Автор Трети март - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

9
136 години от Освобождението на България от турско робство!

18832-0

На 3 март отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 136 години от Освобождението на страната ни от османско владичество.
На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.
Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от граф Н. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19.
Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.
Тя има редица права, включително и да иска признаване и от други страни извън подписалите Санстефанския мирен договор, както и правото на международни търговски отношения и на търговски представителства; да сключва търговски, финансови и административно-правни договори със съгласието и одобрението на сюзерена Турция или на попечителя Русия по време на преходния период, както и да има собствена войска и полиция.
За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.

 Честит празник Мотиватори!
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

Честит празник Българи!!! Нека не забравяме тези, които заплатиха с кръвта си нашата Свобода - български, руски, румънски и др. войници!!!

Честит празник Българи!!! Да развяваме гордо българското знаме  :old:

Някой не е ли ходил до Шипка да сложи малко снимки от там..?
Не съм гинеколог, но мога да погледна...