Автор Удивителни факти за Агата Кристи

9
На 12 януари 1976 година почина «детективния» гений, един от най-популярните автори на ХХ век – Агата Кристи. Нейния живот е бил пълен с противоречиви и неординарни епизоди, много от които намират място в нейните разкази.
Днес ви предлагам да си спомним най-ярките моменти от нейния живот и творчество.
11 снимки и малко текст:

18993-0

1. Както често се случва с талантливите хора, Агата е страдала от дисграфия – неспособност за записване на текст. Всички нейни произведения са издиктувани.
Причина за написването на първия и роман става спор със сестра и, която по професия е била литератор. Спор на тема, че тя може да направи нещо много по-стойностно от сестра си.

18994-0

2. Първоначално Агата Мари Клариса Малоун, по рождение Милър, решава да пише под псевдонима Мартин Уест или Мартин Грей, опасявайки се че женско име за автор на детективи може да предизвика  в читателя някакви предубеждения, по-късно все пак решава да пише с истинското си име и фамилията от първия и мъж – Кристи.
На снимката: Агата Кристи с приятели

18995-0

3. По време на Първата Световна Война Агата Кристи работи като медицинска сестра във военна болница, след това работи в аптека, благодарение на това започва много добре да разбира от различни видове отровни вещества. Може би именно това е причината отравянията да присъстват толкова често в нейните романи..

18996-0

4. 1926 година става една от най-сложните в съдбата на Кристи, тогава се случва нейното мистериозно изчезване. Умира майка и, брат и се пристрастява към наркотиците, на издателите не им харесва романа «Убийството на Роджър Екройд», в който повествованието се води от лицето на убиеца, и като за капак на всичко, нейния мъж Арчибалд се влюбва в друга жена и иска от нея развод. След това Агата изчезва, дълго я търсят и даже се обръщат за помощ към друг известен английски майстор на детективите – Артър Конан Дойл.
След време намират Агата в малко градче санаториум, където тя се е представяла под името Тереза Нил. Установява се че има проблеми с паметта: тя почти не си спомня за своя мъж, не може да си спомни името на дъщеря си, а родната си сестра успява да познае чак след няколко дена.
Някои смятат, че писателката нарочно разиграва ситуацията със своето «изчезване», за да отмъсти на мъжа си.

18997-0

5. Браян Алдис, познат на Агата Кристи, веднъж разказва за нейните методи на писане — «тя дописваше книгата до последната и глава, след това избираше най-малко вероятния от заподозрените и, се връщаше в началото променяйки някои моменти, за да уличи именно него».
По думите на Кристи, още от ранно детство и до дълбока старост тя сънува един и същ сън: мъж с отрязани ръце и страшно лице. Тя го нарича Човека-убиец, макар че в нейните сънища той никого не убива.

18998-0

6.  По време на Втората световна Агата Кристи написва  два разказа „Завеса „(Curtain) и " Забравеното убийство » ( Sleeping Murder ) , които трябвало да станат последните  книги за Еркюл Поаро и госпожица Марпъл , двама  от най-популярните и персонажи . По молба на  Агата Кристи книгите били скрити в банков трезор и е трябвало да излязат на бял свят, когато Агата Кристи няма да  бъде в състояние да пише.
Разказите били  публикувани през 1974 г., когато писателката навършва  84 години ...
На снимката: писателката с внука си Матю

18999-0

7. Филмът  " Убийство в Ориент експрес " е единствената екранизация на произведение  на писателката, от който Агата Кристи била   напълно удовлетворена. По-специално, тя казала, че изпълнението на Албърт Фини в ролята на Еркюл Поаро е най-близо до създадения от нея литературен герой. Агата Кристи пътувала  много, а романът, послужил  като основа на този филм, е написан в Истанбул, където писателката дошла на почивка  със съпруга си .

19000-0

8. Агата Кристи е била  омъжена  два пъти, от първия си съпруг, тя родила  дъщеря си, Розалинда . За втори път, тя се омъжва доста късно,  а съпругът й е бил по-млад от нея с петнадесет години. Той бил археолог, и Агата често се шегувала, че съпругата на  археолога  трябва да е много по- възрастна от него, за да се интересуват от нея.
На снимката: Агата с втория си съпруг Maкс

19001-0

9. Нейните книги са издадени в тираж над 2 милиарда екземпляра  и са преведени на 103 езика на света.  Агата Кристи се превръща  в един от символите на Обединеното кралство, нейните  шедьоври са най-публикуваните след  Библията и съчиненията на Шекспир.

Агата Кристи  поставя рекорд за максимален брой театрални постановки по нейни произведения,  а пиесата "Мишеловка" ( на английски Mousetrap ) все още се  играе на лондонските театрални сцени.
За първи път публиката видя тази постановка през 1952 г., от тогава до днес спектакълът е показан над 24 хиляди пъти, което е рекорд в историята на театъра.

19002-0

10. Агата Кристи е автор на много велики изказвания, най-знаменито от които става: « Свободата си струва да се бориш за нея».

19003-0

Майка ми е прочела всичките и книги, голяма фенка е

Аз също харесвам стила й на писане - до последното изречение не си сигурен, кой е убиеца  :upset: :smile:

Аз също харесвам стила й на писане - до последното изречение не си сигурен, кой е убиеца  :upset: :smile:

Съспенс до последната сричка  8)
О,слабост - твоето име е жена!

По скоро можеш да познаеш кой е убиеца ако посочиш този, който е най-малко заподозрян