Автор Потъването на "Медуза" - една картина на Теодор Жерико.... и нещо интересно.

7
27956-0

Някъде в началото на 19-ти век, група френски кораби се отправя към Сенегал, но край карибите флотилията навлиза в буря, флагманът й "Медуза" търпи корабокрушение, при което от него успяват да се спасят около 150 души, те се качват на сглобия от останките на кораба сал, с надеждата да достигнат близкия бряг. Уви, съдбата не е благосклонна към тях. Бурята ги запраща навътре в морето, където те прекарват почти две седмици. Салът е претъпкан, запасите от храна и вода са ограничени, средата на сала, там където е мачтата е най безопасното място, тези, които се намират по крайщата на сала са изложени на постоянния риск да паднат във водата и да бъдат отнесени далеч от сала. Ибухват две битки за малкото останали ресурси. След втората битка оцеляват по малко от 30 души, само 1/5 от всички качили се на сала... След това идва и канибализма. Салът бива открит от кораба "Аргус", случая почти бива потулен, почти...

Оказва се, трудностите не обединяват, напротив, трудностите конфонтират хората, превръщат ги в животни. Лесно е да бъдеш добър, порядъчен и хуманен ако си поставен в среда в която има достатъчно ресурси. Тъжното е, че е лесно и да не бъдеш такъв, ако си поставен в среда, в която егоизма, алчността и страха надделяват, ще оцелее онзи, който пръв се сети да изяде, буквално и преносно, ближния си... Господа леви и десни фундаменталисти, сега се замислете за видовете "земен рай", които предлагате и не обвинявайте "материала", "Медуза" е бил френски кораб, просто това е човешкия материал с които разполага Земята, при вашите конструкции от този материал винаги ще се получава това - "Салът на Медуза". Досега не съм чувал строителен конструктор да се оправдава с материала, оправдание няма, ако конструктора не е предвидил особеностите на конструкционния материал той си е виновен...

линк към цитата -> forum.clubpolitika.com/...

да разбирам ли, че ти си за "канибализма"...???

  • default avatar
  • Гост
Понякога хората се обединяват в труден момент! Зависи от хората...

Чел съм и за други такива случаи на принудителн ланибализъм, но всичко зависи от хората! Защото има и други такива случаи, в кпито това не се е случвало.

Идеята на темата е друга. Няма нищо общо със канибализма. Просто напомня за сегашното състояние на България, в която хората не си помагат както едно време, когато живееха добре, а сега всеки гледа да прецака другия, защото.
Мисля, че метафората много добре приляга.

Идеята на темата е друга. Няма нищо общо със канибализма. Просто напомня за сегашното състояние на България, в която хората не си помагат както едно време, когато живееха добре, а сега всеки гледа да прецака другия, защото.
Мисля, че метафората много добре приляга.

Мисля че примера е малко пресилен. Но също така те разбирам напълно какво имаш предвид. Народа в България слава Богу поне за сега все още не е толкова озверял, че да се нападаме един друг - всеки да мами, да лъже, да гледа да открадне от другия и т.н.
Но от друга страна напълно съм съгласен, че времената сега нямат нищо общо с "онова време", което аз също имах щастието да хвана. След толкова много измами през тези години на пропадане "преход" хората загубиха вяра в доброто и един на дуг, което според мен беше и целта на нашите демократизатори. Разделяй и владей, клише, но за съжаление истина!
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

ако конструктора не е предвидил особеностите на конструкционния материал той си е виновен...

според мен решението е друго: просто се сменя конструктора  :idea: