Автор 15 ефективни психологически хитрини

14
25958-0

В темата има 15 съвета, които са способни да накарат хората да се чувстват или даже да постъпват по определен начин. Съветите могат да се окажат доста полезни, но да се убедите в това може само след като сами опитате.
Често стила на нашето поведение влияе на другите хора на подсъзнателно ниво. Ние може даже да не подозираме, че всъщност оказваме невидимо влияние на нашия събеседник.

1. Когато група хора се смеят, всеки инстинктивно гледа към този, който му е най-симпатичен (или към този, когото смята за по-близък).

2. Когато трябва да се направи нещо много отговорно или изискващо съсредоточаване, с една дума, нещо, което по принцип ни прави нервни, може да опитате да дъвчете дъвка или даже да ядете нещо. Това на подсъзнателно ниво се асоциира с чувството за безопасност, защото по принцип ние ядем, когато нас нищо не ни заплашва.

3. Ако на нас някой ни е ядосан, а ние успяваме да запазим спокойствие, то гнева, от това най-вероятно ще се усили. Обаче по-късно този човек ще го е срам за своето поведение.

4. Ако на зададен въпрос човек отговаря само частично, или е уклончив, няма смисъл да го питате още веднъж. По-добре просто мълчаливо да го погледнете в очите. Така той най-вероятно ще разбере, че неговия отговор не е задоволил събеседника, и ще продължи да говори.

5. Оказва се че изражението на лицето може да е не само следствие на чувствата, които изпитваме, но и да предизвиква чувства. На практика се оказва, че обратната връзка работи безотказно, така че желаещите да се почувстват щастливи просто трябва да се усмихват колкото се може по-често и по-широко.

6. Когато пишем или говорим е по-добре да не употребяваме фрази като «аз мисля» или «струва ми се». Те сами по себе си се подразбират, обаче придават на думите оттенък на неувереност.

7. Преди важно интервю е полезно да си представите, че вас ви свързва с интервюиращия стара и близка дружба. От вас самите почти винаги зависи, как да възприемате ситуацията, и вашето спокойствие и непринудено държание могат да се предават на събеседника.

8. Ако си поставите за задача всеки път при среща с определен човек искрено да му се радвате, при следващата ви среща с този човек, той самия ще се радва да ви види. (Между другото, кучетата постоянно прилагат тази тактика към нас).

9. Хората са по-склонни да ни окажат малка услуга, след като са ни отказали за по-голяма.

10. Много симптоми на стреса съвпадат с проявите на радостно възбуждане (тежко дишане, участено сърцебиене и т.н.). Ако успеем да убедим себе си, че ситуацията е стимулираща, а не заплашителна, депресията обезателно ще се смени с оживление.

11. На много от нас ни се е налагало да присъстваме на събрание, в ситуация, когато е имало основание да очакваме остра и неприятна критика от някого към нас. При подобни обстоятелства е най-добре да седнем редом с този човек. Практиката показва, че по този начин той ще загуби целия свой ентусиазъм и намерения за атака, или, най-малкото, ще бъде значително по-мек в изказванията си.

12. Повечето хора не различават великолепието от простата увереност в себе си. Ако се научим с външния си вид да демонстрираме увереност, хората сами ще искат да ни следват.

13. Добър съвет за хората, които работят в сферата на услугите: просто закачете зад гърба си огледало. Хората ще започнат да се държат с вас много по-коректно, та нали на никого не му харесва да вижда себе си ядосан или раздразнен.

14. Много полезен навик – заглеждайте се в цвета на очите на човек при запознанство. Той без да осъзнава ще почувства към вас симпатия в следствие на малко по-дългия зрителен контакт.

15. Отправяйки се на първа среща е желателно да заведете партньора на някое забавно място. В последствие положителните емоции от тази среща ще се асоциират с вас.

За някой съм напълно съгласен, например като това:

4. Ако на зададен въпрос човек отговаря само частично, или е уклончив, няма смисъл да го питате още веднъж. По-добре просто мълчаливо да го погледнете в очите. Така той най-вероятно ще разбере, че неговия отговор не е задоволил събеседника, и ще продължи да говори.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

просто закачете зад гърба си огледало.
само не знам дамите на кого ще обръщат повече внимание, на вас или на огледалото  :P

така че желаещите да се почувстват щастливи просто трябва да се усмихват колкото се може по-често и по-широко.

това действа безотказна  :idea: усмихвайте се, усмихвайте се, усмихвайте се  :P