Автор Дихромат, трихромат, тетрахромат...

12

Оказва се, че само една четвърт от всички хора имат четири вида цветови рецептори и виждат цветовете такива каквито са, останалите виждат изопачено.

Искате ли да се проверите?
пребройте колко цвята виждате тук – бройте "лентичките" които различавате и запомнете числото накрая, резултатите са в продължението.

30246-0

Колко лентички преброихте? Ето ги и резултатите:

По-малко от 20 цвята: Вие сте дихромат. Тоест вие имате само две цветочувствителни колбички в окото. 25% от хората попадат в тази категория. «Но това не трябва да ви огорчава. Вие имате добра компания – кучетата също са дихромати!» – шегува се Диана Дервал. Също така тя отбелязва, че хората от този тип са склонни да носят черни, бежови и сини дрехи.

От 20 до 32 цвята: Вие сте трихромат. Вие притежавате три вида очни колбички. Вие можете да различавате много оттенъци във виолетовите, сините, зелените и червените области на спектъра. В тази категория попада около 50% от населението.

От 32 до 39 цвята: Поздрави! Вие, както и земните пчели сте  тетрахромат. Професор Дервал казва, че тези хора притежават четири вида колбички. Тяхната гама е още по-богата. Но тях ги дразни жълтият цвят, и най-вероятно те не носят дрехи с такъв цвят. Около 25% от хората са тетрахромати.

Над 39 цвята? Не може да бъде! Диана Дервал обяснява, че в този спектър има точно 39 различни цвята, и вероятно, само 35 се виждат добре, взимайки предвид това, че вие гледате компютърен монитор, а не оригинала на хартия.

Аз виждам 35. Интересен тест.
Love comes again...

много интересен тест. аз видях цели 38  :idea:

Яко, и аз съм тетрахромат!  :biggrin:
Цяла седмица чакаме петък, цяла година чакаме лятото и цял живот чакаме да сме щастливи!
Обичай всички, доверявай се на малцина, не навреждай на никого.Всеки има право да прахоса живота си както реши!