Автор Десетте най - уютни италиански градчета

9
18218-0

Много българи биха искали да прекарат няколко дена от лятната си отпуска в Италия. Тази тема е за тези от тях, на които им е омръзнала суетата на вечния Рим или пазаруването по магазините в Милано. В тази тема ще ви покажа едни от най-красивите и уютни италиански градчета разположени по крайбрежието на Италия.
Най-вероятно всеки от нас поне веднъж си е мечтал да прекара ако не целия си живот, то поне една отпуска в тихо селце на брега на морето, да пие хубаво кафе и да дегустира вина в местните ресторантчета, слушайки виковете на чайките и шума на прибоя.
Избирайте!
Общо 30 снимки и коментари към тях!

1. Vernazza

Вернаца се смята за най-органичното, красиво и живописно градче в местността Чинкуе Тере (Пет земи) в Лигурия. Днес тук живеят малко над 1000 души, поради тази причина Вернаца е и едно от най-тихите и спокойни градчета, конкуренция в това отношение може да му състави само Манарола. На фона на разноцветните многоетажни къщички кули се виждат също така стари средновековни стени на галерии, дворци, манастири и разбира се на замъка, чиито невисоки стени навремето са охранявали покоя на местните жители. По тесните улици на Вернаца стръмно спускащи се към морето, почти на всяка крачка може да се видят лодки, «паркирани» до къщите, досущ като автомобилите покрай нашите блокове.

18219-02. Portofino

Портофино – курорт на Лигурското крайбрежие. Обкръжен от хълмове, покрити с маслинови дръвчета. От прозорците на панорамната въжена линия градчето се вижда като на длан. Тук много е обичал да отсяда Ги дьо Мопасан, който е написал за Портофино следното: «Зелен залив в царството на хармонията и покоя, който силно контрастира на фона на суетата и безпокойството в нашия живот». Тук има всичко: недокосната природа и великолепни плажове, архитектурни паметници и скъпи магазини. Бившето рибарско селце се е превърнало в удивителен курорт, който често е посещаван от различни световни знаменитости.

18222-03. Atrani

Атрани – малко градче на западното италианско крайбрежие, намира се в региона Кампания, провинция Салерно. Атрани внимателно пази своя средновековен произход, със своите живописни улички, арки, дворчета, площади и стълби прилича на празнична коледна декорация в която се бият морските вълни. По време на Амалфийската република в това градче са живели най-благородните семейства. Тук са се провеждали коронациите и погребенията на дожите. Атрани е разположен амфитеатрално само на 700 метра от Амалфи, обкръжен от огромни, извисяващи се към небето скали. Центъра на Атрани се намира далеч от шумните шосета покрай крайбрежието, тъй като входа в града е разрешен само за местни жители: това спомага да се съхрани в градчето спокойна и отпускаща атмосфера.

18225-04. Positano

Позитано (да не се бърка с Позитано 20)) – един от най-знаменитите курорти в южна Италия, разположен в залива Салерно, на Амалфитанското крайбрежие. Красотата на тукашните пейзажи прави Позитано още през XIX век Мека за много художници. Градчето е разхвърляно по три неголеми долини, притиснати между планините и морето. Характерните разноцветни къщички сякаш се катерят по стръмните планински склонове. Практически от всяка точка в градчето се открива великолепен изглед към морето. Позитано е известен още от римско време. Легендите гласят, че той е бил основан от самия бог на морето - Нептун (Посейдон). Островчетата Галли покрай Позитано са споменати в “Одисея” – по думите на Омир, именно тук са живели сирените. Още от средновековието в градчето са се запазили охранителните кули, построени специално за защита от сарацинските пирати.

18228-05. Ravello

Равело – град на музиката с романтични градини, прохладни алеи и средновековна архитектура. През XI – XIII векове по покана на богати търговци, в Равело пристигат арабски архитекти и издигат разкошни дворци. До ден днешен Равело е запазил обаянието на антично селище. Богатото културно наследство на Равело е тясно свързано с музиката. Тук често си е почивал Вагнер, който е бил влюбен в това място. Много от неговите знаменити произведения са били вдъхновени от престоя му в Равело. Всяка година тук се провежда фестивал на симфоничната музика кръстен на неговото име. От терасообразните склонове, на които е разположен Равело, се откриват великолепните пейзажи към Амалфитанското крайбрежие.

18231-06. Manarola

Манарола — малко рибарско градче в Лигурия, северна Италия. Града е разположен на скала, извисяваща се над бреговата ивица на Лигурско море. Това също така е един от петте града, влизащи в състава на Чинкуе Тере. Манарола е един от най-старите и най-малки градове в знаменитата петорка. В центъра на града се намира църквата Сан-Лоренцо, построена през 1338 година. В западната част се е разположило малко пристанище, а на изток има площад, където често се събират местните жители за да обсъдят важни въпроси. Независимо от това, че тук няма плаж, това е много хубаво място за подводно плуване, изследване на пещери и скални цепнатини. За спускане към водата е построена специална стълба. Местните жители основно се занимават с риболов и винарство. Още по време на римската империя тукашните вина са били високо оценени заради техния превъзходен вкус.

18234-07. Sorrento

Соренто винаги е бил известен като престижно място за отдих: римските патриции са си строили около града вили, а на близкия остров Капри е живял самия император Тиберий. Соренто е разположен на стръмни скали от вулканичен туф, спускащи се към Неаполитанския залив. Площада Тассо може да се каже е сърцето на Соренто. Именно от тук започва главната търговска улица Виа Корсо, известна със своите ресторанти, магазини и клубове. В Соренто има две пристанища – Марина Пикола и Марина Гранде. Всяка сутрин от Марина Гранде потеглят морски ракети към островите Капри, Искя, Прочида и към съседните градове Позитано и Амалфи.

18237-08. Rapallo

На 40 километра от Генуа е разположено малкото градче Рапало. Тук има много исторически паметници – старинни събори и църкви, за най-стара се счита църквата Св. Гервасий и Протасий, за която се упоменава в старинни манускрипти от VI век. Рапало е много чист, благороден и уютен град. В един от най-добрите хотели на ХIХ век, разположен на високия бряг около пристанището, е обичал да отсяда Хемингуей. Всеки ден до бреговете на Рапало акостират белоснежни яхти.

18240-09. Lerici

Леричи – това е причудлива смесица от сгради, малки заливчета и скалисти брегове, които се врязват в искрящото море. Това е любимото място за почивка на жителите от северна Италия, тъй като тук те могат да се насладят на спокоен и комфортен отдих далеч от тълпите чуждестранни туристи. Главната забележителност на града е средновековен замък.

18243-010. Castiglioncello

Кастилиончело – малко градче в провинция Ливорно, разположено на нос в Тиренско море. Града е обкръжен от борови и дъбови гори, а също така и от живописни хълмове, които буквално се откъсват и падат надолу, формирайки скали и малки заливчета с очарователни плажове. Покрай красотата на тези земи не са могли да преминат просто така още древните римляни и етруски, а по-късно – Медичите в епохата на Възраждането. В последно време Кастилиончело се слави като курортен град, в който навремето са построили свои вили Марчело Мастрояни и Лукино Висконти. Градчето позволява спокоен и премерен начин на живот, далеч от шума и суетата. Кастилиончело е уединен курорт за избрани. Масовия туризъм тук е неписано табу. Затова Кастилиончело привлича много творчески личности, в това число и художници, които са основали тук своя комуна.

18246-0