Автор Фотографии на акули от Тод Бретл

5
12 снимки и текст:

Фотографа Тод Бретл (Todd Bretl) продължава да изследва океана, правейки потресаващи подводни снимки на различни представители на морската фауна. Много от вас може да са виждали негови снимки на медузи или други морски обитатели, но наистина впечатляващи са фотографиите на акули, направени от близко разстояние. Независимо, че имат репутация на свирепи хищници Бретл успява да се доближи до тях за снимка в близък план и след това жив и здрав да се върне на брега.
•   Тези морски животни често стават главни герои в различни страшни истории, в които те винаги играят ролята на свирепи и безжалостни хищници. Бретл казва, че «опасността от акули за аквалангистите е силно преувеличена. Акулите никога не са се държали агресивно към мен.» Но това не означава, че фотографа е пренебрегнал всички мерки за безопасност.

16018-0

•   «Подготовката за снимки на акули по нищо не се различава от подготовката за снимки например на риби-клоуни»,- казва Тод. "Трябва само да се убедиш, че си взел всичко необходимо със себе си. Също е важно предварително да си решил какво точно искаш да заснемеш."

16019-0

•   «Да се намираш лице в лице с акула е винаги много вълнуващо. В такива моменти е много сложно да размишляваш как по-добре да направиш снимката»,-казва фотографа. Тод се старае в подробности да обмисли снимката преди да се гмурне под вода.

16020-0

•   Основната разлика при снимки на акули, е че не трябва да седиш или да притискаш лицето си към визьора на фотоапарата. Ти трябва винаги да си нащрек ако акулата се окаже прекалено любопитна или дружелюбна (едва ли ще ви е приятно да наблюдавате как тигрова акула се прокрадва към вас за да ви разгледа по-отблизо).

16021-0

•   Тод си признава, че никога не би посмял да снима Голяма Бяла акула или акула – Мако без помощник, който да го пази. Но с останалите видове акули той може да плува и насаме. Повечето фотографи плуват насреща на акулите, а не от тях. Това е много разпространена грешка.

16022-0

•   Тод често използва примамки, за да накара акулите да се приближат, тъй като въпреки всеобщото мнение, те не преследват водолази.

16023-0

•   По-голямата част от снимките са направени около Хаваите. Той прекарва във водата по 12 часа на ден. От 9 сутринта до 9 вечерта, прекъсвайки само за зареждане на бутилките. Ако фотографа разполага с достатъчно време и търпение, акулата рано или късно ще се доближи. Да се преследва акула с цел снимка в близък план също е много грешно. Те са доста по-хитри отколкото хората си мислят.

16024-0

•   Когато го молят да разкаже някоя интересна история, която се е случила с него, често той разказва, как веднъж през нощта на Бахамите той решава да снима самостоятелно. «Аз бях под лодката и тъкмо се канех да снимам – тъмно, обкръжен от десетки акули…. Но изведнъж акулите започнаха да се държат странно, те се движеха все по-бързо и по-бързо, приближавайки се все по-близо. В този момент си помислих, че сигурно до такава степен съм ги раздразнил с моята камера, че идват да ме нападат. Оказа се че примамката е паднала от лодката и през цялото време е плувала точно до краката ми. След като се отдалечих акулите се успокоиха, но наистина за няколко секунди успях да изпитам истински страх».

16025-0

страхотни усмивки имат тези акулки  :biggrin:.  А :idea:?

страхотни усмивки имат тези акулки  :biggrin:.  А :idea:?

Какви усмивки бе човек. Това е усмивка на дявол  :(

Някой май трябваше да си направи труда да напише, че не е за хора със слаби нерви  :rupor:
Когато отсечем и последното дърво, когато отровим и последната капка вода, ще разберем, че парите не стават за ядене!