Автор Уред за икономия на ток Energy Saver Pro или как ни цакат за пореден път!

17
Уреди за икономия на ток Energy Saver Pro или YЕS-ВOX или Electricity Saving Box или други подобни...

Попаднах на една интересна руска статия, в която един електроинженер доказва цялата безсмисленост на споменатите в заглавието уреди. И тъй като и аз съм инженер и отдавна се дразня как лъжат хората около мен с тези устройства, но честно да си кажа нямах време за просветителска дейност, много се зарадвах когато видях готова статия за това, което отдавна желая да напиша самостоятелно. Та сега само се наложи да я преведа. Абсолютно съм съгласен с всичко написано.

И така, начало. Ще има 8 снимки и текст!

27903-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Икономическите сътресения карат всеки от нас да се замисли за съкращаване на разходите. И на последно място ние искаме да се отказваме малките радости като: храна, шопинг или посещение на кино. Докато се чудите как да спестите, изведнъж отговора сякаш ви намира сам. Добрия съсед, услужливия колега или просто рекламата в интернет ви предлага да си купите малка кутийка, която ще ви помогне да намалите своите разходи за електроенергия. Включваш уредчето в контакта, и икономията започва да те радва с ръст в десетки проценти! Доказателствената база за ефективността на тази космическа технология се основава на одобрителни коментари в сайта на продавача (например тук (бел. прев.)) от щастливите купувачи и също така неоспорими видеоклипове в YouTube. Но дали наистина всичко е толкова хубаво както ни го описват на сайта?

Разглобяваме уреда за икономия на електроенергия

Искате ли да станете приказен герой? Не някакъв си там американски Супермен или Спайдърмен, а например истински Буратино!
За тази цел не трябва да ходите в полето на чудесата и да закопавате в земята пет златни монети в полунощ… Достатъчно е само да си купите ето такова устройство, което се нарича «Energy Saver Pro» или по някакъв друг подобен начин.

27904-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

След това го пъхнете в контакта (категорично не препоръчвам да се посипва със сол и да се полива с вода), след това кажете:  «Абра Кадабра!» — и готово! Вие сте Буратино!
А през това време продавачите на Energy Saver Pro, активно рекламиращи кутийката с два светещи светодиода, която се пъха в контакта и пести енергия, доволно потриват с ръце. Защото както при всяка друга измама така и тук измамниците се възползват от вечния стремеж на хората да получат нещо безплатно… И, разбира се, именно продавачите на тези устройства получават нереално високи доходи, купувайки тези кутийки в Китай по $4 и продавайки ги тук по $40. Не вярвате че толкова струват в Китай, ето линк (бел. прев.).
Така че нека все пак да видим какво има вътре в това устройство. Предлагам ви да направим едно увлекателно пътешествие по неговите вътрешни части, за да оцените по-добре изгодата от такова вложение! И така, скалпел в ръката, пациента е на масата!

27905-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Най-скъпата част от цялото устройство най-вероятно е корпуса. Направен е прилично: сребрист цвят, черна вложка и мега лъскаво лого. Обаче двете половинки на устройството са закрепени с един единствен винт, който ние без проблем отвинтихме.

27906-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Вътре в чудо-устройството, «икономисващо ток», има малка платка с минимално количество елементи и относително голяма «черна кутия», която, както ние си помислихме се явява секретното супер тайно изобретение-оръжие (Wunderwaffe), което се бори с потреблението на киловат часовете в нашия дом! Но също така ние заподозряхме, че тази тайна кутийка е просто един обикновен хартиен кондензатор.
От обратната страна печатната платка, която е закрепена с две винтчета, изглежда така:

27907-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Цялата схема сътворена на печатната платка е призвана да направи едно велико чудо – да създаде необходимите условия за… светенето на двата светодиода. И за да внесем малко повече ясност, ви показваме съставената от нас принципна електрическа схема на това устройство:

27908-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Да, ако трябва съвсем грубо да се опише това устройство, то това е малка гирлянда от два светодиода и голям хартиен кондензатор. А колко точно е голям ние разбрахме след като го включихме към специален измервателен уред:

27909-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Измерванията показаха, че този черен таен кондензатор има капацитет цели 5,18 микрофарада.
След дисекцията ние отново сглобихме всички части и зашихме пациента. Решихме да го изпробваме на практика. Без опит на практика нашия експеримент-анализ няма да е точен. Ние включихме мегаспестителя в добре натоварен разклонител.

27910-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

И… О чудо! Светодиодите светнаха, както и нашите надежди.
Но електромера нахално и уверено «въртеше» същите киловат-часове, които си въртеше и без да включваме устройството…
И все пак все някакъв ефект трябва да има от включения паралелно на домашната мрежа хартиен кондензатор с капацитет 5 мкФ. Все пак каква гениална мисъл влагат продавачите на тези устройства, за да оправдаят поне малко своята измама пред доверчивите Буратиновци? Отговаряме директно, капацитета на този кондензатор е толкова малък, че той е достатъчен да компенсира реактивната мощност на малка луминесцентна лампа например.
Да, вие много добре чухте, освен активна мощност (P, Вт, ват), която се превръща в полезна работа (движение, въртене, нагряване), някои устройства, например електрическите мотори, консумират още и реактивна мощност (Q, вар, волт-ампер реактивен). Тази мощност е необходима за създаване на електромагнитни полета. Например пералнята и хладилника консумират тази мощност и натоварват електрическата мрежа непродуктивно. И ако близо до пералнята или хладилника пъхнем в контакта кондензатор (с нужния капацитет), то двигателите на хладилника и пералнята ще консумират реактивна мощност от кондензатора и няма да «натоварват електрическата мрежа».

И сега МЕГА ИЗВОД: на електромерите за АКТИВНА енергия монтирани във вашия вход им е абсолютно безразлично, колко реактивна енергия минава през тях. ТЕ НЕ Я ОТЧИТАТ.

Повтарям, правилно проектирания електромер за активна енергия мери САМО АКТИВНАТА енергия, която минава през него. Така че купувайки всякакви магически кутийки вие можете незначително да разтоварите малък участък от машата домашна инсталация от малка част реактивна енергия. Но вашите старания по никакъв начин няма да бъдат оценени от електромера.
Затова не вярвайте на приказките за вълшебните кутийки, не си купувайте хартиен кондензатор за $40, освен ако не искате да се почувствате като Буратино. )))

Пазете себе си и своите пари!

27911-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...