Автор Тайната на движещите се камъни в долината на Смъртта е разгадана

0
8 снимки и текст.

10555-0

Геолози от Американската аерокосмическа агенция (NASA) твърдят, че са разгадали една от сложните природни загадки - феномена  «движещи се камъни», разположени в Долината на Смъртта (САЩ) на изсъхналото езеро Рейстрак-Плайя.

10556-0

Въпросът, как огромни камъни с тегло понякога над 300 килограма се местят сами е измъчвал мозъка на много учени в продължение на столетия, пораждайки много митове и свръхестествени теории и до сега си оставаше загадка. Интересен е фактът, че самото придвижване на камъните до сега не е било видяно от никой. Обаче доказателство за това, че те наистина се движат са следите, които оставят по пясъчното дъно на езерото.

10557-0

Професор Ралф Лоренц от Университета Джонс Хопкинс през 2006 година провежда изследване за  NASA в Долината на Смъртта. Той смята, че тайната на движещите се камъни е в това че през зимата те се покриват с лед, а по време на  топенето - се плъзгат по повърхността с помоща на порите си.

10558-0

Своята теория учения разработва с помоща на прост експеримент, който той провежда в дома си. Той замразява във вода не голям камък, така че част от него да остане над водата. След това той го обръща и го слага в малък басейн с малко вода и пясък на дъното, възпроизвеждайки по този начин условия близки до тези които са по време на топене на дъното на езерото. Леда позволява на камъка достатъчно лесно «да плува» по повърхността на басейна в импровизираната «кал». При това за да почне камъка да се мести е достатъчно съвсем леко подухване.

(Attachment Link)
Интересна теория. Още по-интересно е как е станал този обратен завой...

Това ми изглежда, научна фанатастика - вятъра, ще кара заледени камъни да се движат  :upset:.
Кака, всичко знае...