Автор Мъртво вълнение – неизвестният убиец

24
Всички са чували за него, но никой незнае какво всъщност представлява това явление! Този природен феномен отнема стотици човешки животи на година, но за него знаят много малко хора.
8 картинки и текст в темата:

30339-0

Много от хората, които добре плуват, не разбират, как може да се удавиш съвсем близо до брега. Слушайки новинарските емисии в сезона на отпуските, за туристи,  «удавили се до брега», те си мислят, че жертвите или не са можели да плуват, или са употребявали алкохол. Но истинската причина е съвсем друга.
В тази тема ще стане дума за едно много опасно, но малко известно явление – мъртво вълнение, което също така наричат „мъртво течение” или „обратно течение”. За съжаление в българския език няма точен термин за това явление и се налага да използваме донякъде жаргонни термини от спасителите на плажа. Английският термина за това течение е „rip current”. Такива вълнения има във всички кътчета на нашата планета – и в Мексиканския залив, и при нас на Черно море, и на остров Бали и т.н. С тези явления не могат да се справят не само обикновените хора, но й първокласни плувци, защото просто не разбират какво трябва да правят.

Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Всичко става неочаквано: вие плувате от брега навътре, след това се обръщате, но не се получава да се върнете… Вие плувате с всичка сила, но оставате на едно място или даже още повече се отдалечавате от брега. Всички ваши опити са безуспешни, силите ви свършват и вие започвате да се поддавате на паниката…

Като за начало е важно да разберете принципа на мъртвото течение. Това е вид морско или океанско течение, перпендикулярно на брега, образуващо се в следствие отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана.
Мъртвото вълнение е най-опасно в плитки морета с полегат бряг, който е обкръжен от пясъчни плитчини, коси и островчета (например Азовско море). В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Схематично това изглежда така:
обратното течение към морето е перпендикулярно на брега

30340-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Тези «коридори» се появяват в различни места до брега по време на прилив. Вълните се наслагват и донасят водна маса, а след това с различна скорост се връщат в морето или океана, образувайки при това мъртво вълнение или течение.

30341-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Обикновено коридора на мъртвото вълнение е тесен: 2-3 метра със скорост на течението 4-5 км/ч. Това не е опасно. Обаче могат да се образуват и вълнения с широчина до 50 метра и дължина до 200-400 метра, със скорост до 15 км/ч! Мъртви вълнения с такава дължина не са чести, но все пак се случват.

30343-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Как да разпознаем това течение, за да не попаднем в него? Обръщайте внимание на следните признаци:

1.   Видим коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.
2.   В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светло-синя или зеленикава, а една зона е например бяла.
3.   Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.
4.   В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5–10-метра.

30344-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Ако забележите нещо от описаното по-горе, смятайте, че сте късметлии, и просто не ходете там да се къпете. Но не забравяйте, че 80% от опасните спонтанно възникващи мъртви вълнения визуално по никакъв начин не се проявяват.

Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, даже ако водата ви е до кръста, а още по-лошо ако е до гърди, вас може да ви подхване течението и да ви завлече навътре в морето. И точно тези, които не умеят да плуват правят точно това – просто стоят във водата и се наслаждават.
Затова не се къпете сами и не игнорирайте червените флагове на спасителите.

30345-0
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Най-важния момент: Какво да правим ако попаднем в такова течение?
Правила за поведение в мъртво вълнение:

30346-0

1. Преодолейте паниката! Вземете се в ръце, защото именно хората, които знаят какво да правят в такива ситуации, в 99% от случаите се спасяват.

2. Пазете си силите! Няма нужда да плувате с всичка сила против течението, губейки своите резерви от енергия. Трябва да се плува не към брега, а настрани, паралелно на плажа. Ако течението е тясно (до 5 метра), вие много бързо ще излезете от него.

3. Анализирайте! Ако вие гребете по правилата – настрани, но не можете да излезете от мъртвото вълнение, значи течението е широко (от 20 метра и повече). Тогава веднага спираме да си хабим силите и да се паникьосваме! Мъртвото течение обикновено не продължава дълго и само след 3–4 минути то ще спре. След това отплувайте на 50–100 метра встрани, а чак след това се връщайте към брега правейки кратки почивки.

Важно е да имате в предвид и да помните следното:

1. Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното.
Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост се движи само повърхностния слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

2. Мъртвото течение не е широко.
Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра паралелно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

3. Дължината на мъртвото вълнение също е ограничена.
Течението достатъчно бързо отслабва, тягата отслабва там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват. При сърфистите това място се нарича «лайн ъп» (line up). Точно на това място се събират всички сърфисти, готвещи се да покорят прииждащите вълни. Обикновено това място се намира на не повече от 100 метра от брега.
Моля ви, споделете тази информация със своите приятели. Нека колкото се може повече хора научат за мъртвото вълнение. Може по този начин да спасите не само своя живот, но и живота на други хора.

Не съм гинеколог, но мога да погледна...

наистина до сега незнаех какво точно е това Мъртво вълнение, все бях чувал, но си нямах понятие какво точно е. Браво за темата!

Благодаря за изключително полезната темичка в началото на отпускарския сезон;)

Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!

Темата толкова много се хареса на хората, че сайта не работеше нормално почти 24 часа. Банши поздрави за темата!
Love comes again...

Супер темичка наистина! Banshee е на висота както винаги!

Ехе!!! Много сериозна и добре представена тема  :bravo: Поздравления! Тъкмо навреме за отпускарския сезон. Дано повече хора я прочетат и запомнят  :old:

Интересно, аз си мислех че дърпа надолу  :upset:

Абе голяма гадост си е  :sm_biggrin: Абсолютно важно е да знаеш какво да направиш в такъв случай  :old: