Автор Добрила, Амбарица и Хубавец или четири дена в Стара планина!

Една единствена тоалетна. Душ с бойлер на дърва. Вратата на санитарните помещения не се заключва. Пък и самите помещения са далеч от санитарни. Желаещи да се изкъпят нямаше...

20766-0


Качвайки се на третия етаж човек сякаш се пренася в миналото, в онова славно минало, за което писах по горе. Независимо, че нищо не е бутвано от десетки години коридора изглежда съвсем прилично.

20768-0

По стените има закачени фотографии от средата на миналия век запечатали различни етапи от строителството на хижата. Наистина славно минало, от снимките струи радост и живот, отминал живот…

20769-0Иконостас или малък параклис на втория етаж. Има място за свещичка и малка кутия за дарения…

20772-0

Много награди от миналото

20773-0

Докато бяхме там Ема ни помоли да и помогнем с преместването на една библиотека. Библиотеката беше на втория етаж. Там имаше огромна зала, която на времето сигурно се е използвала за почивка и настолни игри, библиотеката беше пълна със стари книги и списания. Имаше много броеве на БТА Паралели, детски списания на руски като Мурзилка и много други…
В залата имаше и камина… навремето сигурно е било много приятно човек да поседне тук и да си почине с приятели…

20774-0

В началото на разказа си сравних хижа Амбарица с днешна България, сега ще ви поясня защо. Ема  стопанисва хижата от една година. Дава всичко от себе си, то се вижда. Тя прави ремонти, кърти бани, полага тръби, заварява, прави ел. инсталации, тя се опитва да прави всичко. До преди една година хижата в продължение на много години е била стопанисвана от хора, на които целта им е била всичко друго, но не и развитие на туризма. Усвоявани са пари по различни програми, но парите не са отивали за хижата, а в нечий джоб, присвоявани са огромни суми за отоплителни инсталации и изолации, а после се оказва, че новата дограма е сложена върху старата, че е захваната САМО със строителна пяна, че тръбите на отоплителната инсталация не са подвързани, радиаторите също и т.н. От други източници в интернет разбирам, че хижата в продължение на много години е служела за живеене на бракониери и източване на пари. Ето на когото му е интересно може да прочете тук или тук.
И сега Ема съвсем сама се опитва да възстанови всичко. И независимо от всичко което прави все още има хора, които постоянно и създават проблеми за да се откаже. Ема, ако четеш това искам да ти пожелая успех в твоето начинание. Горд съм с България, че все още има хора като теб, които със своята решителност, смелост и сила са способни (надявам се) да променят живота ни към по-добро! Желая ти от все сърце всичко най-хубаво.
А сега да се върнем към нашето фотопътешествие.
Ето двама помощника и приятеля на Ема:

20775-0


На следващата сутрин след като хапнахме по две мекици любезно направени от Ема поехме към следващата хижа – хижа Хубавец. След два дена нонстоп дъжд тази сутрин не валеше.

20777-0

Връх Голям Купен, на който за съжаление не се качихме, тъй като времето започна да се разваля и се появи гъста мъгла.

20778-0

Пътя отново минаваше покрай връх Амбарица. Отново сняг и доста стръмни склонове.

20779-0

След като прехвърлихме билото ни предстоеше голямо спускане. За един преход ние слязохме от около 2000 метра надморска височина (около връх Амбарица) до 970 метра - хижа Хубавец, наистина голямо спускане.
Посред нищото една ето такава чешма, всъщност тя дава началото на река Малката река, която долу, точно до хижа Хубавец заедно с Голямата река се обединяват в Стара река… много реки ейй  :gigi:

20780-0

И табелка на нея посветена на първия българин покорол връх Еверест. Оказа се че Христо Проданов е карловец – незнаех.

20781-0

Надолу по нашия път стигнахме до едно място, което се нарича „Кошарата“. Малка къщичка посред нищото, в която живеят гледачи на овце или коне, така и не стана ясно.

20782-0

Седнахме да хапнем малко

20783-0

След това пътя ни надолу продължи през гората. На какво ви прилича това дърво?

20784-0

Помните ли чешмата. Ето вече е малка река.

20785-0

А близо до хижата рекичката се превръща в река

20786-0

Хижа Хубавец.

20787-0

Надявам се някой ден хижа Амбарица да стане като хижа Хубавец. Хижата Хубавец не е нова хижа, мисля че в нея не са наливани огромни средства като например в хижа Добрила, но независимо от това, благодарение на двамата хижари – бай Ангел и Дорчето тази хижа е просто супер. Бяхме посрещнати в хижата като все едно сме на гости у приятели. Не е богато, но всичко е подредено и чисто. Бай Ангел е човек на възраст, но не спря за секунда – постоянно прави нещо, помага, сервира, носи дърва, подрежда, чисти. Много хубаво място + много вкусна храна. Останах приятно изненадан от менюто, в което имаше 6 (ШЕСТ) вида супи! Такова разнообразие от супи се среща рядко даже в градските заведения.

20788-0

Има и стаи с по две легла. В една от които се паднах и аз.

20789-0

На втория етаж има чисто нови две тоалетни и умивалници. Долу има една баня. В дъното, в ляво…

20790-0

Електрозахранването е изцяло от генератор, който се върти от водата на реката. Водата е прихваната малко по-нагоре по течението и по тези тръби влиза в помещението с генератора

20791-0

И от другия край се излива отново в реката

20792-0

До хижата има поляна, на която има две бунгала, в които също може да се нощува. Но явно за тях няма много желаещи, съдейки по паяжините на вратите.

20793-0


Пълно е със саламандри…

20795-0