Автор Честит 1 април, ден на шегата!

3
19766-0Ако днес някой ви излъже или си направи приятелска шега с вас – не му се сърдете! Открай време първи април си е ден за шеги. Пошегувайте се, посмейте се от сърце и вие!
Какво ще се случи на първи 1-ви април 2014 - Денят на шегата се празнува в различни страни по света на 1 април всяка година. Денят на шегата не е официален празник, но е спечелил широка популярност и се празнува като ден, в който много хора се шегуват и разказват забавни небивалици на своите приятели, семейство, учители, съседи и колеги.Счита се, че корените на този празник могат да се търсят в римския фестивал в чест на Хилария провеждан на 25-и март. 1 април, известен като Денят на шегата или лъжата, е един от най-веселите празници в годината. И макар вече да се празнува из целия свят, е трудно да се проследи кога и как точно е възникнал.
Едно от разпространените схващания е, че Денят на шегата е възникнал едновременно на различни места и е съвпадал с честванията на пролетта и пролетното равноденствие.
С времето традицията да се правят шеги на 1 април е продължила и през 18-и век се е разпространила към Великобритания и Шотландия. В Шотландия например празникът продължава 48 часа. Първият ден от честването се е наричал "Априлски перко". Жертвите на шегата били изпращани на лов за кукувици. Вторият ден от празника бил кръстен "Опашат ден" и бил посветен на задните части. Честването му се състояло с ритник отзад като дар за поколенията. Хората се разхождали с табели, на които пишело "Ритни ме отзад".
Големият писател Марк Твен пък е написал: Първи април е денят, в който си спомняме какво представляваме през останалите 364 дни от годината...

Бъдете нащрек на този ден. Но дори да станете за смях - няма лошо. Смехът е здраве!
Весел първи април!