Автор Голяма колекция стерео картинки (стереограми)

7
Когато бях малка съм виждала няколко пъти такива картинки нарисувани на хартия във формат А4 (черно-бели). Сега си спомням как се мъчех да различа поне нещо, освен петна и точки :) Когато пораснах, аз все пак успях да разбера принципа и видях две зайчета, при това много отчетливо и с много силен ефект за дълбочина и обем!! За съжаление тези картинки се загубиха, но аз дълго време събирах аналогични. По-долу е първата от тях - делфини. Ако успеете да ги видите значи няма да имате проблем и с останалите. А всички останали нека да тренират на първата:)

Колекция от 40 стерео картинки (стереограми):

24951-0

Какво представляват стерео картинките (стереограмите)?

Стерео картинките са графични изображения, които при разглеждане по определен начин проявяват различни по рода си стерео ефекти.

Тези ефекти може да се разделят на три вида:

-"Триизмерна повърхнина" – На изображението се вижда триизмерна повърхност, която се получава в следствие трансформацията на фона.
-"Триизмерни обекти" – Полученото изображение е триизмерен обект, който изпъква над фона на определено разстояние.
-"Съчетание от двата предишни вида в един" - В появилото се триизмерно изображение присъстват както триизмерни повърхности на фона, така и триизмерни обекти изпъкващи над фона на определено разстояние.

Как да гледаме към стерео картинките (стереограмите)?

Най-простия начин е:

Приближавате се почти плътно до картинката.
Отпуснете си очите, не се опитвайте да фокусирате (картинката трябва да се размаже пред погледа ви).
В това състояние бавно (много бавно!!) започнете да се отдалечавате назад.
Ако без да искате фокусирате погледа си докато се отдалечавате назад ще трябва да започнете всичко от начало.
Трябва да се отдалечите на разстояние около 50 сантиметра.
Спирате в това положение и не правите нищо, най-важното е да не си фокусирате погледа върху картинката, фокуса трябва да остане все едно зад нея.
Изчакайте малко и вашите очи сами ще довършат останалото.

Втори начин: Отпуснете си очите, така че изображението, което гледате да започне да се размазва и раздвоява… след това се опитайте да съедините отделните елементи от раздвоената картинка, елементите ще започнат да се съединяват и накрая ще се появи трета картинка (стояща МЕЖДУ двете получили се от раздвоението).

Ако не успеете да видите стерео картинката от първия път, не се отчайвайте и опитвайте докато стане.

24952-0