Автор ПАВЕЦ Таум Саук

0
ВЕЦ или водно електрическа централа се разполагат около водни източници или на самия източник, например язовирна стена на река. Но Таум Саук е разположена на повече от 80 километра от най-близкия воден източник – река Мисисипи. Построена в планинската област Сан Франсуа в Мисури, приблизително на 140км. южно от Сент-Луис, ВЕЦ Taum Sauk използва вода качена с помоща на водни помпи.

10 снимки и текст:

2415-0

Разработена е за да удовлетвори пиковото потребление на електроенергия през деня. Когато потреблението на електроенергия е висока водата се спуска през турбини към друг резервоар разположен на два километра , на източния бряг на Черната река. Нощем, когато потреблението е ниско, излишната енергия в електро системата се използва водата с помоща на помпи отново да се качи в горния резервоар. С две думи електростанцията функционира като огромен акумулатор, съхранявайки излишната енергия докато тя не бъде необходима. Затова пълното название на такъв тип електроцентрала е ПАВЕЦ или Помпено Акумулираща Водно Електрическа Централа.

2416-0

Такива акумулиращи електростанции има по цял свят, но Taum Sauk е известен с това, че тук няма никакъв естествен воден източник, само два резервоара с помпи и турбини. Когато е строена станцията е била един от най-големите проекти от този тип.

2417-0

Строителството на  Таум Саук започва през 1960 и завършва три години по-късно през 1963. Две турбини с мощност 175 мегавата. През 1999 година след модернизация тяхната мощност е повишена до 225 мегавата всяка. През 2005 станцията е била пред затваряне в следствие на технологична катастрофа. Част от стената на горния резервоар се разрушава и неконтролируемо се изпускат  4 милиона кубически метра вода за дванадесет минути. По този начин се образува вълна с височина 7 метра по течението на Черната Река. Потока вода навлиза в националния парк Taum Sauk, разрушава доста от сградите и ранява няколко деца.

2418-0

След четири години електростанцията заработва отново. Възстановения горен резервоар сега се смята за технологическо постижение, бидейки най-голямата уплътнена бетонна стена в Северна Америка. За да се предотврати нова катастрофа има въведени пет резервни системи, а девет камери постоянно следят резервоара.

До катастрофата посетители спокойно са могли да се изкачват по планината Проффит, стигайки до площадката за наблюдение на резервоара. До входните врати е имало музей, посветен на реката Мисури. Електростанцията често е била посещавана от студенти по геология заради поразителното несъответствие между различните пластове порода открити по време на строителството.

2419-0


Хм. Интересно, каква е консумацията на електроенергия за изпомпването на водата обратно в резервоара...

Много сериозно строителен обект. Не знам колко време е пълнено и постига ли замисленият ефект, но е впечатляващо, като инженерно съоръжение.

Голям басейн, може да си плуваш вътр е смалко корабче  :P

 

post Светещ спинер - 4,92 лв
thumbХит на годината сред деца и възрастни!
post Родопско чудо - 9,00 лв
thumbДоказан във времето лечебен крем!
post Охладител за хладилна чанта 230 мл - 2,39 лв
thumbОхладителен елемент за хладилна чанта
post Бамбукова кухненска дъска - 5,30 лв
thumbКласическа кухненска дъска за рязане
post Мощна лампа против комари 2х15 W - 56,95 лв
thumbИнсектицидна лампа за големи площи на открито
post Мощна лампа против комари 2х10 W - 53,28 лв
thumbМощна инсектицидна лампа за професионална употреба.
post Резачка и кутийка за хапчета - 3,06 лв
thumbПолезен помощник когато трябва да приемаме таблетки