Автор Еволюцията на Windows през последните 29 години

13
Как се променяше най-популярната операционна система през последните 29 години

Сигурен съм, че много от вас вече не си спомнят как изглеждаше Windows през миналия век. Нека да си спомним заедно.

Ще има 14 картинки и текст:

25351-0

Windows 1.0 — 20 ноември 1985 година

В началото на 80-те години имаше само един компютър, с който обикновеният потребител можеше да си общува на «ти» — Lisa на Apple. Проекта завършва с провал, но, от една страна той става основа на Mac, а от друга – създава прецедент, използвайки графичен потребителски интерфейс. В началото идеята за интерфейс тип WIMP (Windows, Icons, Menu, Pointer) принадлежи на Xerox. Но след като те не успяват да направят нищо нормално, Xerox предава идеята на Apple, която превръща прозорците, менюто, иконите и курсора на мишката в главно предимство на потребителските персонални компютри.

25352-0

През това време компанията Microsoft начело със Стив Балмър, Бил Гейтс и Пол Алън работи над операционната система MS-DOS, където командният ред служи за посредник между човека, хардуера и програмите. Потребителският интерфейс на MS-DOS е диаметрално противоположен на това, което предлага системата на  Apple. И, разбира се, Microsoft не може да си затвори очите за това.

В следствие на това през 1983 година е обявено началото на проект за разработка на графичен интерфейс за MS-DOS, а на 20 ноември 1985 година официално излиза софтуер за MS-DOS с наименование Windows 1.0. Системните изисквания са следните: MS-DOS 2.0, две дискети или твърд диск, графичен адаптер и минимум 256 КБ оперативна памет. Windows 1.0 не става толкова популярна като Macintosh на Apple. Обаче Microsoft независимо от това не спират поддръжката на тази система в продължение на 16 години, до 31 декември 2001 година.

25353-0

Windows 2.0 — 9 декември 1987

Microsoft пускат втора версия на Windows с подобрена графика. Windows 2.0 взима всичко, на което е способен новия процесор Intel 286, а по-късно и Intel 386. Увеличен е обема на паметта, добавена е функция за наслагване на прозорците един върху друг, на десктопа се появяват икони, а потребителя може да дава команди с помощта на клавишни комбинации. Windows 2.0 прави така, че Microsoft става най-голямата компания за разработка на софтуер.

25354-0

Windows 3.0 — 22 май 1990 година

С Windows 3.0 започва славата на тази операционна система. Потребителският интерфейс е преработен за работа със 16-битов цвят, подобрена е работата на паметта. В същото време се появява и пакет за разработка на допълнителни програми (SDK), благодарение на който от разработчиците се снема част от отговорността за написването на драйвери за устройствата. А през септември 1990 година Windows 3.0 започва да се предлага с пакета офис приложения Microsoft Office, който включва в себе си Word, Excel и Powerpoint. За първите две години са продадени 10 милиона копия. Немалка заслуга за успеха на Windows 3.0 има вградената игра Minesweeper «Минички», която и до ден днешен помага на офис сътрудниците да им минава по-бързо работния ден.

25355-0

Windows NT 3.1 — 27 юли 1993 година

Тази 32-битова операционна система е била насочена най-вече към бизнес средите и включва в себе си многозадачно планиране за Windows-приложения, вградени мрежи, безопасност на сървър-домейн, OS/2 и POSIX подсистеми, поддръжка на няколко процесорни архитектури. В нея за пръв път вижда бял свят новата файлова система NTFS. Windows NT 3.1 се е считала за една от най-стабилните операционни системи, и не напразно. NT се развива самостоятелно, независимо от другите ОС на семейството Windows, и тя няма нищо общо с MS-DOS. В нейните основи са заложени усилията и съвместния труд на Microsoft и IBM над OS/2. Но дружбата между двете компании се разпада, и се взима решение OS/2 3.0 да бъде преправена във Windows NT, която след много години ще спаси доброто име на операционната система.

25356-0

Windows 95 — 24 август 1995 година

Независимо от това, че от Windows 95 са продадени 7 милиона копия, обществото се отнася с недоверие и даже агресия към новия продукт. За разлика от предишните версии, които се инсталират върху MS-DOS, новата Windows 95, бидейки вече пълноценна операционна система, построена на базата на MS-DOS и Windows 3.0, изисква пълен отказ от стария добър ДОС и конфигурационните файлове autoexec.bat и config.sys. В замяна на това тя предлага, меко казано, не много стабилна работа във все още неизучена среда. В резултата на това, най-разрекламираната система е кръстена от потребителите «Мастдай» (от англ. «must die» — трябва да умре) и WinDoze (от англ. «Заспали прозорци»). Обикновеният потребител е нямало на къде да бяга. Неразбирайки нищо от популярните сред «програмистите» Linux, OS/2 и WinNT, той е трябвало да се смири с «особеностите» на Windows 95, редовно преинсталирайки я, за да и възвръща нормалната стабилност.

Между другото именно във Windows 95 се формира класическия интерфейс с такива елементи като бутона «Старт» със собствено меню, панела със задачи и десктопа с икони. Също така потребителите на Windows 95 са първите, които разбират какво е това BSOD — «Син екран на смъртта».

25357-0

Windows 98 — 25 юни 1998 година

Разработена «специално за потребителите», Windows 98 включва в себе си поддръжка на DVD-дискове и USB-устройства, има приложение Windows Update, което автоматично инсталира всички ъпдейти на системата. Обаче научени от горчивия си опит в общуването с «Мастдай», потребителите не бързат да преминават на Windows 98, смятайки я за преходно звено между Windows 95 и очакваната Windows Millenium, която е била призвана да отърве всички от техните страдания на прага на новия век.

25358-0

Windows 2000 Professional — 17 февруари 2000 година

Обаче Месията не се появява. Windows 2000 Professional се оказва ориентирана към бизнес сегмента система, в която освен опростената инсталация на периферни устройства, USB устройства, безжични устройства, IEEE 1394 и инфрачервени устройства има един куп уязвимости, които в продължение на 10 години се закърпват от безкрайни ъпдейти. Някои ентусиасти обаче вярват в рекламата на Microsoft и, смятат Windows 2000 за най-безопасната ОС (защото тя принадлежи на семейството Windows NT), и с голямо желание я инсталират даже на домашни компютри, вместо оплювания «Мастдай».

25359-0

Windows Millenium Edition (Me) — 14 септември 2000 година

Поредната лоша шега на Microsoft над жадуващите нова операционна система потребители, Windows Me, е написана върху кода на Windows 95, и затова в крайна сметка много малко хора решават да преминат на нея. Новата система получава обаче много полезно ново приложение - Backup and Restore «Архивиране и възстановяване», което позволява при критическа грешка системата да се възстанови към предишна стабилна конфигурация без да е необходимо преинсталиране. Тъй като Windows Me е била предназначена за домашно ползване, тя е включвала в себе си програми за гледане и редактиране на видео — Windows Media Player и Windows Movie Maker. WinMe е последната система на базата на Windows 95.

25360-0

Windows XP — 25 октомври 2001 година

И ето че накрая се случва това, което чакат всички. Появява се красива, разбираема, стабилна Windows, която веднага изгаря всички мостове с миналото, принуждавайки потребителите да забравят всичко до нея — от Windows 95 до Windows ME, — като страшен сън. Кодовото име на новата система е Windows NT 5.1 и това внушава допълнителна увереност сред знаещите хора. Да, сега вече са достъпни всички блага на семейството Windows NT, при това в най-добрия им възможен вид.

До август 2012 година Windows XP е най-използваната операционна система за достъп в интернет.

25361-0

Windows Vista — 30 януари 2007 година

И отново провал на Microsoft. В паметта на хората Windows Vista остава като бавна, бъгава, нестабилна система с красив интерфейс. Независимо от това Microsoft все пак успява да продаде над 100 милиона копия на Vista само за първата година на продажби.

25362-0

Windows 7 — 22 октомври 2009 година

Към новата операционна система няма никакви въпроси. Бърза, стабилна, с красив интерфейс Aero. Windows 7 започва бързо да се разпространява по домашни и офис компютри. Някои потребители обаче забелязват, че за някои приложения XP е по-подходяща от «Седмицата». Например твърдите дискове на новозакупените нетбуци с Windows 7 Starter веднага се форматират и се инсталира Windows XP. Също така с голяма предпазливост към Windows 7  подхождат много музиканти и режисьори избрали да ползват PC пред Mac.

Windows 7 е научена правилно да работи с различни мрежи, самостоятелно да инсталира драйвери за новите устройства и получава толкова съвършена система за защита, че почти напълно отпада необходимостта от инсталация на допълнителен антивирусен софтуер. Също така във Windows 7 се появява поддръжка за сензорни екрани, която се доразвива в следващата версия.

25363-0

Windows 8 (8.1) — 26 октомври 2012 година

Операционната система Windows 8 получава напълно нов преработен интерфейс Metro, задачата на който е да доближи интерфейсите и потребителския опит между устройствата със сензорен екран и компютрите. За удобство при работа с ПК без сензорен екран в системата има възможност за избор на «класически» десктоп. Бутона «Старт» е махнат, на негово място има «активен ъгъл», който ако бъде натиснат отваря екрана с «плочките». Плочките на стартовия екран може да се преместват и групират, на групите може да се дават имена и да се променя размера на плочките.

Windows 8 е типичен продукт за своето време. Тук има вграден магазин за приложения с интерфейс Metro, поддръжка на единен акаунт Microsoft за синхронизация на различни устройства по между им, интеграция с облак OneDrive и социални мрежи Facebook и Twitter.

Днес все още по-голяма част от компютрите работят с Windows XP и Windows 7, и много хора още не са успели (или не са поискали) да опитат на вкус «плочките» на Windows 8, обаче съвсем скоро се очаква Windows 10.

25364-0

Windows 10 — 30 септември 2014 година

Microsoft признават, че опитите им да направят интерфейса на Metro основен не се харесва на консервативните потребители на ПК, и на тях не им остава нищо друго освен да върнат бутона «Старт». Също така новата система ще получи няколко работни екрана, възможност за пуск на Metro-приложения в прозорец, и също така център за уведомления.

25365-0


За първите две години са продадени 10 милиона копия.

Това се казва "летащ старт" - 10 млн копия за две години, от фирма с 5 годишна история в разработката на програми  :pray:

Аз по-скоро ги виждам нещата така:

25369-0