Автор Стар баща, грозно дете

4
19762-0
Дръжте се здраво и пазете си интимните части, дами и господа, защото има фундаментални вести. И те са, че по-възрастните бащи имат по-грозни деца. Не, не се шегуваме, четете правилно - учените го твърдят.

Ако изберете да имате потомство с мъж, който е двойно по-възрастен от вас, то има вероятност децата ви да са с лица, които трудно ще обикнете, дори да сте им майка.

Всъщност антропологът Мартин Филдер от Виенския университет заявява, че "дете, заченато от 22-годишен баща, вече е с между 5 и 10 на сто по-привлекателно от детето на 40-годишен баща". Разликата нараства с увеличаването на възрастта.

Нещо повече, учените също твърдят, че децата на по-стари мъже са изложени на по-голям риск от аутизъм, биполярно разстройство, нисък коефициент на интелигентност и шизофрения.

Ако сте имали някакви съмнения, че науката е брутална - вече можете да забравите за тях

Предполагаме, че е очевидно - нашето мнение за това изследване е на първо място дълбоко скептично. Няма как да не си представим следната ситуация или по-точно научна методология - конвейер от новородени бебета, съдии, вдигащи табелки с оценка за привлекателност, означена с цифри 1 до 10. А в съседна стая двойки, чакали по-дълго, за да изградят семействата, биват мъмрени от неуместно добре изглеждащи учени, свръх-загрижени за запазването на красотата на човешката раса.

Медийното отразяване на резултатите от изследването изглежда като антиутопия, въплътено от заглавия в стил: "Децата, родени от по-стари семейства, е по-вероятно да бъдат ГРОЗНИ... но пък може и да живеят по-дълго", което звучи като тотално двуличен полу-комплимент.

"Вие сте отвратителни, но пък дълголетни" - това определено достига абсурдни нива на ирония. В крайна сметка, не изглежда ли животът в пъти по-дълъг, когато приличате на крокодил?

Няма нужда да поясняваме, че експериментът реално не е проведен с конвейер от бебета

Вместо това шест мъже и шест жени са прегледали над 8000 снимки на възрастни и са ги оценили привлекателността им по зададена скала. Оказало се, че тези, които са заченати от по-възрастни бащи, преимуществено са определяни като не толкова атрактивни в сравнение с потомството на млади бащи. И това се приема, макар преценката на само 12 души да не изглежда като особено научно обоснован критерий.

Жените, които обикновено са във фокуса на негативното отразяване от пресата заради противната им тенденция да остаряват и заради тиктакащия биологичен часовник, няма как да не се почувстват донякъде самодоволно.

Безброй жени сядат на вечеря с иначе добронамереното им семейство, което им заявяват редовно, че трябва да се "размножат", докато са млади, защото "часовникът си тиктака". И че е "най-добре да измътят потомък, докато още машината им за производство на бебета функционира добре".

Дори в епоха на астрономически голямо професионално натоварване и премахване на стигмата върху ин-витрото, жените в репродуктивна възраст трудно могат да избягнат подобни коментари, особено ако са в трайна връзка. Ако сте женени, е дори още по-зле: бременността става на практика задължителна в очите на около 75% от хората.

Фертилността на жените остава напълно подлежаща на публично обсъждане, но тази на мъжете досега беше по-малко дискутирана

Но въпреки лекото злорадство, което изпитваме, тази новина не е особено добра за жените, които се опитват да си поемат дъх между периодичните облаци от смог от загрижени медии за продължението на човешкия род. В крайна сметка са нужни двама, нали?

И е въпрос само на време, преди някой да представи това последно изследване под заглавие: "Жените, които не си избират подходящ партньор, правят родината по-грозна и се провалят в изпълнението на патриотичните си задължения".

Междувременно причините, поради които би трябвало да се притесняваме от евентуалната грозота на нашите деца (според 12 души, които се приема, че са плод на сходна културна среда и поради това имат сходни възприятия и идеи за красота), подлежат на ожесточен дебат.

Красотата е в очите на наблюдателя, а когато 12 души наблюдават красотата по определен начин, изглежда крайно подозрително да се генерализира тази информация. Развяването на плашилото на намаляващата фертилност не е особено ново (или, както бихме могли да добавим, ефективно), но тази седмица наистина достигнахме ново дъно.
http://www.webcafe.bg/id_2011266128_Star_bashta_grozno_dete_
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Янчи, тази тема ми се вижда малко "пресолена"  :idea: Чела съм публикации, които твърдят, че децата на по-възрастни родители са с по-висок коефициент на интелигентност  :idea: доколко е вярно, не знам, така че това твърдение за красотата на такива деца също  може да бъде подложена на съмнение.

Съгласна съм, Луси.
И аз мисля, че по-възрастните родители дават повече на децата си и им осигуряват по-добро детство и качество на живот, но реших да представя тази гледна точка, за да видя и други мнения.
Не съм далече от идеята, че това е поредната промивка на мозъците, с която искат да ни облеят с твърдението, че точно учените са открили такава зависимост между възрастта на детето и неговата външност. И аз мога да кажа, че нещо, което ми е хрумнало, е открито от учените, но това няма да направи твърдението ми научен факт.. :upset:
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

Много интересно изследване :) даже малко забавно!

Ами забавно си е! Това пручване или опит поне за такова едва ли може да се каже, че е успешно. Красотата е въпрос на много фактори: гена и географската ширина оказват доста голямо влияние. Има си народи, които са си просто грозни. А пък и как го прецениха по бебета? Повечето бебета се раждат с вид на извънземни. Има много грозновати деца, които като порастнат се разхубавяват и обратното. А до колкото шизофренията и другите ментални отклонения- въпрос на наследствена обремененост. Иначе ако слушаме тия учени... Ох, добре, че мама ме е родила в нейните млади 20!