Автор Лечение с… мъчение?

6
23003-0
Постиженията на днешната медицина са всепризнати въпреки нарастващата сила на конспиративните теории за ваксини, добавки и умишленото тровене на населението от злите хора. Но сега няма да засягаме тази тема – достатъчно сме спорили по нея.
Факт е обаче, че през хилядолетията поради незнание, суеверие, религиозни схващания или чисто и просто глупост хората (разбирайте лекарите) са използвали какви ли не странни съставки и елементи, за да лекуват болести. В посочения по-долу списък със сигурност липсват още десетки „илачи“ от типа на крило от прилеп, кожа от змия или сух прашец от рог на носорог. Може би вие можете да добавите още много такива примери. Но аз съм се постарал с помощта на един хубав фактологичен сайт да ви представя по забавен и леко стряскащ начин някои от най-интересните и странни „лекарства“, известни на човечеството.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ:
Моля, не използвайте тези методи за домашно лечение. И ако сте гнусливи, лабилни и със слабо сърце, може и да пропуснете тази статия. Фактите са си факти…
Плесенясал хляб
Още от времената на Древния Египет плесенясалият хляб се е използвал за дезинфекция на порезни рани, по-малки наранявания и др. Въпреки че днес може да ви звучи странно, този метод си има своя смисъл. Да напомням ли как векове по-късно френският микробиолог Луи Пастьор открива, че някои видове гъби и плесени възпрепятстват развитието на бактериите, отговорни за редица болести? Така се е появил пеницилинът.
 
Метамфетамини
Ако сте гледали Breaking Bad (сериала), сигурно знаете какво са „амфетките“, или още по-кратко казано на английски meth. Методът за лечение с тези наркотични вещества става популярен по времето на Адолф Хитлер, за когото се смята, че е бил не само хипохондрик, но и наистина е страдал от доста болести. Неговият личен лекар (няма да казвам името му, че ще се отнеса) му приготвял специални инжекции с витамини, в които обаче често добавял именно метамфетамин. Тези благодатни инжекцийки поддържали фюрера и той през повечето време бил енергичен, внимателен, активен и разговорчив. Издържал на голямо натоварване и напрежение и можел да бодърства по цели нощи. Е, в крайна сметка „лечението“ му се отразило сериозно, но както казах вече – това си е цяла друга тема.
 
Газове в буркан
Малко ме е срам да уточня точно за кои газове става дума, но вероятно започвате да се сещате… Да, именно, става дума за газовете, отделяни от стомашно-чревния тракт на човека през естествения им отвор. През средновековието лекарите смятали, че „подобното се лекува с подобно“. Всъщност това вярване до голяма степен съществува и до днес и се използва в много различни клонове на алтернативната медицина.

По време на чумните епидемии през тъмните векове обаче някои лекари откровено вярвали, че отделянето на предсмъртните изпарения на умиращите от чума трябва да се събират в буркан. А след това тези газове да се вдишват от здравите, за да се предпазят от чумата. Гадничко, нали?
 

Крем от умрели мишки
Може би и това звучи доста гнусничко. Но не и за древните египтяни. Те си правели мехлеми от умрели мишки, добавяли и други съставки, като ползвали това странно кремче за… зъбни болки! Забавното не свършва обаче дотук. По времето на разцвета на английската империя (царуването на кралица Елизабет I) за лечение на брадавици по тялото се използвали мишлета, разрязани на две части и наложени върху болното място. Мишки се използвали за какво ли още не (явно са имали добри запаси) – за лечение на коклюш, едра шарка и нощно изпускане по малка нужда.
 
Крокодилски екскременти
Не съм виждал какво точно представляват, но сигурно са впечатляващи. Отново в Древен Египет крокодилските изпражнения се използвали като контрацептивно средство (против забременяване). Изсушените парченца се напъхвали във влагалището на жената, а когато под въздействието на температурата на тялото то се размеквало и разтичало, се считало, че това създава непреодолима бариера за забременяване.

Още интересни начини за предпазване от бременност били дървесни сокове, сок от лимон (впрочем тази глупост се прави и днес, а носи рискове!), памук, вълна, морски гъби и дори екскременти от слон. Като се замисля, наистина тези дейности може и да са имали ефект, имайки предвид чувствителността на сперматозоидите. Но имат и сериозни странични ефекти. А до изобретяването на презерватива (официално през 16-и век) е трябвало да мине още доста време…
 
Арсен
Този химичен елемент е известен като една от най-сериозните отрови за човешкия организъм, но в продължение на столетия е използван в качеството си на лекарство. Най-много на него са разчитали китайските лекари (не само те, разбира се). Той се превърнал в основна съставка за лечението на малария и сифилис към края на 18-и век, като някои лекари дори го използвали за облекчаване на състоянието при артрит и диабет. По време на викторианската епоха (средата на 19-и век) жените използвали арсениеви съединения, влизащи в състава на козметични продукти. Днес се знае обаче, че натрупването на този елемент в организма е ужасно вредно.
 
Змийско масло
Под това страховито наименование се крият широк спектър различни чудодейни лекарства, използвани с векове от китайската медицина. Една от най-известните е употребата на отрова от водна змия, която китайците използвали за лечение на болки в ставите.

Интересното е, че за разлика от повечето посочени в статията „продукти“ този може би има наистина добър ефект. Днес отровата от змии е източник на ейкозапентанова киселина и широко рекламираната мастна киселина Омега-3. И двете имат сериозни противовъзпалителни свойства.
Урина
Е, всички знаем, че дори в наши дни много хора вярват в лечебната сила на човешката (дори конската) урина, която се пие в определени случаи и според някои помага. В средновековна Европа лекарите не само я препоръчвали за пиене, но опитвали само по външния й вид да отгатнат състоянието на пациента. Днес знаем, че с химични и микробиологични изследвания на урината наистина се следят много болестни състояния. Но през Средновековието лекарите се осланяли единствено на собствените си сетива. Пациентите сами донасяли урината на лекаря, като последният я наблюдавал, помирисвал внимателно, отбелязвал консистенцията, цвета и дори вкуса й!
Виното на Мариани
Ето нещо не толкова отвратително. Виното на Мариани (италиански химик от 19-и век) се е съставяло по негова рецепта от обикновено вино и… листа на кока. Напитката станала доста популярна може би защото въздействала доста приятно именно заради кокаиновото си съдържание. По онова време то дори се рекламирало и било одобрено от хиляди лекари, които го препоръчвали на преуморени мъже, слаби жени и дори деца, прекарали тежко боледуване. На това винце се наслаждавали Томас Едисон, кралица Виктория, папа Пий X и много други личности. Малко по-късно американският аптекар Джон Пембъртън създава още една подобна напитка, само че безалкохолна, към днешна дата с кафяв цвят, съдържаща отново листа от кока. Познахте – кока-кола!
 
Магическият черен дроб
Това не е точно лекарство, но го описвам, за да ви стане ясно защо жертвоприношенията в отминали времена са били толкова популярни. Древните лекари не са разполагали с анализ на кръвта на болните или пък с рентген. Затова прибягвали до крайно мистични начини за заключение относно здравето на пациента. В древна Месопотамия (и не само!) лекарят принасял в жертва здрава овца, след което изваждал черния й дроб и… изучавайки неговото състояние, давал информация на близките за състоянието на болния. Интересно, нали?

Може би до голяма степен тази практика се е дължала и на вярването по онова време, че източникът на човешката кръв, както и на живота е именно черният дроб.
 
Рязане на езици
Моля хората със слаби сърца да не четат. За жалост и такъв метод за лечение е бил практикуван. През 18-и и 19-и век някои лекари се опитвали да излекуват заекването, като… отрязвали половината език на пациента! Е, грешели са, но куриозът е, че днес подобни, но не така варварски действия също се прилагат, само че при друг повод (лечение на рак на устната кухина). Последното се прави под сериозна анестезия, нещо, което едва ли е имало как да се случи преди столетия.
Освен че този метод изобщо не действал, той причинявал на нещастните пациенти непоносима болка, а някои от тях, разбира се, умирали от кръвозагуба.
 
Електрошок
Още един метод, който се използва и днес, но под по-различни форми и за други болести, например в тежки случаи на депресия. През 30-те години на миналия век се е вярвало, че много психични заболявания могат да се излекуват, като залепите на главата на човека електроди и започнете да го мъчите методично и садистично. Нищо чудно, че след това те или умирали или започвали да се чувстват още по-зле.

Иначе сам по себе си електрошокът (говорим за медицинския, а не онзи в полицейската палка) е спасил хиляди човешки животи под формата на специално разработени и прилагани в определени случаи методи, като например уреда за кардиостимулация.
 
Кетчуп
Сега ще кажете: „да бе, да…“. Кетчупът си е любима „манджа“, за какво лекарство говорим? Ами истината е, че в началото на съществуването си тази любима на тийнейджърите добавка е била използвана за лечение на диария, гадене и лошо храносмилане. През 1830 година доктор Арчибалд Майлс обявил, че е открил вещество в доматите, което помага именно за подобни състояния. Той пуска на пазара екстракт от домати (разбирай кетчуп). Години по-късно става ясно и на какво се дължи наистина добрият ефект от доматите – на полезните вещества ликопен и антиоксидантите.

За жалост, мили деца, съвременният кетчуп (масовият) е съмнително изобщо дали съдържа домати, но със сигурност е изграден от сол, захар и консерванти. Така че по-добре да ядете домати директно от градината на вашата баба!
Кучешки изпражнения
Поредните фекалии със статут на панацея. Чудя се откъде ли хората вярват толкова много, че отходните продукти са полезни…. Може би защото много животни ги ядат, но те го правят поради други причини. Както и да е…

Изсушените екскременти от куче са се използвали преди столетия за облекчаване на болки в гърлото. Лекарите ги смесвали с… мед - не само за да е по-вкусничко, ами за да намалят възпалението на гърлото. За меда са били прави, но за лайната… вие ще кажете? Това екзотично лекарство е използвано също и в качеството си на пластир за залепване и заздравяване на рани.
 
Хрущял от акула
През 50-те години на миналия век се появява теорията, че използването на хрущял от акула (както знаете акулите не са костни риби, а хрущялни, тоест костите им не са точно като на рибите) може да лекува рак. Причината за това вярване и последвалите опити за лечение са съвсем логични, защото е факт, че при акулите не се срещат ракови заболявания. За жалост съвременните изследвания доказват, че „кокалите“ на акулата не оказват съществено влияние върху този съвременен бич на човечеството.
 
Кал
По темата може да се напишат множество реферати и няколко енциклопедии, но не смятам да го правя. Знаете, че дори в нашия град Поморие и на много места по света се прилага калолечение, като наистина е доказано, че определени видове кал повлияват на ставни и други заболявания, макар и да не е ясно точно как.
Калта се използва и днес в най-различни области – за изработването на лекарства, покритие на таблетки. Дори НАСА използвала този метод на лечение, за да се пребори с дегенеративното въздействие (отслабването) на костно-мускулната система при астронавтите, пребивавали дълго време в условия на безтегловност. Ето че не всички древни методи са луди.
 
Цигари
Вярвате ли, че цигарите са били ползвани като лекарство? Е и аз не вярвам, но е факт. Тези ужасни димящи пръчици, отговорни за смъртта на милиони хора в края на 19-и и началото на 20-и век са били не само модерни и желани, но дори поддържани в рекламни кампании като лекарства! Вдишването на цигарен дим лекувало, внимание… астма и рак! Истински куриоз. Това е и един от примерите, при които всеки трябва да има „едно на ум“… вярвайте на науката, но не сляпо, защото тя многократно е доказала и след това се е „отказала“ от хиляди реални факти.

Хероин
Диацетилморфинът, или известен много повече като хероин, е едно страшно вещество, което за жалост е известно отдавна на хората и изгледите да го забравим хич не са обещаващи. Преди години той бил препоръчван за лечение на състояния, като силна кашлица, простуда или болки. За щастие лекарите сравнително бързо след това разбрали, че към този химикал бързо се развива зависимост, и практиката да се прилага като лекарство била прекратена.
 
Екстази
Още един наркотик – метилен-диоксиметамфетаминът (екстази) всъщност не е изобретен по днешните поп фолк дискотеки, а се е появил в началото на 20-и век. През 1970 година някои психиатри започнали да го използват по време на сеанси със своите пациенти, но последващите научни разработки доказали вредата от употребата му и той бил забранен.
 
Живак
Дори децата знаят колко е опасен живакът и добре че днес термометрите не се продават (почти) с такова съдържание. Друг е въпросът, дали не се съдържа в енергоспестяващите лампи, но това е една друга приятна конспиративна тема.
Живакът се е използвал от хилядолетия в малки количества за лечение на различни болести. Например до началото на 20-и век се е вярвало, че лекува сифилис. Въпреки че и в този случай страничните ефекти (изпадане на зъби, образуване на язви, неврологични увреждания) са били ясни, все пак пациентите се решавали да го използват, за да се спасят от сифилис. Чудя се защо ли просто не са послушали древните китайци, които явно са знаели, че живакът си е чисто и просто отрова и според легендите обградили гробницата на първия император с… цяло езеро от живак?
Източник: hicomm.bg/...
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.

не съм от гнусливите, но тук лечението се е прилагало с възможно най-много гадости и пълни боклуци  :sm_biggrin:

не съм от гнусливите, но тук лечението се е прилагало с възможно най-много гадости и пълни боклуци  :sm_biggrin:
Така си е  :rofl:
Публикувах тази статия, защото всички тези лечения са били официално предписвани от лекарите. Сега предписват други гадости, за които се редим на опашка пред кабинетите им и после втори път в аптеките.-
Ако си се срещнал със себе си и не си се ужасил, значи още не си се срещнал със себе си.