Автор Как работи световния интернет?

2
Това, което виждате на картинката по-долу е подводен мрежов кабел. Диаметъра му е 69мм, и именно той пренася 99% от целия международен интернет трафик (интернет, телефония и други данни). Той съединява всички континенти на нашата планета, изключение прави само Антарктида. Тези удивителни влакнесто-оптични кабели пресичат всички океани и имат дължина стотици хиляди, даже милиони километри.

Общо 9 снимки и текст:

2711-0

Това е карта на всички подводни кабели по света. Ако кликнете на сайта submarinecablemap.com вие ще видите интерактивна карта, където ще може да разгледате кабелите по-отблизо и да видите кой кабел чия собственост е.

2712-0


Това е "CS Cable Innovator", той е специално разработен за прокарване на влакнесто-оптичен кабел и се явява най-големия по рода си кораб в целия свят. Построен е през 1995 году във Финляндия, 145 метра в дължина, широк е 24 метра. Способен е да превозва до 8500 тона влакнесто-оптичен кабел.

Кораба има 80 каюти, от тях 42 каюти за офицерите, 36 каюти за екипажа и две каюти клас лукс. Без техническо обслужване и дозареждане с провизии той може да работи в продължение на 42 дена, а ако го съпровожда кораб за поддръжка то може и цели 60 дена.

2714-0


Първоначално подводните кабели са представлявали прости съединения тип точка-точка. Сега те са значително по-сложни и могат да се разделят направо на дъното на океана.
През 2012 година беше успешно положен подводен кабел с пропусквателна способност 100 Гбит/с. Той лежи на дъното на Атлантическия океан и неговата дължина е 6000 километра. Три години по-рано пропусквателната способност на атлантическия канал за връзка беше 2,5 по-малка, тя беше 40 Гбит/с. В момента кораби като "CS Cable Innovator" постоянно се трудят за да ни осигурят по-бърз и надежден канал за връзка.

2716-02717-0

1. Полиетилен
2. Майларово покритие
3. Многожилни стоманени кабели
4. Алуминиева защита
5. Поликарбонат
6. Медна или алуминиева тръба
7. Вазелин
8. Оптически влакна


Ето така изглежда на дъното. Какви са екологическите последствия от тези кабели? Как той влияе на дъното на океана и на животните, които живеят там? Независимо от това, че буквално милиони километри кабели са били прокарани през последното столетие по дъното на световните океани това по никакъв начин не е повлияло на живота на подводните обитатели. Последни изследвания показват, че кабела оказва незначително влияние на животните живеещи на морското дъно. На тази снимка се виждат разнообразни морски същества живеещи в непосредствена близост от кабел пресичащ континенталния шелф Half Moon Bay. Тук кабела е с диаметър само 3,2 см.

2718-0

Имаше много опасения, че кабелните телевизии ще претоварят каналите за връзка, но всъщност те увеличиха натоварването само с 1%. Кабелната телевизия, която в момента се предава по подводните кабели има пропусквателна способност от 1 Терабит, в същото време спътниците дават 100 пъти по-малък канал. Ако искате да си купите такъв трансатлантически кабел то той ще ви излезе около 200 - 500 милиона долара.

2719-0

Циганите ако погледнат карта сите ще се юрнат към Варна нарамили акваланги...

2720-0