Автор Интересни факти за филма «Хубава жена»

13
9 снимки с описание:

21829-0

01. Филмът «Хубава жена» („Pretty woman“) е заснет през 1990 година, и до днес си остава един от най-любимите и популярни филми. Това е романтична история за съвременната Пепеляшка — проститутката Вивиан и съвременният принц с Lotus – Едуард.

02. Разходите по снимачният процес на «Хубава жена» („Pretty woman“) възлизат на 14 милиона долара, в същото време приходите са цели 464 милиона.

21830-0

03. Отначало е било планирано филма да се казва «3000$» - имено толкова заплаща Едуард за да прекара една седмица с Вивиан. Първата версия на сюжета също силно се отличава от това, което става в последствие – първоначално плановете са били да се заснеме социална драма на тема проституция, и нейна главна героиня е трябвало да стане не красивата „pretty woman“, а момиче на повикване употребяващо кокаин. С парите получени от своя благодетел след съвместно прекараната седмица, героинята е мечтаела да изхарчи за нейната мечта – пътуване до Дисниленд. Осъществяването на тази мечта е трябвало да бъде и края на филма.

21831-0

04. За ролята на проститутката Вивиан са били поканени Моли Рингуалд, Мег Райън и Дарил Хана. Всички те обаче отказват ролята на „pretty woman“, страхувайки се че ролята на проститутка ще навреди на техния имидж и бъдещо кариерно развитие, а самия филм че няма да има успех. Подобни притеснения са имали не само холивудските актриси, но и световно известни автомобилни концерни. «Порше» и «Ферари» отказват да предоставят за снимките на филма своите автомобили, опасявайки се, че у зрителя ще възникнат неправилни асоциации с тези марки. В резултат на това в първите сцени от филма Едуард управлява личния автомобил на единия от продуцентите на филма – Нанси Грос – спортен автомобил «Lotus Esprit». След като филма се появява на голям екран, продажбите на «Lotus Esprit» се увеличават три пъти.

21832-0

05. Ричард Гиър също нестава веднага изпълнител на главната мъжка роля на Едуард Люис. Преди него за тази роля се пробват Кристофър Рийв и даже самия Ал Пачино. Когато идва ред на Ричард Гиър, той веднага се съгласява да участва във филма и с ентусиазъм започва работа, но след първия снимачен ден режисьора се доближава до него и му прошепва на ухо: «Не, Ричард. В този филм действа един от вас. А другия – не. Познай, кой от тези двама си ти?».

21833-0

06. Едуард води Вивиан на италианска опера. Във филма звучи ария от операта на Верди «Травиата», в сюжета на която се разказва историята на куртизанка, влюбена в богат мъж. В края на филма Едуард изпълнява за  Вивиан любовна серенада на фона на музика от «Травиата». Арията е била аранжирана специално за филма. Независимо от достатъчния по мерките на онова време бюджет на филма, продуцентите успяват и да пестят: червеното яке, с което е облечена Вивиан в самото начало на филма струва само 30$. То е купено от продавачка на билети в един от холивудските киносалони точно преди началото на снимките.

21834-0

07. В сцената, когато Вивиан гледа стария сериал «Аз обичам Луси», Гари Маршал е трябвало да гъделичка стъпалата на Джулия Робъртс, за да я накара да се разсмее както трябва. Огърлицата – подарък от Едуард Люис — наистина струва $250,000. Докато се снимат сцените с огърлицата, въоръжена охрана от бижутерския магазин предоставил тази драгоценност през цялото време стои зад гърба на режисьора.

21835-0


08. На официалния постер към филма «Хубава жена» („Pretty woman“) само главата принадлежи на Джулия Робъртс, с помощта на компютърна обработка към нея е добавено тялото на друга актриса- Шели Мишел. Също компютърно обработени са и косите на Ричард Гиър — на постера той е шатен, докато във филма може да се забележи, че Едуард Люис е с прошарена коса.

21837-0

09. Много често погрешно приписват авторството на песента от «Хубава жена»  на Елвис Пресли. Песента „Oh, pretty woman“ е написана от  Рой Орбисън и донася на автора не само световна известност, но и статуетка Грами за «Най-добро мъжко вокално изпълнение».

21838-0


Много хубав филм  :wub:

един от любимите ми филми

Прекрасен филм  :bravo: брилятна игра на и на двата актьори  :bravo: като ученичка бях влюбена в Ричард Гиър  :wub:   :P
Кака, всичко знае...