Автор Мили мами и татковци бъдете нащрек!

2
13831-0

Английското телевизионно предаване Daybreak съвместно с благотворителния фонд  Kidscape направиха необичаен експеримент, който нагледно демонстрира на родителите колко доверчиви могат да бъдат техните деца. В експеримента взимат участие девет майки и техните деца на възраст от 5 до 11 години, резултатите бяха публикувани във вестника The Daily Mail.
Децата биват оставяни на затворена детска площадка, след позвъняване от продуцентите жените напускат площадката.  След това се появява възрастен мъж. Всеки път той действа по един и същ сценарий: непознатия се доближава до дете оставено без надзор и му предлага да дойде с него. Непознатия мъж моли децата да му помогнат да си намери изгубения син или избягалото куче. Седем от девет деца се съгласяват и тръгват с непознатия мъж.
Експеримента показва, че средно на мъжа са необходими 90 секунди за да убеди непознато дете да тръгне с него. Само едно 7 годишно момче отначало се съгласява да помогне на непознатия, но след около минута си спомня разказите на майка си, за това че това може да е опасно, и решава самостоятелно да се върне на детската площадка.
На непознатия е повярвала даже най-голямата от всички участничка в експеримента (11 години), към която той се е доближил. Нейната майка беше много учудена и загрижена от случилото се. Жената споделя, че ако всичко това беше станало някъде на оживена улица, нейното дете е можело спокойно да бъде вкарано в някой автомобил и откарано в неизвестно направление. Тя също така си признава, че много се притеснява защото дъщеря и навлиза в тази възраст когато „тя знае всичко по-добре от всички” и да бъде превъзпитавана е много сложно.
Този сюжет предизвика широк обществен резонанс. Британското издание отбелязва, че майките са били потресени от факта колко лесно непознат мъж може да завоюва доверието на техните деца. Специалистите в областта на детската психология препоръчват на родителите да обяснят на децата си, че лошите хора не винаги приличат на злодеите от анимационните филми.

Много важна информация за всички родители  :idea: всеки родител си мисли, че достатъчно е говорил на своето дете и то никога не би тръгнало с непознат  :dont: Да ама не  :dont: