Автор 13 животни-архитекти и техните къщи

11
На някои животни им е достатъчно да имат топло и безопасно място за живеене, други обаче искат да живеят като царе. Тези 13 същества са може би най-добрите архитекти в животинският свят.
Животните много внимателно подхождат към строителството на своето жилище, независимо дали става дума за гнездо, улей или бент (при бобрите), те избират само най-качествените материали. Без кранове, цимент и желязо, тези животинки създават наистина удивителни конструкции, карайки ни да изпитваме завист и уважение.
33 снимки в темата:

26127-0


Тъкач. Обикновените обществени тъкачи живеят на територията на Южна Африка, Намибия и Ботсвана. Те създават тези огромни гнезда, в които могат да живеят стотици птици в продължение на няколко поколения. Гнездата построени от пръчици и трева, освен че издържат десетки години, но и отлично съхраняват топлина.

26128-0
Австралийска мравка-шивач...Тези мравки обитават Централна Африка и Юго-Източна Азия. Те залепят листа с помощта на коприна от лаври.

26132-0

Червеноух свирач... Мъжките птици от този вид строят малки хижи от трева и пръчки, за да привлекат женските за чифтосване. Като истински дизайнери те украсяват жилището с ягоди, насекоми и други ярки елементи. Странното, е че женските после не използват тези къщички за отглеждане на потомството.

26133-0

Термити...... Термитите строят своите гнезда във форма на големи клиновидни насипи. Конструкцията винаги е ориентирана от север на юг, което им позволява да регулират температурата вътре.

26138-0Пчели…Целият живот на медоносните пчели се върти около техния улей. Те строят своите жилища от восък, произвеждат в тях мед и отглеждат своето потомство.

26141-0


Европейска горска мравка... Техните мравуняци са във форма на  големи купчини пръст върху тревна подложка. Насипите може да са свързани помежду си, което помага на колонията да се спаси ако има някаква опасност.

26143-0

Ръждива пещарка......Ръждивата пещарка строи своето гнездо от глина и кал. Техните гнезда ги спасяват от хищници и като цяло са много безопасно място.

26144-0


Тъкач-байя... Този тъкач строи своите гнезда по дърветата над водоеми, там където хищниците нямат възможност да го достигнат.

26146-0
Оса......Повечето оси не си правят гнезда, предпочитайки уединени и паразитни варианти на живот. Обаче, социалните оси, строят изящни хартиени гнезда от меката част на растенията, слюнка, смола и други материали. Вътре има пита подобна на пчелната.

26150-0


Бобри… Бобрите строят здрави бентове и стени по реките, които им позволяват да преживяват студове, да се скрият от хищници и да ловуват. Техните бентове могат да бъдат наистина огромни, най-големият такъв е открит в Националния парк Уд Бъфало в Канада, неговата дължина е била 850 метра.

26152-0

Оропендола-Монтезума... Тези птички строят своите гнезда на тънки лози и треви растящи по дърветата. Обичайно живеят на колонии по 30 птици, като във всяка колония има само един доминиращ мъжки.

26153-0


Лястовица......Някои лястовици могат да живеят в едно и също гнездо няколко години подред, правейки само козметични ремонти. Те правят гнездата си от различни материали, включително слюнка, глина и трева. Гнездата на някои лястовици стават за ядене и се смятат за деликатес.

26155-0