Автор Ледена красота

8
19387-0

Тази Синя река е рай за любителите на каякинга в Гренландия. Топящият се ледник Петерман запълва разположените в низините области с идеално чиста синя вода. Това явление е сезонно и принуждава реката да променя своята форма. Ярко синия цвят е присъщ само на ледниковата вода в този регион.

12 снимки и коментари в продължението:
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Ледникови водопади

Шпицберген, което в превод означава "студен бряг", е архипелаг в Арктика, който е част от най-северния край на Норвегия, а също така и Европа. Това място се намира на приблизително 650 километра на север от континентална Европа, на половината път между Норвегия и Северния полюс. Независимо от това, че се намира толкова близо до Северния полюс, Шпицберген е сравнително топъл благодарение на сгряващия ефект на течението Гълфстрийм, което прави това място на практика пригодно за живеене. Фактически, Шпицберген е най-северната постоянно населена област на планетата. Островите Шпицберген обхващат площ от 62,050 кв. км, почти 60% от които са покрити с ледници, като много от тях директно излизат в морето. Гигантския ледник Бросвелбрин, расположен на остров Нордаустландет (Североизточна земя) е вторият по големина остров в архипелага и се разпростира на цели 200 километра. 20-метровите ледени краища на този ледник са пресечени от стотици водопади. Тези водопади могат да се забележат само през по-топлите месеци.

19388-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Кристалните пещери

Това е пещера в ледник. Този интересен ефект се получава при топене на ледника, когато дъжд и разтопена вода от повърхността на ледника образуват потоци, които навлизат вътре в ледника през процепите в него. Потока от вода постепенно разтапя отвор, проправяйки си път към по-ниски участъци, формирайки по този начин дълги кристални пещери. Дребните утайки във водата придават на потока от разтопена вода мръсен цвят, но в същото време горната част на пещерата сияе в тъмно-син цвят. Заради бързото движение на ледника, приблизително 1 метър на ден по неравния ландшафт, тази пещера във своя край се превръща в дълбока вертикална цепнатина. В пещерата може да се влезе през 7 – метров вход разположен на бреговата линия. Накрая пещерата се стеснява до тесен проход с височина не повече от един метър. Ледените пещери са много нестабилни и могат да се разрушат във всеки един момент. Да се влиза в тях е безопасно само през зимата, когато ниската температура навън укрепва леда. И даже тогава пак може да се чуят постоянните звуци от разместването на леда в пещерата. Това обаче е следствие не на опасността от срутване на пещерата, а от движението на пещерата заедно със самия ледник. Всеки път когато ледника се премества с един милиметър, може да се чуят изключително силни звуци. Сред всички забележителности на Исландия, пещерите имат много голяма популярност.

19389-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Ледника Бриксдал

Ледника Бриксдалсбрин или Бриксдал е един от най-достъпните и най-известните ръкави на ледника Йостедалсбрeeн. Това място се намира в Норвегия и е част от Националния парк Йостедалсбрeeн. Ледника завършва в малко ледниково езеро, което се намира на 346 метра над морското ниво. Посетители от цял свят идват за да видят красивия изход на ледника Бриксдал, живописно разположен сред водопади и високи върхове. С подходящо оборудване и опитни гидове, посетителите напълно безопасно могат да се насладят на една невероятна екскурзия.

19390-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Каньона Бъртдей

Каньона Бъртдей е формиран от разтопена вода и е дълбок 45 метра. Тази снимка е направена през 2008 година. Черния слой в основата на канала представлява криоконит.

19391-0

Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Ледник Слонов крак

Арктическия Ледник Слонов крак се намира в северна Гренландия. Сивата част в подножието на ледника представлява канали от разтопена вода и ясно се откроява на фона на бялата част от ледника по-горе. Лесно се разбира защо ледника има такова име. Този уникален ледник е разположен на североизточното крайбрежие на Гренландия.

19393-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Замръзнала вълна

Тази уникална замръзнала вълна се намира в Антарктида. Тя е открита от американският учен Тони Треволин през 2007 година. На снимката разбира се не е показана гигантска вълна замръзнала за един миг. Обекта съдържа син лед и това е убедително доказателство, че тази вълна се е формирала много бавно. Синия лед е следствие от хванати в капан въздушни мехури подложени на огромно налягане. Леда изглежда син, защото когато светлината минава през различните слоеве, синия цвят се отразява обратно, а червения се поглъща. Последващото топене и замръзване през времето правят повърхността на това образование гладка, подобна на вълна.

19394-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Раираният айсберг

Често айсбергите имат сини и зелени ивици, но се срещат и кафяви. Това явление често се среща в южния ледовит Океан. Раираните айсберги с много цветни ивици, включително жълти и кафяви, са много разпространение в студените води на Антарктида. Цветните айсберги се формират след като парче се откъсне от шелфов ледник и падне в морето. Тъй като ледниците са съставени от сняг, падащ върху Антарктида в продължение на много хилядолетия, леда е съставен от прясна вода. По този начин се оказва, че плаващия свеж лед си взаимодейства със солената вода. Морската вода се намира в контакт с преохладения ледник и също замръзва, като по този начин го покрива с коричка. Този горен слой лед сформиран от морска вода, съдържа органични вещества и полезни изкопаеми.

19395-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Ледени кули

Стотици ледени кули покриват върха на вулкана Еребус (3 800 м). Постоянно действащият вулкан е може би единственото място в Антарктида където се срещат огън и лед, смесват се и създават нещо уникално. Кулите достигат 20 метра височина и изглеждат почти като живи изпускайки пара в южното полярно небе. Част от вулканичната пара замръзва и се отделя по вътрешните стени на кулата.

19396-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Замръзнал водопад

Водопадът Фанг се намира в околностите на град Вейл, щата Колорадо. Водопада се превръща в такъв огромен леден стълб само при изключително ниски зимни температури. Височината му достига 50 метра, а в основата си има широчина от около 8 метра.

19397-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Калгаспор

Това са удивителни ледени шипове, които са формирани по естествен път и се намират във високите части на Андите, на височини над 4000 метра. Височината на тези ледени шипове е различна и варира от няколко сантиметра до пет метра, като отдалеч приличат на ледена гора. Острите краища на тези кули винаги сочат към слънцето. Формират се при топенето на снега. Жителите на Андите твърдят, че това явление е в следствие на силния вятър в тази област, но истината е че той е само част от процеса. Последните научни изследвания показват, че основна роля във формирането на тези интересни шипове има слънчевата светлина, която осветявайки леда го подгрява и топи, но освен това част от светлината попада в нещо като капан, което води до неравномерно топене на леда. Тези части, които не се топят формират тези странни статуи.

19399-0

Край.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

"Ледена красота" - абсолютно точно название на темата  :bravo: Много бих желала да отида там  :( :biggrin:
Кака, всичко знае...

Невероятна красота! Наистина майката - природа е най - великият творец  :bravo:
О,слабост - твоето име е жена!

А, кой е създал природата...  :upset:

А, кой е създал природата...  :upset:

Е,това вече е въпрос на лична интерпретация сигурно, Mozak  :smile: Някои ще кажат, че това е Бог, други ще са по - прагматични... важното е, в конкретния случай резултатът е възхитителен  :smile:
О,слабост - твоето име е жена!

Приказно красиво  :bravo:. Невероятните проявления на водата!!!