Автор Ферма за златни перли

12
На остров Палаван, в югозападната част на Филипините, живее единственият човек в света, който разкри частично тайната за производството на рядък вид скъпоценности – златните перли. Отношението към тези натурални крехки перли е като към кралски украшения. На всяка мида са и необходми 5 години за да произведе една такава перла, при това най-малкото сътресение може да я унищожи.

35 снимки via su-ao

25632-0

Малка моторница маневрира между редове от въжета, опънати на огромна територия, която се използва за производството на златни перли. Петима гмуркачи слагат маски и акваланги и се потапят в тюркоазената вода. Настъпва сезона за събиране на перли. На това място, заобиколено от всички страни от двадесет острова, мидите, произвеждащи перли, са защитени от силните подводни течения. Отначало мидите прекарват две години в инкубатори, а след това растат три години на дълбочина 15 метра в тихите и топли води на Южно-Китайско море.

Тази ферма за отглеждане на перли се намира на 500 километра от Манила и е много добре защитена от замърсяванията на големия град. Абсолютно всички сили са хвърлени за това, мидите да са напълно защитени от външно въздействие и негативно влияние за техния растеж.

Жак Бранел, от 1979 година е директор и съдружник във фермата и много се вълнува за своите владения. Той започва съсредоточено да ги оглежда още от въздуха, докато се приближава със своя хеликоптер. Нищо не бива да бъде изпуснато от поглед. На земята той облича розова риза, шапка и на бегом тръгва да оглежда фермата. На английски дава разпореждания на своя филипински асистент, който се старае навсякъде да следва своя началник.

Всъщност Жак повече се вълнува какво има под вълните. Риболова с динамит и цианид все още е разпространен сред рибарите от архипелага Палаван. Поради тази причина загиват много корали, а сега същата участ заплашва да сполети и мидите. Местните власти са осигурили нови моторни лодки за собствениците на ферми за перли, за да могат те по-лесно да следят рибарите, и да защитават природните богатства наоколо.


2. Гледка от прозореца на хеликоптера към един от островите, на който се намира фермата за перли.

25633-0

«Отглеждането на перли е много трудоемък процес», обяснява Жак. «И най-малката промяна в температурата или състоянието на водата може да повлияе на мидите. Всичко, което чувства мидата, влияе на перлата и може да навреди на нейното качество. «Вече 38 години се занимавам с отглеждане на перли, но и до сега се уча, постоянно научавам нови неща. За да се постигне съвършенство в този занаят трябва да се измине дълъг път».

Преди да се сложат мидите в морето, след 2 години в инкубатора, във всяка се слага мъничко топче, около което ще се формира перлата. След това в продължение на 3 години гмуркачите периодично вадят клетките с миди и ги обръщат, за да станат перлите абсолютно кръгли. Също така периодично перлите се гледат на рентген за да сме сигурни, че с перлата всичко е наред.

Но най-сложното в процеса на отглеждане на перли е отглеждането на вида миди «Pinctada Maxima». 15 години учени-биолози си блъскат главите над това как да развъжда този рядък вид миди. Сега фирмата на Жак е единствената в света, която притежава тайната за отглеждане на златни перли.

Гмуркачите се връщат на брега с първата част от реколтата. Те докарват пълни кошове с миди, в които се намират перлите, но, независимо от всички грижи в продължение на няколко години никой не може да гарантира отлично качество. След няколко часа, вече в работилницата, Жак Бранел прави оценка на първите перли от новата реколта. «Не всички перли имат златен цвят, някои са бели или с цвят на шампанско. От 700 хиляди перли отгледани във фермата на Жак, над 75% са перли от най-висок клас.

Един от работниците донася перла, оглеждайки я очите на Жак сякаш се запалват. «Това е перла от най-висока класа – Hanadama», възкликва той гордо.
Във фирмата на Жак Бранел работят над 1000 човека, на Филипините има 12 магазина, в които се продават всички добити перли.

Жак Бранел е бивш пилот на граждански самолет. Пристига на Филипините преди 30 години след като заради дългове продава своята ферма за черни перли в Полинезия. Но сега той смята, че е напълно компенсиран за своите неуспехи в миналото. Жак твърди, че не е алчен за пари, тъй като вече е постигнал всичко, което иска. Неговият дом се намира в най-престижния квартал на Манила, а наскоро той закупи и малкия остров «Остров на цветята», на който възстанови стар курорт и го превърна в свой втори дом. Жак обожава Филипините, той е женен за местна жителка и мечтае неговите златни перли да станат символ на архипелага, по същия начин, както неговите черни перли бяха за Таити.


3. Перлена ферма.

25634-0

4. Жак Бранел долита със своя хеликоптер на перлената ферма.

25635-07. На тази дъска са описани позициите на всички клетки с миди във ферма №3.

25638-0

8. Биоложката Дорис Доминго, началник в лабораторията на фермата, оглежда златна перла под микроскоп.

25639-0

9. Мидите са 3 вида: (от ляво на дясно) бяла, златна, черна.

25640-0

10. Младите миди внимателно се почистват от мръсотии и паразити преди да се сложат в нови клетки.

25641-0

11. Младите миди се транспортират с хеликоптер до съседна ферма за по-нататъшно отглеждане.

25642-0

12. Работник ежедневно почиства въжетата и клетките на една от фермите.

25643-0


14. Охраната на фермата спира лодката за проверка. По тези места има много бракониери, затова охраната е винаги нащрек.

25645-0

15. За 3 години мидите се поставят на дълбочина 15 метра. Гмуркачи всяка седмица преобръщат клетките за станат перлите с идеално кръгла форма.

25646-0
19. Работници повдигат клетка с узрели перли.

25650-0


21. Събиране на реколтата от перли.

25652-0

22. Мидите хубаво се измиват преди да бъдат отворени.

25653-0

23. Жак Бранел наблюдава събирането на реколтата на една от своите ферми, на която той долита със собствения си хеликоптер от Манила.

25654-0


25. След пет години на растеж, перлите внимателно се изваждат от мидата. Само няколко японски специалиста притежават необходимите умения за отваряне на такива миди.

25656-028. А самите миди се почистват и се продават в ресторантите на Манила.

25659-0

29. За една седмица събиране на реколтата се добиват хиляди перли. Всяка се продава на цена около 500 евро. Перлите от най-висок клас могат да струват няколко пъти повече.

25660-0

30. В тези помещения перлите се сортират и оценяват.

25661-0