Автор Когато децата се давят, възрастните около тях често не разбират това!

0
Здравейте на всички. Вече започна истинското лято и много хора се опитват да избягат от жегата посещавайки различни водоеми: басейни, реки, езера, море и т.н. Статията, която днес преведох за вас не е забавна, но смятам че е изключителна важна за прочитане от всеки един, най-вече това важи за родителите! В нея не става дума за класическите примери за първа помощ след удавяне. Ще стане дума за това как процеса на давене за повечето хора е напълно непознат и неотличим от просто плуване или игра във водата. За мен ще бъде огромна радост ако тази статия в бъдеще спаси поне един човешки живот. И така да започваме:

10506-0

Новия капитан скочи от мостика напълно облечен и бързо заплува. Като бивш спасител той не откъсваше поглед от жертвата и плуваше точно срещу двойка почиващи, плуващи между лодка със спусната котва и брега. «Струва ми се че той си мисли, че ти потъваш», — обърна се мъжа към жена си. Те играеха във водата пръскайки се един друг, и тя от време на време викаше, но сега те просто стояха на пясъчното дъно като водата им беше до шията. «При нас всичко е наред, какво прави той?» — попита тя леко раздразнено. «При нас всичко е наред!» — започна да вика мъжа, махайки с ръка на спасителя, но капитана не мислеше да спира. «Дръпнете се!» — извика той, преплувайки между изумените собственици на лодката. Точно зад тях, само на три метра, потъваше тяхната деветгодишна дъщеря. Когато капитана я извади от водата, тя се разплака: «Татко!»

Как капитан, намиращ се на 15 метра от почиващите, разбира това, което бащата не разбира намиращ се само на три метра от давещото се момиче? Когато човек се дави, той не издава резки и пронизителни викове за помощ, както смятат повечето хора. Капитана е научен да разпознава давещи се благодарение на дългогодишния си опит и знанията които е придобил когато е бил обучаван за спасител. От друга страна, бащата има информация за това как изглежда давещ се човек от телевизионни програми и филми. Ако вие ходите на плаж да се къпете или просто да си почивате (а това правят всички от време на време), трябва да сте убедени, че вие и вашите познати знаете по какви признаци може да се определи, че човек потъва, преди още да сте влезли във водата. До момента в който момиченцето със сълзи на очи започна да вика «Татко!», то не издаваше нито звук. Като бивш спасител на бреговата охрана, аз не бях удивен от тази история. Когато човек потъва, това много рядко е съпроводено със каквито и да било звуци. Размахване на ръце, плясканици и викове, каквито ние сме виждали по телевизията и филмите в реалния живот се случват изключително рядко.
«Инстинктивна реакция на давещия се» (Instinctive Drowning Response), наречена така от доктора на науките Франческо Пиа (Francesco A. Pia), е това което правят хората за да избегнат фактическото или предполагаемото задушаване при потъване във вода. И изглежда то съвсем по различен начин от този, който си представят повечето хора. Никакво размахване на ръце, пръскане на вода и викове за помощ. За да си представите, колко тихо и незабелязано изглежда целия процес помислете за следното: сред децата до 15 години смъртността от удавяне е на второ място (веднага след смъртността от инциденти на пътя), а от приблизително 750 деца, които ще се удавят през следващата година, всяко второ ще се удави на разстояние не повече от 20 метра от своите родители или други възрастни хора. В някои случаи възрастният даже непосредствено ще наблюдава как детето потъва, неподозирайки за това какво в действителност се случва. Давещите се рядко приличат на давещи се, и в своята статия в списание On Scene,  доктор Пиа подробно описва инстинктивните реакции на давещия се по следния начин:
1. «Изключително рядко давещите се хора физиологически са способни да извикат за помощ. Дихателната система на човек е създадена за дишане. Говора – е нейна вторична функция. Преди речта да стане възможна е необходимо да се възстанови дишането.

2. Устата на давещ се човек е ту над водата, ту под вода. Устата на давещ се човек се намира над водата недостатъчно дълго за да може той да издиша, да вдиша и да извика за помощ. Когато давещ се човек за момент изплува над водата, на него му стига време само бързо да издиша и да вдиша, след което той веднага отново потъва.

3. Потъващите хора не могат да махат с ръце за да привлекат внимание. Те инстинктивно протягат ръце настрани опитвайки се да се отблъснат от водата. Такива движения им позволяват да изплуват над повърхността, за да могат да дишат.

4. Заради инстинктивните реакции потъващите хора не могат да контролират движението на ръцете си. Хората опитващи се да се задържат на повърхността на водата, физиологически са неспособни да престанат да потъват и да започнат да правят осмислени движения – да размахват с ръце, да се опитат да се приближат към спасители или до спасително оборудване.

5. От началото и до края на инстинктивните движения, тялото на потъващия човек остава във вертикално положение, без никакви признаци за поддържащи движения с крака. Ако добре подготвен спасител не го извади от водата, давещия се човек може да издържи на повърхността от  20 до 60 секунди преди напълно да потъне.

Това разбира се съвсем не означава, че човек който вика за помощ и отчаяно маха с ръце се опитва да ви излъже – по скоро това е пристъп на паника във водата. Такъв пристъп не винаги предшества инстинктивните реакции на давещия се и често продължава съвсем кратко, но за разлика от същинското давене такава паника във водата е способна много да помогне на спасителите – например, потъващия да се хване за спасителен пояс.

Когато се намирате на брега или във водата вие трябва да обръщате внимание на следните признаци, свидетелстващи за това, че човек се дави:
• Главата на жертвата е във водата, а устата се намира на повърхността и;
• Главата е изпъната назад, устата е отворена;
• Стъклени, празни очи, неспособни да се фокусират;
• Очите са затворени;
• Косата е върху лицето или очите;
• Жертвата е във вертикално положение, без да извършва движения с крака;
• Жертвата диша често и повърхностно, вдишвайки въздух с уста;
• Опитва се да плува в определена посока, но безуспешно;
• Опитва се да се обърне по гръб;
• Може да ви се стори, че жертвата се опитва да извършва движения подобни на изкачване по въжена стълба.

За това ако човек пада зад борда и всичко изглежда нормално, не трябва да бързаме да се успокояваме. Понякога главен признак за това, че човек се дави е това, че той не прилича на давещ се. Може да ви се стори, че той просто се опитва да се задържи над водата и гледа към палубата. Как да определим дали всичко е наред? Задайте му прост въпрос: «Всичко наред ли е?» Ако човека отговори, възможно е нищо да не го застрашава. Ако вместо отговор вие видите празен поглед, значи имате само половин минута за да изкарате жертвата от водата. И родители, запомнете: децата играещи във вода – шумят. Ако те престанат да шумят, изкарайте ги от водата и разберете какво е станало.
Не съм гинеколог, но мога да погледна...

Много научно популярно звучи...

Точно истината си пише, много малко хора знаят, но именно така изглеждат давещите се хора - тихо и незабелижимо....

познавателно, благодарско на Banshee
Бжжж бжжжж бззз...