Автор Как производителите на Hi-End техника ни мамят?

16
28508-0

Повечето хора знаят, че техниката от клас hi-end струва страшно много пари. Когато говорим за аудиофилски устройства цените са просто умопомрачителни. А причината за това, е че разработчиците си играят с чувствата на любителите на музика, създавайки супер скъпи и супер качествени аудио кабели със златно покритие, стъклени тонколони, «топли лампови» усилватели и други такива.

Все пак в някои случаи цената на аудиофилската техника е оправдана, но има случаи в които производителите просто мамят купувачите, стараейки се да продадат скъпо това, което просто не може да струва толкова пари. В тази тема ще има два такива примера:


1. Ethernet-кабел за 10 хиляди американски долара, с дължина 12 метра. Конекторите и самите жила на този кабел са направени  от сребро.

28509-0

Защо този мрежов кабел струва толкова много? По думите на разработчиците, високата цена е в следствие на много високото качество на кабела, който е «оптимизиран» за предаване на звук (интересно как кабела разбира кое е звук и кое е картинка например) . Също така има и други предимства като:

-Светодиодни отметки с индикация за правилна посока на включване. Явно повечето аудиофили не са на ясно с това, че мрежовите кабели са двупосочни;
-Кабела също така е защитен от смущения, защото се използва специално защитно покритие;
-Този кабел има изключително качествени щипки, в резултат на което кабела не може да се извади самостоятелно в най-неподходящият момент;
-Екранировката на кабела възпрепятства «забавянето на части от сигнала, което може да доведе до проблеми при възпроизвеждане на мултитонално аудио».
-5 години гаранция! Цели пет години гаранция за кабел направен от сребро и струващ 10 хиляди американски гущера.  :gigi: Това даже вече не е измама, а си е направо подигравка. За пример ще дам моя собствен кабел, който е най-обикновено UTP без екранировка и стига до моя дом висейки от покрива по стената на блока. Този кабел е вече на над 5 години!


2. MicroSD-карта за $160 за аудиофили!!! (и други лумпени)  :rofl:

28511-0

Това е носител от категория Class 10 microSDXC. Обема на паметта е 64 GB. От SONY твърдят, че по сравнение с обикновените флаш карти тази «създава значително по-малко или въобще не създава електрически шум при разчитане на данните». Благодарение на това вие можете да се насладите на звук с премиум качество.
Изделието SR-64HXA е предназначено на първо място за скъпи аудио плеъри, а не за смартфони и таблети. Например на сайта на Sony се казва, че тази карта идеално подхожда за съвместна работа с high-end плеъра Walkman NW-ZX2, който постъпи в продажба през миналия месец. Това аудиофилско устройство е с цена $1150.
Що се касае самата карта памет, то тя също не е евтина — приблизително $160. За сравнение: «обикновена» карта Sony 64GB microSDXC Class 10 на сайта Amazon може да се купи за по-малко от $30. Накратко казано ако не искате да чувате «електрически смущения» трябва да си доплатите още $130.

Идеално допълнение към сребърните и златни кабели.
Искрено се надявам по-скоро да почнат да правят златни и платинени CD-та.

И за всички, които незнаят и се чудят какво толкова смешно има: когато информацията се записва или предава в цифров вид единственото което минава по кабела или се записва на флашката е единици и нули. Едно и нула. Единицата на една флашка няма как да е по-качествена от единицата на друга флашка. Ако има някакви смущения те ще прекъснат сигнала или ще го накъсат, но няма да вкарат шум или да доведат до проблеми в определени октави, защото четящото устройство ако разчете нещо, това ще е само 1 или 0!!!

да бе, да. Ами тогава как се пренася музиката, която е нещо доста по различно от единици и нули ...  :P

да бе, да. Ами тогава как се пренася музиката, която е нещо доста по различно от единици и нули ...  :P

Ето как се пренася. Най-горе е аналоговият сигнал (истинският звук)! По средата е показано как този сигнал се фрагментира/накъсва. На колкото повече парчета се накъса толково по-качествено ще се предаде по-нататък. Това накъсване се нарича дискретизация. Със цифри под втората графика е показан как изглежда вече готов цифровия вид на първоначалния сигнал. А най-долу е показан цифровия вид като осцилограма (графика). Можеш да забележиш как се променя плътността на единиците в зависимост от амплитудата на първоначалния сигнал.

28526-0

А ето на тази кратинка можеш да видиш какво се получава след като един аналогов сигнал бъде цифровизиран и след това отново превърнат в аналогов:

28527-0

Колкото по-плавни са преходите във втората графика толкова по-близо до оригинала е звука след преобразуване. Но това никога не зависи от кабели и памети!!! Това зависи от преобразуващите устройства, например звукови карти, плеъри и т.н.

KING  :pray: много изчерпателно и образователно!  :beer:

Цяла седмица чакаме петък, цяла година чакаме лятото и цял живот чакаме да сме щастливи!
Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.Всеки има право да прахоса живота си както реши!

KING незнаех, че си такъв специалист в тая област! Направо гуру  :pray:
Бжжж бжжжж бззз...

KING незнаех, че си такъв специалист в тая област! Направо гуру  :pray:

Това ми е първата специалност!

Това ми е първата специалност!

А втората каква е?
Бжжж бжжжж бззз...

А втората каква е?

Писател на теми в Мотиватори :gigi: