Автор Кога да чистим обектива на фотоапарата си?

10
Известният фотоблогер Кърт Мюнгер, специализиращ с техника Sony/Minolta, направи уникален и много познавателен експеримент. Работата е там, че много фотолюбители бродят по улиците на градовете или сред природата освен с фотоапаратите си, но и още с един куп почистващи средства. Правят по няколко кадъра и давай да чистят лупата на обектива с всевъзможни кърпички и препарати. Мюнгер сериозно се замисля над целесъобразността на този процес и решава да провери – наистина ли е толкова важно да няма нито една прашинка на обектива.
За експеримента беше жертван обектив Minolta AF 28-85mm F/3.5-4.5.
12 снимки + текст:

16617-0
Бжжж бжжжж бззз...

Фронталния елемент на обектива беше почистен до блясък, след това беше направен тестов кадър. Както виждате, всичко е супер:

16618-0
Бжжж бжжжж бззз...

А как ще се вижда ако фронталната лупа е леко надраскана?

За да изясни това, Кърт прави две големи драскотини на позиции "1 часа" и "4 часа".
На тази снимката се виждат много добре:


16619-0
Бжжж бжжжж бззз...

Удивително, но на направения след това кадър това по никакъв начин не повлиява. Резултата е абсолютно същия като на „обикновен”, тоест  ненадраскан обектив.
Кърт твърди, че не успява да намери разлика даже при стриктна проверка на пълноразмерния оригинал.


16620-0
Бжжж бжжжж бззз...

Драскотините не се забелязват даже на снимки със слънце в кадъра. Кърт насочва камерата право към него, пробва под различни ъгли, ракурси, фокусни разстояния и диафрагми – резултата винаги е един и същ. Драскотините по никакъв начин не влияят на качеството на снимката.

16621-0
Бжжж бжжжж бззз...

Кърт не се спира на постигнатото и обилно зацапва обектива със своите отпечатъци, на няколко места залепя малки парченца тиксо, а след това посипва всичко това с обилно количество прах. Получава се ето това:

16622-0
Бжжж бжжжж бззз...

Поразително, но и сега снимката почти не е пострадала. Само ако много внимателно се вгледа човек може да забележи малко затъмнение – от ляво на пътеката (предизвикано от парченцата тиксо), но ако не знаеш къде да търсиш – да го намериш е практически невъзможно. Снимката е направена при следните настройки F/5.6, 28mm. На F/3.5, 28mm петното въобще не се вижда. Ако се снима чисто бяло небе, малки затъмнения в местата където е залепено тиксото все пак се появяват, но съвсем леко и при силно свита диафрагма.

16623-0
Бжжж бжжжж бззз...

След направените манипулации блогъра стига до извода, че незначителните замърсявания на фронталната оптика по никакъв начин не влияят на качеството на снимката. А какво влияе тогава? Кърт проверява и това!

16624-0
Бжжж бжжжж бззз...

Най-накрая снимката е с влошено качество – долу в дясно се появява голямо петно.
Също така се забелязва как в отделни части на кадъра има слаб контраст:


16625-0
Бжжж бжжжж бззз...

Постигнахме ефекта, който търсихме, но успяхме да го постигнем само с помощта на чук. Ето с какъв обектив е направена тази снимка:

16626-0
Бжжж бжжжж бззз...

Както може да видите, даже с разбит фронтален елемент на обектива, може да се направи снимка. И ако сте в отпуск или някъде далеч от цивилизацията и имате лошия късмет да разбиете обектива си – ядосвайте се, но помнете, че при умело използване, даже с такъв обектив, вие имате реален шанс да направите нормални снимки.

Най-накрая, след като вече няма какво повече да се губи, Кърт напълно маха разбития фронтален елемент и прави още няколко тестови снимки.

16627-0
Бжжж бжжжж бззз...

Става ясно, че вече е невъзможно да се фокусира обект на разстояние повече от няколко сантиметра, но пък за сметка на това обектива започна да показва превъзходни качества при макро снимките!

16628-0

На снимката – магнит за хладилник. Средната част на кадъра се получава с отлична детайлизация. Но за сметка на това пострадаха ъглите, където се забелязват силни изкривявания и загуба на контраст.

Като заключение Кърт Мюнгер признава, че досега винаги когато е избирал обективи на Ebay се е стараел да заобикаля обективите, които имат драскотини.
След проведения тест автора обаче радикално променя своите възгледи и смята че няколко малки драскотини по обектива по никакъв начин не влияят на качеството на снимките, но за сметка на това влияят на цената на обектива. Тоест за фотолюбители с ограничен бюджет това е много добра възможност да закупят скъпа оптика на изгодна цена.

Оригинала на статията се намира тук

Бжжж бжжжж бззз...

Невероятно  :upset:!!! Аз си мислех същото - че е и най-малката прашинка влияе на снимката  :idea:.  а то, каква била истината... Ще пратя статията на всички мои приятели фотографи  :idea: :idea: :idea:

Айде стига бе  :blink: това е уникално и невероятно изпълнение. в каква заблуда съм живеел досега. оказва се, че обектива не е най-святото място на фотоапарата  :biggrin:

Чак, почвам да се съмнявам дали това е истина  :blink: :upset: