Автор Нещо за Дунавската градина в Силистра...

8
         Родното място е нещо много по-различно от всички останали държави, градове, села.
Искам да споделя с всички съвсем пресните - още горещи спомени, по-скоро впечатления от моя роден град – Силистра и най-вече за съвсем скоро откритата (вероятно много тържествено), ремонтирана и обновена по европейски проект прекрасна Дунавска градина. Смея да твърдя, че Силистренската  градина е един от най-красивите крайречни паркове в България (обиколил съм доста от българските градове). За съжаление това, което видях днес ме остави с изключително противоречиви чувства. Искам дебело да подчерая, още в началото, че тази тема в никакъв случай не е политическа. На всички в България е ясно, като две и две четири, че политическата „класа” у нас е една и съща независимо от цветовете и лозунгите...
              Та да се върна на темата – основния ремонт на Дунавската градина. На всички живеещи и гости на Силистра е ясно, че кадрите които помествам съвсем не са изолирани снимки от парка. Буквално половината изглежда така...


30223-0

а другата половина така...

30224-0

           Хувото си е хубаво, но на мен ми се ще да погледнем лошата ни половинка, че и тя да стане като хубавата.
           Някой веднага ще каже –  ама то още не е довършено. Съгласен съм – но никой не може да ме убеди, че сроковете и сумата предвидена за ремонта не са били достатъчни. Пределно ясно е на всички, че определена фирма печели проекта, която трябва да отчете по определени сметки и на определени личности и партии, определени суми. Но..., като се стигне до въпроси, всички компетентни институции веднага скачат, че всичко е по правилата, че няма доказателства за злоуотреби, че всичко е законно. Искам да уточня нещо – аз съвсем не съм срещу институциите. Те са основата на държавността, правилата, законността и аз ги подкрепям напълно, като такива.
            НО... в България институциите се обърнаха срещу своите граждани, срещу народа, срещу суверена в държавата (извинете ме за това, ако почнах да звуча политически, но не съм аз виновен, че тези думи се изпразника от съдържание).
            Не може, не го проумявам, а и всички силистренци и българи съм убеден, че не го проумяват, как може да се ремонтира целия парк, а беседката под Математическата гимназия, да остане извън ремонта...

30225-0


Погледнете бетоновата площадката под тази беседка... та тя е връстник на моите родители!!!

30227-0

              Не беше ли предвидено това в проекта, не са ли една част от парите точно за това и др. недовършени и недодялани строителни изпълнения! За какъв строителен и инвеститорски контрол говорим от страна на възложителя – ИНСТИТУЦИЯТА Община Силистра...
              Уважаеми г-н градоначалник, моля ви не си затваряйте и този път очите! Направете така, че да застанете с високо вдигната глава пред силистренци, когато му дойде времето да искате тяхната подкрепа.
             Уважаеми съграждани – не оставяйте и този път с полуотверени очи, към това, което се случва в този прекрасен малък град с такава хилядолетна история, забоден на върха на картата на България!
             И не казвайте, че нищо не може да се направи! Как една Румъния в лицето на една крехка жена можа? Как ние да не можем?
             Спирам. Ще оставя снимките да довършат темата... Но нека никой от нас да не спира да гледа, да вижда и да показва грозните /разбира се и хубави неща/ в България, за да можем след години смело да кажем „И ний сме дали нещо на Света”.

30228-0

такъв ли е проекта на тази сцена...

30229-0

...най-новите, екологосъобразни кошчета за отпадъци!!!


30231-0

А... ето ги и истинските! Моля за извинение  :(

30232-0

 :blink: тук не трябва ли да има съд за отпъдъците или и това е ново, революионно изпълнителско решение  :upset:


30234-0

Такова чудо не бях виждал... заземяване на дърво  :D


30236-0

Един красив фонтан... но погледнете как изглежда градинката около него - чемшир засаден в строителни отпадъци!

30237-0

и отново най-подходящата почва за розите - дребни строителни отпадъци /поне са дребни/  :mad:

30238-0

обезопасени строителни отпадъци...  :blink: толкова ли не можеше да бъдат изхвърлени везнага?

30239-0

Лично на мен тези колони не ми се връзват с останалата архитектура?!?

30240-0

И последна снимка, но много стряскаща - само постамента на незнайно кой бюст паметник, в страшно изглеждащата градинка зад Математическата гимназия.

Вие искате всичко на готово! Фирмите са направили каквото са могли, останалото лека полека - сами...

Интересно, какво е мнението на хората от Силистра за парка им? За мен гледайки снимките, след приключване на ремонтните работи, градината ще стане много хубава  :up:

Наистина много противоречиви мисли възникват след разглеждане на темата. Дано всичко бъде довършено, както трябва и както е по проект!
Кака, всичко знае...