Автор Как се подстригват 300-годишни тисове?

6
18039-0

Най-големия и както се смята най-стария парков комплекс от тис във Великобритания ежегодно се подстригва за да изглежда подобаващо. След неговото подкастряне се извозват почти един тон листа и дървесина, а цялата работа отнема около една седмица. Тисът е ценно парково дърво, от него през XVII-XIX век са се правили прословутите френски паркови лабиринти. Счита се за вечно дърво. Има екземпляри, които са вече на възраст над 4000 години.
5 снимки в продължението:


Тисът се намира до аристократичното имение Котсвуудс в Чиренчестър. За поддръжката на това полукръгло насаждение от тис всяка година се харчат около 6000 фунта стерлинга.

18042-0

За повечето хора, обрязването на жив плет е приятна и лека работа. Но за да се оформят както трябва тези 300 годишни, 12 метрови тисове са необходими усилията на двама възрастни мъже в продължение на цяла седмица. Местните жители смятат, че тези тисове са били посадени през 1710 година.

18043-0

Това насаждение от градински тис, имащо височина 12 метра, широчина 4,5 метра и дължина 150 метра е най-голямото от своя род в страната. Тисът получава име - «Господин Ватхорст», той може да бъде видят от всеки ъгъл на градчето Киренчестър.

18044-0

По време на подстригването се отрязват стърчащите израстъци, в резултат на което се получават почти един тон обрезки от тисово дърво, които по-късно се използват за производство на лекарствени препарати. Обрезките се продават на фармацевтични компании, които използват екстракта от тис като ключов ингредиент в препарати от рода на  доцетаксел, препарати за химиотерапия използвани за лечение на заболявания на млечната жлеза и при рак на белите дробове.

18045-0

Собственици на този недвижим имот от 1695 година са семейство Апсли, които на прилежащите 14 500 хектара земя в миналото са се занимавали с отглеждането на различни селскостопански култури.

Силно впечатлен съм  :blink: Изглежда, като истинска стена.

Голяяяма красота  :bravo: Ще взема да си спретна едно такова паркче, че след 100 години /като стана на 140  :biggrin:/ да му се кефя максимално ...

За такъв голям храсталак нещо са им много малки машинките