм ти казвал, че много те обичам просто за това, че те има. И в момента, както никога до сега разбирам това. Ти вече нищо не можеш да ми дадеш, а аз те обичам толкова силно, че вече никога няма да мога да обикна някоя друга. И аз искам да бъде така. Защото даже мъртва ти си много по-добра от всички живи.
Аз знам, ти ще кажеш че аз съм глупав, и че ти искаш аз да съм щастлив и ти да не стоиш на моя път. Сигурно ще се учудиш, но за тези две години аз нямах даже приятелка (освен теб, скъпа моя). И ти не можеш да промениш това. И аз не мога. Вече нищо неразбирам. Срещах много момичета, сред тях имаше и много мили, и аз не искам да оставам сам, но след две-три срещи разбирах, че те за мен са празно място. Аз имам само теб. Ти си истинска.
Мила моя съпруго, аз те обожавам.
Аз обичам своята жена. Моята жена умря.
Рич
PS: Прости ми моля те за това, че не ти изпратих това писмо – аз нямам твоя нов адрес.”
•   «От книгата на Джеймс Глейк  « ГЕНИЙ- животът и науката на Ричард Файнман »

Разплакаж се... Писмото е разтърсващо, а любовта им е била БЕЗГРАНИЧНА  :bravo:

Много красиво е написано.

Човекът е бил лудо влюбен в жена си!!!

Чувал съм за тази история, доколкото си спомням пича все пак се оженил след това и е имал 2 деца...
Бжжж бжжжж бззз...

Точно така Bad Robot

Цитирай (маркираното)
Личен живот[редактиране | edit source]
Първата съпруга на Ричи Файнман е Арлийн Грийнбаум, тя умира от туберкулоза на 16 юни 1945. През цялото време докато е в Лос Аламос, той пътува всяка събота и неделя до Албакърки, където тя е настанена в санаториум. След нейната смърт е съкрушен и свири с часове на своето бонго. През 1952 се жени повторно, за Мари Луиз Бел, но този брак не просъществува, защото Ричард проумява, че е объркал любов с увлечение. По-късно се жени за третата си жена, Гуенет Хауарт, от Англия. От този брак има две деца — Карл Ричард, компютърен инженер (роден 1961) и Мишел Катрин (осиновена 1968).

Ричард Файнман — Уикипедия
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Аз отаначало си помислих, че това е измислена история, а то се оказа истина!

Истина е, да! Любовта дъществува! Това е един от милионите примери за това  :bravo:
Кака, всичко знае...