Автор Хонконг - град на контрасти

0
Живея недалеч от Хонконг, и един ден реших да отида до там. И се оказа, че е имало защо. Сега вече точно знам къде не искам да живея за нищо на света. Но все пак имаше и неща, за които няма как да кажеш нещо лошо. Посрещайте - Хонконг, единствен и неповторим.
20 снимки:
207-0

Отначало малко история. 香港(Ароматно пристанище) до 1997 година беше британска колония. След това тържествено беше предаден на КНР, но при условие за собствен суверинитет в продължение на 50 години. Сега това е 香港特别行政区(Special Administrative Region - Специален автономен регион на Хонконг). БВП - 254,2 млрд американски долара ( 40-то место в световен мащаб) при площ, малко по-голяма от София. Основа на финансовото благополучие - е особеното местонахождение - между Китай и останалия свят, зона на безмитна търговия. Огромен брой борси, магазини и т.н. са го направили такъв какъвто е сега....

208-0

Започва пътешествието от митницата. Да, да, между Хонконг и Китай има митница, жителите на Хонконг си имат свои паспорти и т.н. Някои китайци така и живеят - работейки в Хонконг, остават в Шенчжен. После ще разберете защо.
Вид на митницата от китайската страна:

209-0

Веднага след излизането ни от автобуса отиваме да търсим хотел. И, първи шок - цени. Аз знаех, че в Хонконг са завишени. Но чак толкова... Това беше първия удар. В крайна сметка за 200 хонконгски долара ( около 40 американски долара) беше намерен хотел. Прозорци в стаята няма, обща квадратура на стаята - 4 квадратни метра... Е оказа се че ние сме бедни хора по хонконгските мерки, ще се задоволим с това което има...

210-0

През цялото време докато бяхме в Хонконг времето беше слънчево, но на нито една снимка няма да видите слънчева улица. Причината за това е плътно застроения град. Той активно се разширява, и тъй като площа остава постоянна - на него не му остава нищо друго освен да расте нагоре. И тъй като улиците са стари, от колониален тип, тесни, това е и причината за сумрачния им вид. Ето една типична улица за Хонконг:

211-0

Движението на колите тук си остана от ляво, както и в добрата стара Англия. В съчетание с ироглифите навсякъде изглежда малко странно.

212-0

И тъй като всичко тук расте нагоре и надолу, автобусите също са двуетажни. Който е бил тук той ще ме разбере какво е усещането да се возиш на втория етаж в такъв автобус когато широчината на улицата е само с 50см по-широка от него...

213-0

Трамваите също са такива. Вобще всичко е в такава степен високо и тясно, че започваш да се чувстваш все едно гледаш снимка с изкривени пропорции, все едно някой е увеличил само височината на снимката....
Между впрочем трамвай на кантонски се нарича 叮叮车 (динг-динг машина)

214-0

Аз лично не мога да си представя как може да се живее в такъв небостъргач. Ами ако внезапно спре тока или се счупи асансьора? Но за тях няма друг избор

215-0

Хонконг е град живеещ от търговия. Рекламата е не просто много - нейното количество превишава всички разумни граници. Количеството "Tax free shop" на квадратен метър излиза извън всякакви норми. Защо идват хората тук - ами за да пазаруват. Всякакви марки, магазини и услуги - това е нещо като девиз на Хонконг.

216-0

Но... Но...
Всичко това разбира се си има и друга страна. И тук тя е отвратителна. Липсата на свободна земя води до такива извращения, че така изглежда вътрешното дворче на един апартамент . И да имаш такъв изглед през прозореца се води, че си добре...

217-0

А сега да минем към най-интересното - цените. Заплатите тук са огромни ( по мерките на чужденците), но съответно и цените са такива... Това и довежда до големия поток от мигранти, които живеят в такива условия, по сравнение с които нашия хотел е лукс. Те събират пари. За две - три години работа тук е напълно реално да събереш сума достатъчна за апартамент в Китай.
Ето нагледен пример. Заплатата на един сервитьор (服务员) и касиер ( 收款员) е около 9500 хонконгски долара. Това е около 1200-1300 американски долара. Шофьор на автобус взима около 30 000 и т.н.

218-0

... не обръщайте внимание на цените тук.
Както се вижда на снимката долу, цената на един апартамент с площ 32 кв.м. е 438万。 Един ван - 10000. Тоест това е 4 380 000 хонконгски долара, или около половин милион американски.
На горната снимка цените са още по-интересни. Ироглифа 亿 означава 100.000.000. Тоест апартамент с цена 1.5亿. означава 150.000.000 хонконгски долара, или около 20 милиона американски долара. И това не са най-високите цени.

219-0

В Хонконг много комфортно се чувстват всички видове опозиционери. Само тук може да срешнете антикомунистически плакати, митинги в защита сектата на Фалунгун и т.н. Ако трябва да бъда честен виждайки толкова много откачалки започвам да скучая по цензурата в Китай.
Всъщност китайското правителство е постъпило много мъдро. Съхранявайки автономията на Хонконг и Макао, то е събрало всички откачалки на едно място. В случай на протести няма да има нужда да гониш опозиционерите по цял Китай, ще бъде достатъчно да вкараш танкове само в Хонконг!

220-0

Разбира се местните пейзажи са прекрасни. Само че предпочитам да ги гледам от разстояние...

221-0

От хубавите неща още трябва да се споменът драконовските мерки по опазване на околоната среда. Това са глоби за пушене, глоби за разхвърляне на боклук и т.н. За мен беше голяма изненада как може да е толкова чиста водата в пристанищния залив.

222-0

И нещо като епилог. Хонконг е шикарен. През ноща не е много по-тъмно отколкото денем. Изобилието на стоки от цял свят е удивително ( в Хонконг може да купиш всичко, което е произведено на земята. Ако нещо тук го няма, значи го няма никъде). Обезателно е да посетиш това място като турист, или да си накупиш евтина техника\дрехи\джунджурии. Но да живееш там - не благодаря. ИЛи трябва да печелиш милиони и да живееш като крал, или да живуркаш като просяк в кутийка пет пъти по-малка от нашия хотелски номер ( аз не се шегувам, такива стаи се разделят на площадки, по размер като гробове ( 2мХ1мХ0.5м) и ги дават под наем за 200$ на месец. За средния клас тук място за живеене сякаш няма...
И още нещо, съвсем забравих да кажа за местното население. Те безумно ме дразнят. Живеят единствено за сметка на своя уникален статус в състава на Китай, играейки роля на буферна зона, те презират всички останали китайци. Това е все едно фермер да презира собственото си поле. Това са самозабравили се сноби за които не достигат танкове и водомети.
Благодаря за вниманието.

223-0

Взето от тук

Много откровена и истинска тема. В никакъв случа не искам да съм на мястото на някоя от милионите "мравинки" щъкащи в мравуняка от бетон и стъкло - Хонконг. Не мога да разбера къде остава Човека, неговата свобода и дух...