Автор Как да направим куче от велосипед и да се прославим?

3
Какво може да се направи от старите велосипедни части? Да се изхвърлят? Не разбира се, може да се измислят множество интересни неща и да се даде втори живот на това, което много хора смятат за скрап.

Нирит Левав прави буквално всичко от всичко: тя един от най-известните скулптури в Израел, а е започнала като дизайнер на сватбени рокли. Каква скука – помислила си тя един ден и започнала да се занимава със съвсем необичайно творчество.

20 снимки:

20483-0

1. Днес, творбите на Нирит Левав са известни в цял свят: това са верижни кучета в прекия смисъл на думата. Кученцата са направени от парчета стари велосипедни вериги. Но не само, в работа влиза почти всякакъв вид метален скрап, зъбни колелета, гайки, педали и много други неща.

20484-0

2. Независимо, че творбите на външен вид изглеждат малко груби – за да се съберат всички детайли е нужна ювелирна прецизност.

20485-0

3. А още по-сложно е да се прецени как всичко това ще изглежда накрая и кой детайл къде да бъде поставен. Нирит казва, че всичко е в главата и:
„Никога не използвам план, схема или някаква предварителна подготовка. Просто взимам и слагам.Важното е да стигне материала.”

20486-0

4. Нирит има две работилници, едната от които е просто помещение на територията на един автосервиз.

20487-0

5. Тук цари творчески безпорядък, именно така трябва да изглежда студиото на истинският художник, нали така?

20488-0

6. Тя е човек, който постоянно се увлича от нещо. На младини  заминава за Ню-Йорк, за да учи в училище по дизайн: момичето мечтаело да се занимава с мода и рокли. Позанимавала се малко, омръзнало и, трябвало да се търси нещо друго. Как от фината женска работа тя започва да се занимава с предимно мъжки неща?

20489-0

7. Тя е и заварчик, и ковач, и скулптор. Не започва веднага да прави кучета, отначало, когато роклите и другите нещица и доскучават, тя започва да експериментира с различни форми и материали. Правила е картини от ориз, катерички от шишарки.

20490-0

8. Как се появи първото “верижно куче”? Минавайки покрай гаражи, тя забелязва купчина ръждясали железа, които и заприличват на свило се на кълбо куче. След това трябваше само да опитам.

20491-0

9. Велосипедните вериги са основен материал, но те не се продават в магазина на килограм. Обаче ги продават в сервизите за колелета, провървя ми, че Тел Авив се оказа много велосипеден град. Понякога ми се налага направо да се ровя по сметищата за да намеря необходимите ми материали.

20492-0

10. Всичко е подредено по рафтовете. Лежи докато не потрябва.

20493-0

11. Можете да я наречете боклукчия, но именно тези стари железа донасят на Нирит Левав световна слава.

20494-0

12. Наскоро откритият в Натания мебелен център помоли Нирит да изложи своите кучета в техните помещения, за да привличат посетители. Тя се съгласява и предоставя няколко свои работи. По принцип тя има десетки кучета, основна част от тях постоянно пътешества по света, по разни популярни изложения. През март верижните кучета гастролираха във Великобритания, по покана на англичаните.

20495-0

13. Всяко куче си има име.

20496-0

14. По желание на клиента може да се направи всяко едно от кучетата, и помощниците на Нирит ще направят такова за около два месеца. Съдейки по това, че тя има двама помощници, които правят кучета по поръчка – явно бизнеса процъфтява.

20497-0

15. Защо пък не? Това е оригинален подарък или просто интересен интериорен предмет. Разбира се едно такова куче струва много повече от оригинала си, независимо колко е породист.

20498-0

16. Творбите са много тежки, но с превоза се занимават синовете на Нирит, тя има четири големи деца.

20499-0

17. Да, фантазията не е ограничена само с кучета: в памет за миналите си занимания Нирит е направила и няколко рокли от вериги.

20500-0

18. Материалите също могат да бъдат различни. Ето например кученце от ключове.

20501-0

19. А ето от стари крушки. Тази серия също може да бъде интересна, защото старите крушки с нажежаема жичка вече на никого не са нужни.

20502-0

20. Чудите се какво иска да каже автора с всичко това? Да намерите някакъв скрит смисъл в нейните творби? Няма такова нещо. Просто Нирит най-много от всичко на света обича две неща–кучета и обработката на метал. И също така вярва, че всеки има талант, човек само трябва да се вгледа сам в себе си. Например какъв е вашия талант, признайте си?

20503-0