Автор В Ню Йорк все по-малко хора говорят английски

9
Интересна статийка от La Stampa - Италия

28626-0

Всеки трети жител на Ню Йорк не говори английски език, и градските власти са принудени да канят на работа преводачи. В съдилищата на Ню Йорк вече е много трудно да се разбере каквото и да било без преводач, тъй като почти  40% от жителите са родени в чужбина, а 49% не говорят на английски вкъщи, пише италианският вестник.
"Официалната статистика е шокираща. Общо населението на града е около 8 милиона жителя,  37% от които са родени в чужбина. През 1970-та година те са били само 18%, за последните 40 години техният брой се е увеличил два пъти.  Ако се вземе предвид, че данните са от 2010 година и към тях добавим и нелегалните имигранти, то е напълно вероятно, че броя на гражданите, родени в чужбина, превишава количеството на тези, които са се появили на бял свят в Съединените Щати", - пише в статията.
На първо място сред  имигрантите са граждани на Доминиканската република, след тях се нареждат родените в Китай, Мексико, Гвиана, Еквадор, Хаити, Тринидад, Индия и Русия. Италия в тази класация заема 17 място, Великобритания – 19-о.
Тази ситуация се отразява и на езика. Само 51% от нюйоркчаните говорят вкъщи на английски. Ако се вземат предвид нелегалните имигранти и давността на това статистическо изследване, тези данни най-вероятно вече са се изменили, не в полза на английския език.
По данни на градските власти, около 2 милиона души въобще не могат да говорят на английски. От тях  50,4% говорят само испански, 16,5% - китайски, 6,3% - руски. Италианският език се намира на шесто място, след креолски,  френски и корейски. Ню Йорк може да се превърне в неконтролируемо вавилонско стълпотворение, предупреждават авторите на статията.
Отнеми на народа неговата история - и след едно поколение той ще се превърне в тълпа, а след още едно поколение ще можеш да го управляваш като стадо.

 2 милиона души въобще не могат да говорят на английски. :( Уау!
Цяла седмица чакаме петък, цяла година чакаме лятото и цял живот чакаме да сме щастливи!
Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.Всеки има право да прахоса живота си както реши!

Само да вметна: Като човек, който живее и работи вече 5 години в Ню Йорк- тази статия е пълна измислица  :dn:
Испански се чува на всяка пресечка, това е истина, но все пак да не забравяме- статията е от Италия... и тук идва момента да споделя:
Докато бях в Италия едва успях кафе да си купя говорейки английски- те не говорят нищо друго освен собственият си език, как са успяли да разберат какво сочи статистиката- не знам, не дай си боже да са я правили те  :D

Positive. И аз да вметна нещо:  мисля ще се съгласиш че трудно може гражданин работещ и живеещ в град като Ню Йорк  да твърди че познава града из основи. Все пак това не са нашите градчета  от няколко стотин  хиляди души , като дори и за тях трудно може да се направи такъв извод. А и дори да са преувеличава малко,  там се споменават имена на губернатор (в оригинала, и едва ли вестник от водещите в Италия,  би си позволил крайно изкривяване на истината. :smile:

Мозък, прочетох официалното изследване и тук става въпрос колко процента от жителите говорят на английски език в къщи, не дали изобщо говорят английски. От тук идва изкривяването- не че не знаят и не говорят изобщо, а че когато се приберат у дома си говорят на език различен от английски. По принцип не се изказвам неподготвен, но все пак като се замислиш за официалния език в страната, в която се намираш е логично да го поназнайваш за да си намериш поне работа. Ако пък го не поназнайваш изобщо може да помиеш малко тоалетни и чении докато го понаучиш... Схвана ли? Изкривяването може да е дошло от ниската компетенция на италианците като цяло или в превода на български. Иначе казано учете езици всякакви и най- вече английски, френски, италиански и испански- първият върши работа на всякъде освен в страните чиито езици са изброени след английския... те там са на ниво: "освен ние други хора и езици няма на земята, те е още плоска и квадратна..."  :old:

В България има градове и села, в които не можеш да намериш човек говорещ на български...

...особено в югоизточна България, но все пак се разбираш...някакси! Ако са ти вързани ръцете, не се получава! :upset:
Цяла седмица чакаме петък, цяла година чакаме лятото и цял живот чакаме да сме щастливи!
Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.Всеки има право да прахоса живота си както реши!