Автор Пътешествие в китайска провинция

9
Хох-Хот е неголям по китайските мерки град (само около 2 милиона души) разположен в северната част на страната, административен център на автономния регион Вътрешна Монголия.
Всички спорят как правилно се превежда названието на града от монголски: по-правилно е да се каже "син град", но по-често го наричат "зелен". Китайците по навик преиначават името, и в превод се получава "мястото, където не се чува свистенето на вятъра".
Тук се произвеждат театрални костюми и патрони, тук има правителство, театър и музей. Обаче в националната система за театрални, изложбени, концертни и други културни събития град Хох-Хот не фигурира.

53 снимки via Илья Варламов
Превод: Аз

29947-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Благодарение на редица свои забележителности Хох-Хот се смята за важен будистки център. Най-известните от тях са манастирът Да Чжао и храма на Петте Пагоди. Старият град е построен през XVI век, сега той се е превърнал в търговска улица, където могат да се купят разни сувенири и имитации изработени от местните майстори.

Освен това градът носи неофициално титлата "млечна столица на Китай", защото тук се намират централните офиси на китайските млечни гиганти Mengniu и Yili. Когато става дума за Хох-Хот, обикновено хвалят местната кухня, която е смесица между китайска и монголска. Тук, например, е популярно овнешкото месо и суутей цай (солен монголски чай с мляко). Но честно да ви кажа нищо кой знае какво вкусно в местната кухня няма.

01. Тръгваме рано сутринта от Пекин. До Хох-Хот са около 450 км. Всички китайски градове са свързани с високоскоростни магистрали, общо това са 120 000 кв. първокласни нови магистрали (поздрави на Бойко Борисов, бел. прев.). В един момент се оказва, че китайците няма какво да строят, тъй като няма нужда от повече пътища. За да не стоят милионите работници и техника без работа, те започват да строят пътища в съседните страни. Беше например създаден проекта "Нов път на коприната", който трябва да развие инфраструктурата в съседните страни. Разбира се става дума за инфраструктура, която е изгодна и на самите китайци.

29948-0

02. Приятно, е че повечето указателни табели са дублирани и на английски. Веднага всичко ти става ясно.

29949-0

03. Сутринта на 1 май всички китайци се запътват да гледат Великата Китайска стена. Заради това по пътищата се образуват адски задръствания, в които аз прекарах няколко часа.
Полицаят се умори да гледа задръстването и заспа.

29950-0

04. Стената. Между другото, ние казваме "китайци", подразбирайки всички жители на Китай. Но нещата не са толкова прости. "Китайците" са както при нас "руснаци". В техния случай това е обозначение на титулната националност хан, а общо в Китай има 56 националности. Така че много по-правилно е да се каже например, "граждани на КНР". Но това е между другото, просто малък нюанс.

29951-0

05. Продължаваме нататък.

29952-0

06. На основната магистрала има задръстване.

29953-0

07. Не е ясно защо, но китайците постоянно ходят по малка нужда на улицата. Накъдето и да погледнеш, навсякъде пикаещи китайци. Особено на магистралите. Децата пък хептен, седят едва ли под всеки храст.

29954-0

08. Пътищата са хубави, може спокойно да се кара със 160.

29955-0

09. Хубави и платени.

29956-0

10. Между другото в Китай няма такова понятие като "самоотбрана". Така че ако искате да се сбиете с някой китаец, имайте предвид, че виновен ще бъде този, който нанесе повече травми на своя противник.

29957-0

11. С травмите в Китай има само проблеми. Ето, например, карате си колата и блъскате пешеходец или велосипедист. Даже и да не му причините сериозна травма, обезателно ще дойдат роднини на жертвата, пострадалия ще бъде закаран в болница, където лекарите ще му напишат огромна сметка за лечението, която вие след това ще трябва да платите.

Имало е случаи, в които водачът на превозното средство, блъскайки пешеходец и виждайки, че му е нанесъл сериозни щети е взимал решение да довърши нещастника в прекия смисъл на думата. Защото има голяма вероятност ако пострадалия загине наказанието да е по-леко отколкото ако оживее и последващите разправии с роднини и изплащания на компенсации за лечение. Помислете сами, за убит на пътя пешеходец може да ви осъдят на една година затвор. А ако пешеходеца оживее, но да кажем загуби способност да се труди, вие цял живот ще издържате неговото семейство и ще плащате за неговото лечение.

29958-0

12. Как американците правят бизнес? Пътува да кажем Бил по магистралата, вижда хубаво място и решава да направи бензиностанция. След време по същата магистрала пътува Джон, вижда че бензиностанцията на Бил има много клиенти и решава да направи до нея заведение за хранене. След още време минава Сам, вижда че бизнеса на Бил и Джон процъфтява, клиенти много, и решава на същото място да направи мотел.

А сега китайски модел за бизнес. Джън пътува по магистралата, вижда хубаво място и решава да отвори бензиностанция. След време по същата магистрала минава Ван, вижда че бензиностанцията на Джън има много клиенти, и решава редом да отвори още една бензиностанция. Съвсем скоро това вървежно място е забелязано от Ли и той също решава да направи бензиностанция.

29959-0

13. До сега не бях виждал такива автовози.

29960-0

14. Високоскоростните железопътни линии се строят на ето такива естакади.

29961-0

15. Влизаме в Хох-Хот.

29962-0

16. Прекрасно градче.

29963-0

18. Градът е застроен основно от шест етажни панелни блокове.

29965-0

19. И небостъргачи.

29966-0

20. В града има даже мюсюлмански квартал и джамия! В Китай исляма се изповядва от националност хуей. По принцип китайците произнасят тази дума просто като "х у й", но в руския език деликатно добавят буквата "Е", за да не обидят някого. Аналогична е ситуацията и с китайското име "Х у й". По руски това име също се изписва като "Хуей".

29967-0

21. Нови квартали...

29968-0

22. Още в Хох-Хот има много нелепи паметници. Ето, например, кон-наркоман. Този паметник е за това, че град Хох-Хот е голям туристически център.

29969-0

23. Тук по принцип има много коне, все пак това е Вътрешна Монголия ;)

29970-0

24. Гигантски музей.

29971-0

25. Традиционна китайска архитектура.

29972-0

26. Леговището на китайската комунистическа партия.

29973-0

28. В центъра се разрушават старите бедняшки квартали и се строят нови. Пак подобни традиционни къщички, само че по-хубави, или поне така си мислят китайците. Отдясно – нова къща, отляво – последната останала стара къща в квартала, собственика на която не иска да я напуска.

29975-0

29. За да изгонят несговорчивия собственик, около неговата къща организират сметище.

29976-0