Автор Изкачване на връх Исполин

3
Здравейте. Като разглеждах фотопътешествията в сайта, реших и аз да споделя с вас една наша разходка в Габровския Балкан. Миналото лято, отседнахме в хижа „Партизанска песен” в местността Узана над град Габрово. Не останахме съвсем доволни от посрещането, но гледките си заслужаваха да преглътнем това. Това са снимки от хижата и  поляната до нея. Мястото е добро за семейства с малки деца, условията за игра са много добри.
34 снимки и малко описание

10439-0


Хижата се намира в природен парк „Българка”. По-долу ще видите информация за парка и карта.

10445-0


На следващата сутрин след закуска с автомобили стигнахме до централната част на Узана, по-точно хижа Узана (или така наречената от туристите - Старата Узана). Хижата е построена началото на 20 век и е на 1240м надморска височина.

10447-0От хижата поехме към връх Исполин. Минахме покрай палатков лагер – имаше над 20 палатки. Групата с бодра стъпка крачи напред.

10450-0


Стъпката на Крали Марко... :idea:

10452-0

Напред в далечината се вижда връх Исполин, както и снимки от местността, планини, гори, ... красота  :idea:.

10453-0


Съборено и изгорено от светкавица дърво. Изглежда впечатляващо и напомнящо, че с планината шега не бива...

10455-0
Една от хижите в Узана (не знаем, коя точно е)  :upset:.

10461-0


Стадо крави на планинско пасище  :biggrin:.

10462-0

Групата почива преди финалното изкачване, аз снимам – паметника Шипка, ветрогенератори на билото на Стара планина зад паметника на връх Бузлуджа (снимките са размазани, понеже разстоянието е много голяма и съм на максимално приближение, а и фотоапарати ми не е достатъчно професионален, а и аз не съм кой знае какъв майстор)  :(

10463-0Ура, вече сме на върха  :beer:. Гледката е страхотна, трудна е за описване, просто трябва да се качите и да я почувствате. Прехода е много лесен (само последните 20 минути са по-трудни) – около 2 часа от Старата Узана. Има много хубава указателна табела (панорамен кръг), на който са описани посоките и надморските височини на близките върхове. Много е хубава и полезна.

10466-0

На върха има паметна плоча – Стефанъ Гъдевъ , от другарите му. Вероятно е загинал някъде тук.

10467-0


Снимки от върха – хотел Импулс на север, поглед на запад, поглед на юг - язовир Копринка до Казанлък, поглед на изток - долу в ниското свети кубето на храм паметника Шипка.

10469-0