Автор Рибният пазар в Сидни, Австралия

8
42 снимки и текст via Сергей Доля

22349-0

Има два вида градски забележителности – исторически (например паметници, площади и всякаква друга архитектура) и социални – явления, които се образуват от самия град и неговите жители. Да посетиш друга държава без да изучиш последните е голяма загуба. Например големият Рибен пазар на Сидни: той е основан през 1945 година и в момента е най-големият пазар за морски дарове в южното полушарие. По разнообразие на морски продукти отстъпва само на Токийският.

Рибният пазар в Сидни няма нищо общо със супермаркет, където хората ходят да се запасят за една седмица напред, още по-малко прилича на зловонните азиатски пазари. Тук няма тълпи и опашки, пазара повече прилича на изложение с много богат асортимент и удобна инфраструктура. Разбира се и тук можете да си купите нещо за вкъщи или да седнете в някое от многобройните заведения и спокойно да опитате свежи морски деликатеси.

Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Благодарен съм на австралийският фотограф Иля Генкин, който ми прави компания по време на тази разходка. Аз специално направих много снимки с цени на предлаганите стоки, за да можете да придобиете представа за нивата на цените. Един австралийски долар е приблизително равен на един американски долар или около 1,5 лева (бел. прев.). Обаче е много важно да се отбележи, че не може да се сравняват например австралийските скариди със "семките", които се продават в нашите супермаркети. В нашите магазини принципно е невъзможно да се закупят такива сочни, вкусни и ароматни морски продукти, като тези които лежат по щандовете на рибният пазар в Сидни. Така, че сравнявайки цените вземете предвид и корекционен коефициент за качеството на продуктите...

22350-0

Паркинга на пазара. Някакъв човек носи покупки в стиропорена кутия, за да се запазят по-дълго време охладени:

3.
22351-0

Големи стриди Sydney Rock Oysters – 11 лева за дузина (бел. прев.). Има още Pacific Rock Oysters, но те не ми харесват толкова, колкото тези. По принцип австалийските стриди са едни от най-вкусните, които аз някога съм пробвал (а аз съм пробвал достатъчно много):

4.
22352-0

Приготвяне на някаква вкусотия от морски дарове направо пред очите на посетителите:

5.
22353-0

Риба за сашими:

6.
22354-0

Рибата за купувача се нарязва направо на щанда:

7.
22355-0

Октоподи:

9.
22357-0

Калмари:

10.
22358-0

Луциан:

11.
22359-0

Барамунди – бял морски костур:

12.
22360-0

Океанска пъстърва:

13.
22361-0

Кралски скариди, зелени, още не са сварени:

16.
22364-0

Големите и малки омари много трудно се различават на външен вид. За сметка на това по цена се различават почти два пъти:

18.
22366-0

Скампи – едра морска скарида с дълги и тънки щипки:

20.
22368-0

Закусвалня, в която можете да пробвате голяма част от асортимента на търговците:

23.
22371-0

Сашими от риба-тон. Скъпо, но наистина си струва:

24.
22372-0

Отлично предложение: букет от всевъзможни морски твари само за 24 долара:

29.
22377-0

Освен закусвални има и магазинчета. В тях продават сосове, вина, сирена и т.н.:

30.
22378-0