Автор Топ-8 най-редки и красиви природни феномена

12
Във всички описани по-долу явления има нещо хипнотизиращо, почти мистическо
11 снимки:

1. Светлинни стълбове
Светлинни стълбове над ски пистата Рука във Финландия


22084-0

Това не е северно сияние, а съвършено друг феномен, който носи названието “светлинни (или слънчеви) стълбове”. При ниски температури в студения въздух плуват миниатюрни кристалчета лед, които създават над повърхността на земята своеобразна ледена мъгла. Кристалчетата отразяват слънчева светлина, в резултат на което се получават ярки светлинни стълбове.

Светлинни стълбове над Ларами, Уайоминг, САЩ

22085-0

2. Мълнии над река Кататумбо

Над мястото, където река Кататумбо се влива в езерото Маракайбо (Венецуела) почти всяка нощ в продължение на около 10 часа святкат мълнии. Общо се получават приблизително 1,2 милиона разряда в година. Те се виждат от няколко стотин километра, благодарение на което, това природно явление често се нарича «Маякът на Маракайбо».

Мълнии над Кататумбо (Венецуела)

22086-0

3. Брокенски призрак

Така нареченият Брокенски призрак прилича на гигантска сянка от човешка фигура, обкръжена от светлина, а често и от различни по цвят пръстени. Метеоролозите често наричат това явление  “Глория”.  Този потресаващ феномен може да се види високо в планините, когато има мъгла. Истината, е че наблюдаващия това явление често вижда своята собствена изкривена сянка.

Брокенски призрак в планината Онтаке, Япония

22087-0

Брокенски призрак на връх Гриздейл, Камбрия, Англия

22088-0

4. Тръбовидни облаци

Тръбовидни (или вимеобразни) облаци най-често се появяват преди силен ураган.

Тръбовидни облаци на град Риджайна, Канада, 26 юни 2012

22089-0

5. Сутрешна глория

Никой незнае точно, как и защо се образуват тези облаци. Те могат да се разтегнат на хиляди километри и да висят на височина около 1500 метра над земята. Това явление е наблюдавано в различни места по света, но най-често (всяка пролет) то може да се види в покрайнините на австралийският град Бурктаун. При почти пълно безветрие тези облаци могат да се движат със скорост 65 километра в час.

Изглед към утринна глория от самолет, недалеч от Бурктаун, Австралия

22090-0

6. Фалшиво слънце

Фалшиво слънце, или както се нарича в научната литература: паргелий – представляват ярки петна, създадени от отраженията на слънчевите лъчи, преминаващи през облак от малки кристали лед.

22091-0

7. Лентикулярни облаци

Лентикулярни облаци до планината Хотака, Япония

22092-0

Лентикулярни (лещообразни) облаци образуващи се около планинските хребети.

22093-0

8. Огнена дъга

Огнена (или кръгло-хоризонтална) дъга се появява, когато слънцето е високо в небето, а в перестите облаци се намират достатъчно много плоски, разположени хоризонтално шестоъгълни кристали лед. Освен това, необходимо условие за възникване на този рядък феномен е географската ширина (колкото по-близо сте до севера, толкова по-малък шанс има да видите огнена дъга) и ниска температура на въздуха.

22094-0


Много красиви и вълнуващи небесни образования!!!

гледайки тези кадри осъзнавам, колко незначителни сме и колко малко знаем за нашето обкръжение!!!

гледайки тези кадри осъзнавам, колко незначителни сме и колко малко знаем за нашето обкръжение!!!

Ох, аз стигнах до извода, че и това, което знаем, не отговаря на реалната действителност....
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

2. Мълнии над река Кататумбо

Кошмарно  :sm_biggrin: за нищо на света не бих отишла там  :'( умирам от страх, когато започне да гърми и святка  :pray:
Кака, всичко знае...

Невероятни са !

приказни са  :bravo: като се замисля колко много природни явления са описани в приказките, а аз съм си мислела че са авторски измислици  :idea: