Автор Вкусотийки от тефтера на Мама - част 1

2
В няколко поредни публикации ще ви запозная с малко позабравени, вкусни и лесни рецепти за сладкиши и гозбички, които си лежат кротко в стария тефтер.С тях нашите майки и баби са сътворявали истински кулинарни шедьоври, от които сме си облизвали пръстите. Сега времената са различни и всичко се продава в супермаркетите, но нека си признаем, че няма нищо по-приятно от аромата и вкуса на домашно приготвено сладкишче. :vilka:

Кой не обича палачинки?!
Предлагам да опитате една лесна рецепта и ви гарантирам страхотен резултат.

1975-0

Подробности в продължението....
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

Необходимите продукти са: 500гр брашно, около 1л прясно мляко, 4яйца, 2 суп. лъж. пудра захар, 2праха ванилия, 2суп. лъж олио, 20гр разтопено краве масло.
1976-0
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

За да станат по-финни палачинките преди да започна разделям белтъците от жътъците и пресявам брашното.1977-0
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

В брашното правя кладенче и се сипвам жълтъците( разбити като за омлет), добавям 2ч.ч от прясното мляко и разбивам с миксер 2-3минути за да се получи гладка смес.
1978-0
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

Прибавям и останалите продукти: солта, олиото, кравето масло(пускам го за половин минута в микровълновата да омекне), пудрата захар и ванилията. Изсипвам още 1 ч.ч прясно мляко и бъркам. 1979-0
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

 Когато се получи добра текстура добавям и предварително разбитите на сняг белтъци. Разбивам ги с дървена шпатула. 1980-0
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

Готовата смес трябва да е с гъстотата на боза. Ако е необходимо доливам още малко прясно мляко и бъркам.
Оставям сместа да почива на стайна температура, покрита с кърпа поне 30мин. Колкото по-дълго престои, толкова по-хубави стават палачинките.
Нагрявам тиган с тефлоново покритие и капвам няколко капки олио. Изливам около 1 черпак от сместа(количеството зависи от големината на тигана). Пека палачинките от двете страни до порозовяване.1981-0

Консумират се с пълнеж по желание.
Нашето семейство е фен на домашните сладка на мама и свеки  :smile:
Приятен апетит!!!
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

Много подробно и ясно описание на правенето на палачинки  :bravo:. Сигурен съм, че и аз ако се запретна ще мога да ги завъртя  :idea: (макар, че единственото, което готвя до момента е бъркани яйца). С интерес ще очаквам следващите рецепти и снимки  :beer:.

Страхотна картинна рецепта Val4i  :bravo:. Още утре сутрин ще ги спретна. Очаквам с нетърпение следващата ти рецепта  :up:.