Автор Албания – кошмар на живо

13
16819-0

Човек иска да избяга от Албания веднага след като влезе в нея. По принцип такъв тип желания възникват при посещението на много други страни. Уникалността на Албания е в това, че това желание не изчезва с времето.
В продължението 18 снимки и коментар към тях:

Забравете всичко, което знаете за Европа, ако ще ходите в Албания, трябва да знаете, че тази страна се отнася само географски към Европа. Тук царят законите на кръвното отмъщение, племенната принадлежност, урбанистика по тирански и много други ужаси на албанския капитализъм.

След краха на социалистическите режими в Източна Европа и ликвидацията на Албанската социалистическа република новите власти избират либерален курс на развитие. Съветската система на разрешения, сертифициране и контролиращите органи бяха напълно демонтирани, и на населението беше предоставена дългоочакваната икономическа свобода. Резултатите от тези промени се виждат навсякъде из Албания с невъоръжено око:

16820-0

Ние разговаряме с Генти – единствения както той твърди представител на креативния клас в Албания: "Тук се живее на семейства и кланове. Ти може нищо да не умееш (което е характерно за по-голямата част от населението), но ти си длъжен да си част от семейство и клан. Затова всички живеят на големи групи, и когато аз бях на 10 години и казах на моите родители, че искам да живея отделно и да си взема квартира под наем, всички мои роднини бяха шокирани. Те смятаха, че аз не съм добре!" В момента Генти след многогодишна работа като преводач в различни международни организации в Тирана се опитва да се занимава с веб-дизайн. Начинанието не среща голямо разбиране  от потенциалните му клиенти, тъй като болшинството му потенциални клиенти се ограничават с една страничка във Фейсбук.

Ликвидацията на разрешителната система в строителството довежда до това, че собствениците на апартаменти започват безконтролно да променят и разширяват апартаментите си. А собствениците на първите етажи направо започват да пристрояват завземайки тротоарни площи:

16821-0

Нивото на реалната безработица в Албания според някои експерти достига 40%, и да почнеш някъде работа на практика е възможно само чрез семейни или кланови връзки. Някои кланове са по-силни от други – „правилната” фамилия влияе на почти всичко в Албания: от това в каква посока ще се отличава твоята заплата от средните за страната 250 евро на месец, до това как ще разговарят с теб пътните полицаи.

Нелегалните пазари са превзели градските площади:

16822-0

Пронизващата всички слоеве на обществото корупция е възродила феномен, с който почти се справи навремето комунистическия режим – кръвното отмъщение. Умишленото убийство на един от членовете на семейство/клан води до това, че клана е длъжен да убие убиеца или член на неговото семейство – в противен случай семейството губи своя статус в обществото. Но на практика това не е края, тъй като семейството на убиеца от своя страна също отмъщава. Може да се получи така, че да загинат всички мъже от двата клана. "Логически е редно всичко да приключи след убийството на убиеца. Нещо като нула на нула и всеки си гледа работата. Но на практика това много рядко се случва. Сигурно им куца математиката," – тъжно се шегува Генти.

Бездомните кучета са една от забележителностите на Албания:

16823-0

В Албания се наблюдават всички признаци на бедна азиатска страна: бездомни кучета, къщи в окаяно състояние, гета, завзето от частния бизнес обществено пространство, хитро оплетени снопове кабели навсякъде по улиците, сметища, сергии. При това всички нужни закони за въвеждане на ред съществуват, те просто не се спазват: умирисани на цигарен дим кафенета и ресторанти ("Но пък спряха да пушат в градските автобуси"" – отбелязва Генти), коли паркирани в няколко реда по тротоарите, а на всяко свободно място се появява нелегална реклама.

Незаконна търговия:

16824-0

Уличното движение е хаос от коли, пешеходци и велосипедисти, движещи се във всички направления:

16825-0

Друг жител на Тирана – Сокол ни разказва: "Аз се опитах да разговарям със собственика на един ресторант, който беше разположил своите маси на тротоара и хората бяха принудени да ходят по улицата и да рискуват своя живот. Аз го помолих да ми обясни защо е направил това. Наистина ли незабелязва, че това пречи на хората?? Той ми отговори, че незнае, и че клиентите обичат да седят на тротоара. Но това е нашия тротоар – моя и на още два милиона албанци!" Сокол не се отказва и прави заявление в полицията. "Те гледаха на мен все едно че съм луд, обърнаха се и просто си тръгнаха! Тук, при нас, никой нищо не го интересува!" Половин година след този случай масите продължават да си стоят на тротоара.

Тук тротоара е зает от търговец на риба:

16826-0

Типична улица почти в центъра на Тирана – няма асфалт, осветление, тротоари, а движението с автомобил по нея може да доведе до сериозен ремонт на колата:

16827-0

Преди 10 години за кмет на Тирана беше избран албански емигрант-художник от Лондон. Получавайки в наследство град с огромни проблеми, той не измисля нищо по-умно от това да разкраси блоковете строени през съветско време в центъра на града в различни цветове. "Той е художник, и направи това което умее," – шегува се Генти. Нашите псевдопатриоти доскоро се възхищаваха колко хубаво е направил кмета превръщайки скучните сиви блокове в произведение на изкуството. "Но това е безвкусица, да разрисуваш всичко във весели цветове! За сметка на това, той на практика ликвидира системата за разрешения в строителството, в резултат на което Тирана започна да прилича на азиатски шанти-таун, запълнен с нелегални постройки. Достатъчно е да влезете в някой двор – там просто няма място, всичко е застроено. Няма даже номера по къщите. Ако аз трябва да отида на някакъв адрес, аз трябва да се обадя моите познати да ме посрещнат," – казва друг Сокол. Кмета-емигрант се оказва просто наследник на влиятелен партиен клан. Сега бившия кмет е министър председател на Албания, а боядисаните от него блокове 10 години по-късно вече започват да се лющят и стоят като тъжно напомняне за това колко опасни са дилетантите в управлението:

16828-0

Много често може да се видят резервоари за вода по покривите на сградите. Водата се подава по график и много хора по този начин си обезпечават непрекъснато водоподаване. Много ресторанти имат генератори за електричество, тъй като тока също много често прекъсва.

Още една характерна черта за Албания, която е много трудно да срещнеш другаде в Европа – хора ровещи се в контейнерите за боклук. Това са цигани, които традиционно се занимават със събиране и сортиране на различни видове отпадъци, които после предават по изкупвателните пунктове:

16829-0

Също като в Каир тук има нещо подобно на „града на боклукчиите”. Ние случайно попаднахме там през нощта, блуждаейки с колата по разбитите градски улици търсейки нужния ни адрес. На края в дъното на една тъмна улица се появи ярка светлина – цигани горящи ненужния им боклук. Бидейки изхвърлени от клановата система в Албания, циганите по дефолт стават най-низшия клас на местното общество. Семейството на Мурад живее на това място вече над 100 години:

16830-0

Вече сортиран боклук:

16831-0

За цялото това време те успяват да построят само примитивна хижа от парчета покривен материал намерен на сметището. Отоплението се осъществява с ето такава печка:

16832-0Властите редовно обещават преселване в нормално жилище, но за сега нищо не се случва. На тръгване оставяме шоколадови бонбони на децата, върху които те жадно се нахвърлят.

16835-0

По-голямата част от трудоспособното население на страната е заето в селското стопанство и има само основно образование. Този факт слага своя отпечатък на външния вид и манталитета на местните жители: сурови, намръщени лица, черни кожени якета или анцузи, бандитско поведение. Толкова отблъскващи хора аз не съм виждал в нито една друга страна.

16836-0

Опитвайки се с навигацията да намеря уютно кафене с интернет в центъра на Тирана (тук няма Макдоналдс или БургерКинг), сред десетките названия аз не намирам нито едно в което да пожелая да вляза, пълно е с названия от сорта на  "Спорт", "Маша", "Валентино" и "Мерцедес". Особено "Мерцедес". "В Албания няма култ към марката Мерцедес. Просто Мерцедес е хубава кола. Тъй като повечето коли тук са крадени от Европа, и правителството не обръща внимание на този факт, то защо да не си откраднеш Мерцедес, ако колата така или иначе ти идва безплатно." - обяснява Генти.

През 2010 година ЕС одобри безвизов режим за Албания

16837-0

КРАЙ!


Най-тъжното е че тези снимки все едно са снимани в българско село или малко градче в бедните български провинции. Същия репортаж може да се направи без никакво затруднение в България. Малката разлика е, че навсякъде в България има интернет  :biggrin:
Кака, всичко знае...

Темата спокойно може да се нарече "България - кошмар на живо"  :dont: :(

и тия цигани са в Шенген! Къде е логиката??!! :moderator:

..........
все едно са снимани в българско село или малко градче в бедните български провинции.
........ че то къде са богатите български провинции ?
 Репортажът може да служи и,  като едно жалко успокоение за нас.   Все още Албания е  след нас .... но не за дълго
Да приберем навреме хляба на народа!

Трудно може да се намери разлика между българските квартали и аланските...  :blink:

лошо....Албания е спряла развитието си умишленно!В БГ-то е същото!Политиканите така решават без да ги интересува народът!Което е много лошо за всичко създадено през така нареченият ПРЕХОД!!!Още време ще мине и ще настане АД... диктатурата се раждала от недоверието в политиците!И както каза вчера А.Слабаков -" народа не го интересува кой управлява а да се прави НЕЩО!!!
тинтири-минтири

Демокрация  :gigi:
Спрях тревата, сега с мен даже котката не разговаря.

" народа не го интересува кой управлява а да се прави НЕЩО!!!

За съжаление "народните избраници" ТОВА не ги интересува  :rupor:. По-важно е да се правят, че правят нещо!!!