Автор Десетте най-странни летателни машини

7
Изобретяването на самолета е едно от най-великите събития в историята на човечеството. Авиацията и авиостроенето винаги са били смятани за браншове, които се борят с непреодолими задачи и предлагат кардинално нови решения. Представените в тази тема самолети обаче могат да удивят дори и най-запалените почитатели на авиониката.

11 снимки.

24793-0

10. Convair V2 Sea Dart

Работата на пилота не винаги е ограничена само с управлението на обикновени самолети. А управлението на изтребител, който може да се приземява на вода направо по средата на океана, превръща пилота в капитан на огромен скутер.

Convair Sea Dart е експериментален американски изтребител, проектиран през 1951 година като прототип на свръхзвуков хидроплан.

Окомплектован е с водонепроницаем корпус и две подводни крила. Производството на Convair Sea Dart е прекратено след нещастен случай с летален изход.

Обаче под управлението на Сам Шенон, този самолет става първият (и за сега единствен) хидроплан преодолял скоростта на звука.

24794-0

9. Goodyear Inflatoplane

Когато един от най-големите производители на гуми решава да се заеме с авиостроене всички очакват нещо наистина необичайно.

През 1959 година компанията Goodyear Tire отговаря екстраординарно на пазарното търсене на компактни самолети. Те измислят надуваем самолет с отворена кабина, изцяло направен от гума, с изключение на мотора и електрическите кабели за управление.

Самолета спокойно се събира в кутия с дължина един метър и лесно се надува с помощта на велосипедна помпа. Тази машина прави истински аеродинамичен фурор, след като полита във въздуха.

За съжаление компанията не успява да убеди военните да вземат този самолет на въоръжение, след като става ясно, че той може да бъде лесно свален с куршум или даже хубава прашка.

24795-0

8. Самолета NASA A1 Pivot-Wing

С появата на самолета NASA A1 Pivot-Wing стандарта за странност на летателните апарати се издига на ново, по-високо ниво.

Самолета е разработен в началото на 1980 година. Целта на разработката му е била проверка на теорията за въртящо се крило. Самолета има дълго въртящо се крило, което се завърта спрямо тялото на самолета докато не застане паралелно на кабината на пилота.

Зад този нестандартен и новаторски дизайн се крие опит да се нивелира влиянието на турбулентността и подобряване на обтекаемостта.

Учудващо, но самолета преминава поредица от успешни изпитания, но резултатите не са толкова впечатляващи за да бъде одобрено неговото серийно производство. Днешните безпилотни самолети се проектират на основата на този модел.

24796-0

7. Vought V-173

Воут V-173 е разработен през 1942 година като прототип на самолет с вертикално излитане и кацане и също така с възможност за прихващане на вражески самолети директно от самолетоносач.

Заради неговия странен дизайн първите пилоти-изпитатели го кръщават “летяща палачинка”. Той има на практика фюзелаж с почти правилна кръгла форма, който служи и като крила за този самолет.

На двата двигателя има огромни перки, които не докосват земята благодарение на преувеличените по размер стойки на шасито, а системата на електрозахранване се намира на края на крилата ( за разлика от всички останали самолети).

Ограниченото търсене и множеството аварии предопределят съдбата на този проект, обаче той става нещо като прародител на знаменития реактивен самолет с вертикално излитане и кацане Хариер (Harrier Jet).

24797-0

6. Bell P -39 Aircobra

Понякога експертите трябва да се занимават с това, от което разбират най-много.

По време на Втората световна война компанията Bell Helicopters създава мощен, свръхманеврен изтребител с превъзходни възможности да нанася удари както по наземни, така и по въздушни цели.

В повечето самолети двигателя се намира в предната част на кабината на пилота. Обаче бидейки компания за производство на хеликоптери, Bell създават корпус с двигател разположен зад тази кабина.

Този дизайн осигурява необичайна мощност на самолета, а дълъг вал задвижва перката отпред. Но построяването на корпус около източника на енергия, както при хеликоптерите, довежда до необичаен център на тежестта. Затова, някои от тези самолети се разбиват даже без един вражески изстрел по тях.

И все пак, с помощта на тази въздушна “кобра” съветските войски успяват да свалят най-много вражески самолети, по сравнение с всички други американски летателни апарати, получени по програмата „Заем-наем“ (на английски: Lend-Lease).

24798-0

5. SR 71 «Черна птица»

Още до ерата на универсалните спътникови технологии е създаден SR 71 «Черна птица» – първокласен разузнавателен самолет с безпрецедентна скорост, якост и способност за достигане на стратосферата.

Грозен, на практика извънземен, този самолет има направо фантастични способности. Обаче специалните нехерметични горивни резервоари изпускат гориво, а по време на полет температурата на корпуса достига 482° C в следствие на триенето с въздуха и от горещината резервоарите се запечатват.

По време на полет, когато самолета достига височина 10 хиляди метра и развива скорост почти 5000 км/ч , повърхността на кабината започва да свети в ярко червен цвят. Ужасяващия вид обаче не е само отвън, а и вътре където в кабината с азбестова изолация се намира пилота.

Даже остъкляването на кабината се нагрява до температура от 300° C, а след приземяване пилота е трябвало да изчака половин час докато корпуса на самолета се охлади за да не му се разтопят краката докато слиза по него.

24799-0

4. Convair Pogo

Grumman X23 или “Pogo” представлява радикално отклонение от нормите на авиостроенето: от проста ексцентричност до пълен абсурд. Корпусът е направен на практика като на обикновен самолет, с изключение на ротора, който е закрепен на носовия обтекател и повдига самолета вертикално във въздуха.

За разлика от повечето самолети с вертикално излитане и кацане, Pogo излита с носа нагоре, като ракета на колела, които са прикрепени към нейния опашен кил. Остъклението на кабината е конструирано под ъгъл 90 градуса, заради това, че при излитане пилота е трябвало да лежи перпендикулярно на земята.

След излитане и изравняване на полета, “Pogo” продължава полета като обикновен самолет. Този апарат преминава серия успешни изпитания, но както и повечето “странни” проекти не получава по нататъшно развитие.

24800-0

3. McDonnell Douglas X-15

Модела X-15 е още по-стар проект, но независимо от това той е толкова значим и необичаен пробив в авиостроенето, че е ненадминат и до сега.

Първите изпитания преминават през 1959 година. Самолета - ракета X-15 е с дължина 15,5 метра и малки триметрови крила от двете страни. По време на изпитанията самолета се издига на височини 30,5 километра, а два от полетите се причисляват за космически.

При преминаването си през атмосферата неговата скорост превишава скоростта на звука шест пъти. Корпуса на самолета е покрит със сплав на никел, който по състав е близък със състава на метеоритите. Това позволява на самолета да не се запали при влизане в атмосферата на Земята.

Огромното тегло и голямата мощност на X-15 създават основа за описване на характеристиките при екстремални натоварвания на въздушните съдове.

24801-0

2. Blohm und Voss BV 141

В природата симетрията е важна навсякъде – от очите до крилата. В принципите на обратното инженерство, вдъхновено от правилата на природата, тази аксиома е еднакво справедлива за двигателите, кила и опашката на самолетите.

Но по време на Втората световна война, немските авиостроители от компанията Dornier създават разузнавателен самолет и лек бомбардировач с едно единствено крило, фюзелаж с двигател от едната страна и кабина за пилота веднага след него.

Тази конструкция имаща значителни отклонения от приетите норми, може да изглежда ненадеждна, но независимо от това, разположението на кабината от дясно на перката противодейства на въртящия момент и помага на самолета да лети напред.

Този странен летателен апарат не само може да се откъсне от земята, но и вдъхновява създаването на съвременните спортни самолети с подобна конструкция.

24802-0

1. Caproni Ca.60 Noviplano

Представете си плаващ дом и самолет в едно. Именно тази идея лежи в основата на проекта Caproni Ca.60 Noviplano. Това чудовище създадено през 1920, изменя всички съществуващи стандарти за оценка на самолети с няколко крила. При това толкова много, че Червения барон - Манфред фон Рихтхофен (Richtofen’s Red Fokker) би изглеждал посредствено.

Този огромен плуващ и летателен апарат (21,5 м на дължина и 55 тона тегло) е трябвало да стане първия трансатлантически самолет в историята на авиацията. Основан е на теорията, че при достатъчно на брой криле всичко може да бъде накарано да лети. Към корпуса във вид на кораб са били закрепени три крила отпред, три по средата и трети набор от крила отзад – вместо опашка.

Този странен неземен апарат може да бъде описан като троен триплан. Нищо подобно никога не е било построявано.

Машината извършва един единствен изпитателен полет на 4 март 1921 година. Почти веднага след излитането, на височина 18 метра, самолета се разрушава и пада във водата. Двамата пилоти загиват. ПО-късно самолета е възстановен, но малко след това изгаря при неясни обстоятелства.

24803-0

много шантави неща прави човек  :biggrin:

колко много самолетни проекти са останали само с изпитателни модели  :(