Автор Разходка до средновековния град крепост Червен

3
Здравейте на всички, нов съм тук за това не ми се сърдете ако нещо объркам.  Живея в прекрасния град Русе.  Днес 06.04.2013 е един прекрасен слънчев ден, аз и моята половинка решихме да си направим една разходка до средновековния град – крепост Червен.  Крепоста се намира до село Червен, което пък е на около 35 км. от град Русе.  Времето е прекрасно нека да потегляме, пътешествието съдържа 61 снимки:
За най-кратък маршрут си избрахме второстепенния път през селата Басарбово и Иваново. Пътя независимо, че е второстепенен е в пъти по-хубав от главния път Русе – София, също така е почти без трафик. Малко преди село Червен има два хай-тек обекта за „евтин” и „зелен” ток.  :smile:

2033-0


Точно преди влизане в селото, в ляво се открива невероятна панорама към средновековната крепост:

2035-0

Тук вече се движим по уличките в село Червен. Впечатление прави изключителния наклон на улиците и многото остри завои. Донякъде напомня преходите през Стара Планина. Даже на някои завои има такива изпъкнали огледала за да се виждат насрещно движещите се автомобили. Досущ като на прехода Шипка.

2036-0

Селото се намира в падината между няколко огромни скали. Това е в ляво от централния път в селото. Горе се вижда малка църквичка. Между другото малко над нея всъчщност е пътя, по който влязохме в селото.

2037-0

Местно конче.

2038-0

Пътя към града – крепост Червен.

2039-0

Ето го и паркинга в подножието на крепостта. Веселия надпис „Атракцион – Червен” няма общо с крепоста. Просто някакви бизнесмени са решили да направят в подножието скромен детски атракцион и да спечелят някой лев покрай тази забележителност.

2040-0

Решихме да хапнем долу преди да започнем изкачването. Към нас веднага се присъедини местно куче, което аз кръстих Мурджо.

2041-0

Ето малко снимки и от въпросния атракцион. Някои от съоръженията бяха изпочупени и сякаш небутнати от доста време, за това си и помислих, че всичко е изоставено, но  може и да греша.

2042-0

Цялата територия наоколо е защитена. Природен парк Русенски Лом обединява в себе си доста голяма част от поречието на река Черни Лом. Включително и средновековната крепост Червен.

2047-0

Ето така изглежда началото на туристическата дестинация. Ако си спомням добре човека до черното Ауди каза, че до върха са 268 стъпала. Същия човек ни взе по 4 лева на човек, каза две – три приказки и ни пожела приятна разходка. За студенти и пенсионери има намаления. Билети не дава, но да не се впускаме в политико – икономически теми  :biggrin:

2048-0


Табелката до стъпалата на входа.

2049-0

Стъпалата, поглед назад

2050-0

Изкачвайки се нагоре се разкриват прекрасни гледки към селото

2051-0

Ето я пак малката църквичка в далечината

2052-0

Пак стълби

2053-0

Местен гущер

2054-0

Поредната карта на местноста. На доста места имаше карти и обяснителни табели, което е много хубаво. Защото освен разходка е хубаво човек и да понаучи това – онова. С две думи, това което аз разбрах, е че цялата местност е била разделена на 3. Долу, където сега е село Червен са живяли селяните, най-бедната прослойка на населението. Горе, в средновековния град са живели богатите. Като самия град също е бил разделен на две части. Цитадела и същински град. След малко ще има друга снимка с карта, която наистина много добре описва крепоста.

2055-0

Поредна хубава гледка

2056-0

Тук вече се вижда входа към източната външна крепостна стена.

2057-0

А това е картата, за която споменах преди малко. Разгледах я с голям интерес. Предлагам и на вас да си я увеличите и разгледате. Всичко е описано много подробно. На картата ние влизаме от долната дясна част, която се пада изток. Минава се през цитаделата, административната част на Червен, после през вътрешна крепостна стена и се попада в същинската част на стария град. Нещо като жилищна част казано със съвременна терминология. Впечатление прави големия брой църкви където хората са се молили навремето. Най-набожни са били именно богатите хора, болярите. Общо има 13 църкви.

2058-0

Поредната табелка и самия вход в крепоста Червен

2059-0

Табелка

2060-0

Основите на църква

2061-0

Абсолютно необезопасен скат с перфектна гледка към паркинга, от който тръгнахме

2062-0